Şimdi size, sebze türlerini uygun yöntemlerle pişirebilmeniz, mamalarınızın doyurucu olması ve yiyeceklere çeşni katabilmeniz için çeşitli öneriler sunacağız. Şunu da hemen belirtelim ki, fasulye, lahana kuşkonmaz gibi sebzelerin çocuğunuza bir yaşını tamamlamadan verilmemesi gerekir.
Sebze suyu
Bir litre suyun içine bir havuç, bir patates, bir dilim kabak (kabuksuz ve çekirdeksiz), birkaç yaprak marul ve bir
elmayı kabuğu ile koyarak kısık ateşte yaklaşık iki saat kadar haşlayınız, süzünüz ve suyunu mama yapımında kullanmak üzere ayırınız. Sebze suyunu buzdolabında saklayınız ve 24 saat içinde hepsini kullanınız. 3. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Tuzlu sebze suyu
Yukarıdaki tarifin aynıdır. Yalnız suya biraz tuz eklenir. Ayrıca kereviz sapı, soğan, kabak ve adaçayı gibi değişik türler de katılabilir. Adaçayı sebze suyuna tat verir ve sindirimi kolaylaştırır. 3. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Sebze püresi
Sebze suyu hazırlarken haşladığınız sebzelerin yumuşak olanların, iyice eziniz ve biraz zeytinyağı ekleyiniz. 4. aydan başlayarak tahıllı mamalarla birlikte yedirebilirsiniz.
Kuru sebzelerin pişirilmesi
Kuru sebzeleri kullanmadan 24 saat önce ılık suda ıslayınız, kullanacağınız zaman sudan çıkarınız ve akar suda iyice yıkayınız, bir tencereye, soğuk su, yarım soğan, dilimlenmiş havuç, iki yaprak adaçayı ve yıkadığınız kuru sebzeleri koyunuz; sebzeler yumuşayıncaya kadar haşlayınız. Daha sonra süzünüz, suyunu çorbada kullanmak üzere ayırınız, sebzeleri ise mikserden geçiriniz. Püreyi sade olarak kullanacaksanız, biraz zeytinyağı ekleyiniz. 4. aydan başlayarak verilebilir.
Fırında patates
İki patates yıkayınız, haşlayınız, kabuklarını soyunuz ve halkalar halinde doğrayınız, yayvan ve ateşe dayanıklı bir kaba diziniz, üzerine yarım çay fincanı süt ve rendelenmiş peynir gezdirip sıcak fırına sürünüz. 15 dakika kadar pişiriniz. 10.aydan başlayarak verilebilir.
Bezelye ve havuç püresi
Yarım litre suda yarım çay fincanı bezelye, bir baş soğan ve iyice temizlenmiş iki havucu haşlayınız. Sebzeler pişince sudan çıkartınız ve mikserden geçiriniz. Püreyi bir tencereye aktarınız, üzerine yarım çay fincanı süt ekleyip 15 dakika kadar pişiriniz. Suyunu çekince biraz tereyağı ve bir kaşık-rendelenmiş peynir ekleyiniz. 10. aydan başlayarak verilebilir.
Sebze salatası
Patates, havuç, şalgam, sakız kabağından birer adet haşlayınız, ince ince doğrayınız ve bir tabağa koyunuz. Üzerinde zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanoz ya da yalnızca iki kaşık yoğurt gezdiriniz.11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Biraz daha peynir…
Kabak püresi
Bir parça bal kabağını dilimleyip temizleyiniz, toprak bir tencereye koyunuz, üstünü örtecek kadar su koyup kabak parçacıkları yumuşayıncaya kadar kaynatınız. Haşladığınız kabakları eziniz, üzerine iki dilim bisküvi ufalayınız ve iyice karıştırınız. Bir çay fincanı ılık süte biraz tuz, bir kaşık rendelenmiş peynir karıştırınız ve kabak tenceresine dökünüz. Tencereyi tekrar ateşe koyup, püre kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak kısık ateşte pişiriniz. Soğumaya bırakınız ve servis yapınız. Süte, tuz ve peynir ilavesi yerine, bir çay kaşığı bal koyarsanız, tatlı olarak da yedirebilirsiniz. 6. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Fırında patates
Büyükçe bir patatesi kabuğu ile yıkayıp bir parça alüminyum kâğıda sarınız ve yarım saat kadar sıcak fırına sürünüz. Pişince ikiye bolünüz, kabuklarını soymadan küçük bir kaşıkla içini biraz oyunuz. Oyduğunuz yerden çıkan patatesi eziniz ve bir parça teleme peyniri, iki kaşık ılık süt ve biraz da tuz ile karıştırınız. Hazırladığınız karışımı patatesin içine doldurunuz. İsterseniz karışımın içine bir katı yumurta sarısı katabilirsiniz. 8, aydan başlayarak verebilirsiniz.
Fırında havuç
İki havuç haşlayınız, halkalar halinde doğrayıp, fırın için uygun bir kaba diziniz ve üzerine rendelenmiş peynir gezdiriniz. Sıcak fırında peynirler eriyinceye kadar tutunuz. 9. aydan başlanarak verilmesi uygundur.