Çocuk bakımı

Çocuklarda Demir Fazlalığı

cocuklarda demir fazlalıgı

Vücutta demirin aşırı şekilde fazla toplanma nedenleri aşağıdaki durumlarda görülebilir.
—Tedavi amacı ile hatalı olarak aşırı demir yüklenmesi.
—Tekrarlanan transfüzyonlar.
—Eritrosit yıkımının arttığı bazı kansızlıklar.
—Sebebi bilinmeyenler.
Vücutta herhangi bir nedenle aşırı artan demir iç organlarda bazı hasarlar oluşturabilir, buna “Hemokromatoz” adı verilir. Miyo’kar da demir depolanması sonucu hasta kalp yetmezliğinden kaybedilebilir.
Vücutta depolanan demir.bazen aşırı miktarda olabilir fakat henüz organlarda hasara neden olmamışsa “Hemosiderozis” durumu olarak adlandırılır.
Demirin Diyetteki Kaynakları: Karaciğer, yağsız kırmızı et, balıklar, yumurta, fasulye, fındık, yeşil sebzeler, kayısı, üzüm gibi meyvelerde bol miktarda demir bulunur. Sütte demir yok denilecek kadar azdır

cocuklarda demir fazlalıgı nedenleri

Demir içeren besinler

Bir litre süt içinde 0.5 mgr. demir bulunur. Anne sütünden demir emilimi çok yüksek oranda olması nedeni ile anne sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği genellikle sık görülmez. Ancak karışık beslenme durumunda anne sütündeki demirin emiliminin azaldığı konusunda yayınlar vardır
Kuşkusuz etler ve yumurtada bulunan demir emilim açısından çok daha değerlidir. Demir ince bağırsakların duodenum ve jejunum kısmında emilir. Besinlerde bulunan üç değerlikli demir iki değerlikliye mide asidi yardımı ile indirgenir ve transferinin adı verilen bir proteine bağlanarak emilir ve kan dolaşımına geçer.

Vücuda besinlerle giren demirin emilme oranı bazı besin maddeleri yüzünden düşebilir. Sebzeler ve tahıllarda bulunan fosfor ve fitatlar ile çay demir emilimini azaltırlar. Bazı amino asitleri ve C vitamini ise emilimi arttırır.
Plazma demir düzeyi 100 mide 60-110 mikrogramdır. Plazmanın demir bağlama kapasitesi 100 ml de 300 mikrogramdır. Erişkinlerin vücudunda yaklaşık olarak bulunan 4 gram demirin 2.5 gramı hemoglobin molekülü içindedir. 300 mgr’ı kaslarda miyoglobin ve bazı enzimlerin yapısına girer. Demirin depolandığı karaciğer, dalak ve kemik iliğinde de 1 gram kadar demir bulunur. Demir bu organlarda retikülo- endotelial hücrelerde Ferritin molekülleri şeklinde depolanır. Depo miktarı artarsa Ferritin molekülleri birleşir Hemosiderin oluşur. Besinlerle gelen demirin emilemeyen kısmı dışkı ile atılır. Bu miktar yaklaşık 1 mgr. kadardır.

2 thoughts on “Çocuklarda Demir Fazlalığı

  1. Merhaba benşm kızım 7 yasında ve demir fazlalığı cıktı sizinde yorumunuzu gördm nasıl tedavi ettrnz lütfen yardımcı olrmusunuz hangi dokto götürmeliyiz cocuk doktoruna götürdük orda demir fazlalalıgı cıktı sonra cocuk kadruyolijisine sevk etti kalbinle ilgili Bi sorun yok dedi oda bizi cocuk noroloji ve cocuk hemetolojisine yönlendirdi ama randevu bulamıyorz sizden ricam bu hastalık nasıl gecer lütfen yardımcı olurmusunz

  2. 3 aylık bebeğimiz var bunda demir yüksekliği belirtildi bunun nasi bi tedavisi uygun olur ve negibi szararı görülür veya bitehlikesi varmi cocukta bizara olurmu tehlike duruma dusermi mumkunse bi cevap bekliyom

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.