Bebeklere mamalar

Sebzeli mamalar

Şimdi size, sebze türlerini uy­gun yöntemlerle pişirebilmeniz, ma­malarınızın doyurucu olması ve yiye­ceklere çeşni katabilmeniz için çeşitli öneriler sunacağız. Şunu da hemen belirtelim ki, fasulye, lahana kuşkon­maz gibi sebzelerin çocuğunuza bir yaşını tamamlamadan verilmemesi gerekir.
Sebze suyu
Bir litre suyun içine bir havuç, bir pa­tates, bir dilim kabak (kabuksuz ve çe­kirdeksiz), birkaç yaprak marul ve bir
elmayı kabuğu ile koyarak kısık ateş­te yaklaşık iki saat kadar haşlayınız, süzünüz ve suyunu mama yapımında kullanmak üzere ayırınız. Sebze suyu­nu buzdolabında saklayınız ve 24 sa­at içinde hepsini kullanınız. 3. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Tuzlu sebze suyu
Yukarıdaki tarifin aynıdır. Yalnız su­ya biraz tuz eklenir. Ayrıca kereviz sa­pı, soğan, kabak ve adaçayı gibi deği­şik türler de katılabilir. Adaçayı seb­ze suyuna tat verir ve sindirimi kolaylaştırır. 3. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Sebze püresi

Sebze suyu hazırlarken haşladığınız sebzelerin yumuşak olanların, iyice eziniz ve biraz zeytinyağı ekleyiniz. 4. aydan başlayarak tahıllı mamalarla bir­likte yedirebilirsiniz.
Kuru sebzelerin pişirilmesi
Kuru sebzeleri kullanmadan 24 sa­at önce ılık suda ıslayınız, kullanaca­ğınız zaman sudan çıkarınız ve akar suda iyice yıkayınız, bir tencereye, so­ğuk su, yarım soğan, dilimlenmiş ha­vuç, iki yaprak adaçayı ve yıkadığınız kuru sebzeleri koyunuz; sebzeler yumuşayıncaya kadar haşlayınız. Da­ha sonra süzünüz, suyunu çorbada kullanmak üzere ayırınız, sebzeleri ise mikserden geçiriniz. Püreyi sade ola­rak kullanacaksanız, biraz zeytinyağı ekleyiniz. 4. aydan başlayarak verile­bilir.
Fırında patates
İki patates yıkayınız, haşlayınız, ka­buklarını soyunuz ve halkalar halinde doğrayınız, yayvan ve ateşe dayanıklı bir kaba diziniz, üzerine yarım çay fincanı süt ve rendelenmiş peynir gezdi­rip sıcak fırına sürünüz. 15 dakika ka­dar pişiriniz. 10.aydan başlayarak ve­rilebilir.

Bezelye ve havuç püresi

Yarım litre suda yarım çay fincanı bezelye, bir baş soğan ve iyice temizlenmiş iki havucu haşlayınız. Sebzeler pişince sudan çıkartınız ve mikserden geçiriniz. Püreyi bir tencereye aktarı­nız, üzerine yarım çay fincanı süt ek­leyip 15 dakika kadar pişiriniz. Suyu­nu çekince biraz tereyağı ve bir kaşık-rendelenmiş peynir ekleyiniz. 10. ay­dan başlayarak verilebilir.
Sebze salatası
Patates, havuç, şalgam, sakız kaba­ğından birer adet haşlayınız, ince in­ce doğrayınız ve bir tabağa koyunuz. Üzerinde zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanoz ya da yalnızca iki kaşık yo­ğurt gezdiriniz.11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Biraz daha peynir…

Kabak püresi

Bir parça bal kabağını dilimleyip te­mizleyiniz, toprak bir tencereye koyu­nuz, üstünü örtecek kadar su koyup kabak parçacıkları yumuşayıncaya ka­dar kaynatınız. Haşladığınız kabakları eziniz, üzerine iki dilim bisküvi ufala­yınız ve iyice karıştırınız. Bir çay fincanı ılık süte biraz tuz, bir kaşık rendelen­miş peynir karıştırınız ve kabak tence­resine dökünüz. Tencereyi tekrar ate­şe koyup, püre kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak kısık ateşte pişiri­niz. Soğumaya bırakınız ve servis ya­pınız. Süte, tuz ve peynir ilavesi yeri­ne, bir çay kaşığı bal koyarsanız, tatlı olarak da yedirebilirsiniz. 6. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Fırında patates
Büyükçe bir patatesi kabuğu ile yı­kayıp bir parça alüminyum kâğıda sa­rınız ve yarım saat kadar sıcak fırına sürünüz. Pişince ikiye bolünüz, kabuk­larını soymadan küçük bir kaşıkla içi­ni biraz oyunuz. Oyduğunuz yerden çı­kan patatesi eziniz ve bir parça tele­me peyniri, iki kaşık ılık süt ve biraz da tuz ile karıştırınız. Hazırladığınız karışı­mı patatesin içine doldurunuz. İsterse­niz karışımın içine bir katı yumurta sarısı katabilirsiniz. 8, aydan başlaya­rak verebilirsiniz.
Fırında havuç
İki havuç haşlayınız, halkalar halin­de doğrayıp, fırın için uygun bir kaba diziniz ve üzerine rendelenmiş peynir gezdiriniz. Sıcak fırında peynirler eri­yinceye kadar tutunuz. 9. aydan baş­lanarak verilmesi uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.