Bebeklere mamalar

Etli bebek maması

Bebeğinizi ete alıştırmak için en ba­şarılı yöntem, mamasına azar azar et karıştırmaktır. Etin yağsız olması ve özellikle ilk aylarda incecik kıyılması gerekir. Bir yaş bitiminden başlayarak yedirebilirsiniz.

Et SUYU
Yağsız dana etini küçük parçalara bölünüz, temiz bir tülbente sarınız ve iyice sıkarak suyunu çıkartınız. (Et su­yunun hemen kullanılması gerekir.)
Kazıma et
Bir dilim kemiksiz ve yağsız dana etinin yüzeyini bıçakla kazıyınız. Et parçalarından birer tatlı kaşığını bebe­ğin mamasına ekleyiniz.

Fileto buğulaması
Küçük bir parça filetonun yağlarını temizleyiniz, çukurca bir kaba koyunuz
ve üstünü örtünüz. Bu kabı. içinde su kaynayan bir tencereye koyunuz, üze­rini örtünüz ve arasıra eti karıştırınız
Buharla pişen eti incecik kıyınız ve bir kaşık su ile mikserde öğütünüz ya da küçük delikli bir süzgeçten geçiriniz.

Ciğer buğulama
Bir parça ciğerin zarını soyup, çukur bir kaba koyunuz ve içinde kaynar su bulunan bir tencereye oturtunuz. Ten­cerenin üzerini örtünüz, ciğerin her ta-
rafının pişmesi için arasıra karıştırınız, pişince bir kaşıkla kazıyınız ve mama­sına karıştırarak yediriniz. 5. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Ciğer haşlama
Bir parça ciğerin zarını soyunuz.için­de iki parmak kaynamış su bulunan bir tencereye atınız. Ciğer pişince sudan çıkartınız ve bir kaşık yardımıyla kazı­yınız. Üzerine birkaç damla limon dam­latınız. 5. aydan başlayarak verilmesi uygundur,

Kıymalı irmik
Koyu bir irmik lapası hazırlayınız; yağsız ince çekilmiş 30 gr kıymayı ir­mik lapası ile karıştırınız. Fırına uygun bir kaba alınız, 10 dakika kadar sıcak fırına sürünüz. 7. aydan başlayarak ve­rilmesi uygundur.

Salam ezmesi
Bir tencereye, yumuşak ve incecik kıyılmış bir kaşık salam ve haşlanıp sütle ezilmiş iki kaşık patates koyunuz ve karıştırınız. Üzerine iki çay fincanı ılık et (sebze) suyu ekleyiniz ve kısık ateşte 10 dakika karıştırarak pişiriniz. Bir tabağa koyunuz, servis yaparken üzerine ince ince doğranmış mayda­noz serpiştiriniz. 7. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Kıymalı patates
Bir patatesi yıkayıp, haşlayınız, ka­buklarını soyunuz ve bir kaşık sütle ezi­niz. Üzerine, incecik kıyılmış bir kaşık kıyma ekleyip güzelce karıştırınız. 7. aydan başlayarak verilebilir.

Tirit
Birkaç defa çekilmiş 30 gr yağsız da­na kıymasını, kızartıldıktan sonra ufalanmış iki dilim ekmek ile birlikte bir tencereye koyunuz ve üzerlerini örte­cek kadar sıcak sebze suyu ekledikten sonra 10 dakika kadar karıştırırak kay­natınız, tabağa koyunuz ve biraz zey­tinyağı ekleyiniz.8. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Tavuk haşlama
Derisi alınmış bir parça beyaz tavuk etini (göğüs eti), bir patates, bir havuç ve yarım soğan ile birlikte, hafifçe tuz­lu kaynar suya atınız ve haşlayınız. Be­yaz et pişince sudan alınız ve 40 gr ka­darını incecik kıyıp, üzerine bir çay ka­şığı zeytinyağı ekleyiniz. (Çok kuru olursa, bir-iki kaşık et suyu ekleyebi­lirsiniz.) 8. aydan başlayarak veril­mesi uygundur.

Soslu pilav
İki çay fincanı sebze suyunda, 30 gr pirinç haşlayınız. Bir yandan bir parça yağsız dana etini incecik kıyınız ya da birkaç kez mikserde çekiniz. İki silme çorba kaşığı kıymayı bir çorba kaşığı rendelenmiş domates ve bir tatlı ka­şığı zeytinyağı ile karıştırınız. Pirinç pi­şince bir tabağa koyunuz ve hazırladı­ğınız sosla karıştırınız. 9. aydan baş­layarak verilmesi uygundur.

Tavuk kroket
“Tavuk haşlama”sında belirtildiği gibi tavuğun beyaz etini haşlayınız; in­ce inci kıyınız ve iki kaşık kadarını, haş­lanmış ve rendelenmiş bir adet pata­tes ile iyice karıştırınız; gerekirse, bir­kaç kaşık ılık süt de ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız bu hamuru tındık büyük­lüğünde yuvarlayınız ve fırın için uygun bir kaba yerleştirip, orta hararetli fırın­da 15 dakika kadar kızartınız (hamu­runuza bir kaşık rendelenmiş peynir eklemek, mamayı kalori yönünden zenginleştirir). 9. aydan başlayarak ve­rilebilir.

Et suyu
Yarım kilo yağsız dana etini, ince in­ce kıyınız, bir cam kaba koyup üzerini örtünüz. Cam kabı üzerine bir ağırlık koyduktan sonra, içinde soğuk su bu­lunan bir tencereye koyunuz ve hafif ateşte bir saat kadar kaynatınız. Cam kabı tencereden çıkarmadan önce su­yun soğumasını bekleyiniz. Et suyunu süzünüz ve buzdolabına kaldırınız. Kullanmadan önce üzerinde oluşacak yağ tabakasını sıyırınız. Bebeğinizin çorbasına, bu et suyundan birkaç ka­şık karıştırabilirsiniz. Bebeğinizin iştah­lı olmadığı ya da yardımcı besine ge­reksinimi olduğu zamanlarda, ona et verebilmek için en etkili yol budur.9 aydan başlayarak verilebilir.

Tavuk püresi
Haşlanmış ve ince ince kıyılmış iki kaşık tavuk eti ile iki kaşık irmiği bir-tencerede karıştırınız, iki çay fincanı sı­cak sebze suyu içinde eziniz ve hafif ateşte 15 dakika karıştırarak pişiriniz. Üzerine bir tatlı kaşığı zeytinyağı veya tereyağı ekleyiniz. 9. aydan başlaya­rak verilmesi uygundur.

Maydanozlu pilav
Sebze suyunda biraz pirinç haşlayı­nız, bir tabağa koyunuz; üzerine 30 gr pişmiş ve ince ince kıyılmış jambon ve bir tatlı kaşığı doğranmış maydanoz ekleyip iyice karıştırınız ve hemen ser­vis yapınız. 9. aydan başlayarak veri­lebilir

Limonlu beyin

Küçük bir dana beyninin zarını iyice temizleyip, yıkayınız; içinde yarım li­mon bulunan suda duruluyanız. Birkaç defne yaprağı ile birlikte hafif tuzlu sı­cak suda, kısık ateşte pişiriniz. Beyin pişince, dağılmamasına özen göstere­rek, sudan çıkartınız, bir tabağa koyu­nuz ve küçük parçacıklar halinde ke­siniz, üzerine birkaç damla limon dam­latınız.10. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Tavşan haşlama
Bir parça tavşan etinin kemiklerim ayıklayınız ve akar suda çabucak yı­kayınız, Hafif tuzlu bir litre suda birer adet havuç, patates, soğan ve kerevi­zi 10 dakika kadar kaynattıktan sonra içine tavşan eti atınız, iyice pişince hafifçe yağlayıp tınlayınız ve karışımı tepsiye dökünüz. 15-20 dakika kadar sıcak fırına sürünüz. 10. aydan başla­yarak verilmesi uygundur.

Jambonlu puding
50 gr jambonu ince ince kıyınız, bir rendelenmiş patates ile karıştırınız. Başka bir kapta, bir tatlı kaşığı un ile bir çay fincanı süt karıştırarak sos ha­zırlayınız. Sosu, patates ve jambon ka­rışımına ekleyip hepsini birlikte karış­tırınız ve yağlayıp unladığınız küçük bir tepsiye dökünüz. 20 dakika sıcak fırın­da tutunuz. 10. aydan başlayarak ve­rilebilir.

Sulu köfte
Bir parça dana ya da sığır etini bir­kaç defa çekiniz ve iki kaşık kadarını bir yumurta şansı ile yoğurunuz; Küçük küçük yuvarlayıp hafifçe una bulayınız ve kaynayan et suyunun içine atarak pişiriniz. Köfteler pişince sudan çıkarı­nız ve üzerine incecik kıyılmış mayda­noz ve biraz limon suyu gezdiriniz. 11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Soslu makarna
Hafif tuzlu suda bir avuç sıfır numa­ra makarna haşlayınız. Bu sırada bir tabakta, bir adet çiğ yumurta sarısını çırpıp, rendelenmiş peynir ve pişmiş, ince Kıyılmış kıyma ile karıştırınız. Makarnaları sudan çıkarınız ve içinde sos bulunan tabağa dökünüz, güzel­ce karıştınp servis yapınız. 11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.