Bebeğinizi ete alıştırmak için en başarılı yöntem, mamasına azar azar et karıştırmaktır. Etin yağsız olması ve özellikle ilk aylarda incecik kıyılması gerekir. Bir yaş bitiminden başlayarak yedirebilirsiniz.
Et SUYU
Yağsız dana etini küçük parçalara bölünüz, temiz bir tülbente sarınız ve iyice sıkarak suyunu çıkartınız. (Et suyunun hemen kullanılması gerekir.)
Kazıma et
Bir dilim kemiksiz ve yağsız dana etinin yüzeyini bıçakla kazıyınız. Et parçalarından birer tatlı kaşığını bebeğin mamasına ekleyiniz.
Fileto buğulaması
Küçük bir parça filetonun yağlarını temizleyiniz, çukurca bir kaba koyunuz
ve üstünü örtünüz. Bu kabı. içinde su kaynayan bir tencereye koyunuz, üzerini örtünüz ve arasıra eti karıştırınız
Buharla pişen eti incecik kıyınız ve bir kaşık su ile mikserde öğütünüz ya da küçük delikli bir süzgeçten geçiriniz.
Ciğer buğulama
Bir parça ciğerin zarını soyup, çukur bir kaba koyunuz ve içinde kaynar su bulunan bir tencereye oturtunuz. Tencerenin üzerini örtünüz, ciğerin her ta-
rafının pişmesi için arasıra karıştırınız, pişince bir kaşıkla kazıyınız ve mamasına karıştırarak yediriniz. 5. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Ciğer haşlama
Bir parça ciğerin zarını soyunuz.içinde iki parmak kaynamış su bulunan bir tencereye atınız. Ciğer pişince sudan çıkartınız ve bir kaşık yardımıyla kazıyınız. Üzerine birkaç damla limon damlatınız. 5. aydan başlayarak verilmesi uygundur,
Kıymalı irmik
Koyu bir irmik lapası hazırlayınız; yağsız ince çekilmiş 30 gr kıymayı irmik lapası ile karıştırınız. Fırına uygun bir kaba alınız, 10 dakika kadar sıcak fırına sürünüz. 7. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Salam ezmesi
Bir tencereye, yumuşak ve incecik kıyılmış bir kaşık salam ve haşlanıp sütle ezilmiş iki kaşık patates koyunuz ve karıştırınız. Üzerine iki çay fincanı ılık et (sebze) suyu ekleyiniz ve kısık ateşte 10 dakika karıştırarak pişiriniz. Bir tabağa koyunuz, servis yaparken üzerine ince ince doğranmış maydanoz serpiştiriniz. 7. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Kıymalı patates
Bir patatesi yıkayıp, haşlayınız, kabuklarını soyunuz ve bir kaşık sütle eziniz. Üzerine, incecik kıyılmış bir kaşık kıyma ekleyip güzelce karıştırınız. 7. aydan başlayarak verilebilir.
Tirit
Birkaç defa çekilmiş 30 gr yağsız dana kıymasını, kızartıldıktan sonra ufalanmış iki dilim ekmek ile birlikte bir tencereye koyunuz ve üzerlerini örtecek kadar sıcak sebze suyu ekledikten sonra 10 dakika kadar karıştırırak kaynatınız, tabağa koyunuz ve biraz zeytinyağı ekleyiniz.8. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Tavuk haşlama
Derisi alınmış bir parça beyaz tavuk etini (göğüs eti), bir patates, bir havuç ve yarım soğan ile birlikte, hafifçe tuzlu kaynar suya atınız ve haşlayınız. Beyaz et pişince sudan alınız ve 40 gr kadarını incecik kıyıp, üzerine bir çay kaşığı zeytinyağı ekleyiniz. (Çok kuru olursa, bir-iki kaşık et suyu ekleyebilirsiniz.) 8. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Soslu pilav
İki çay fincanı sebze suyunda, 30 gr pirinç haşlayınız. Bir yandan bir parça yağsız dana etini incecik kıyınız ya da birkaç kez mikserde çekiniz. İki silme çorba kaşığı kıymayı bir çorba kaşığı rendelenmiş domates ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırınız. Pirinç pişince bir tabağa koyunuz ve hazırladığınız sosla karıştırınız. 9. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Tavuk kroket
“Tavuk haşlama”sında belirtildiği gibi tavuğun beyaz etini haşlayınız; ince inci kıyınız ve iki kaşık kadarını, haşlanmış ve rendelenmiş bir adet patates ile iyice karıştırınız; gerekirse, birkaç kaşık ılık süt de ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız bu hamuru tındık büyüklüğünde yuvarlayınız ve fırın için uygun bir kaba yerleştirip, orta hararetli fırında 15 dakika kadar kızartınız (hamurunuza bir kaşık rendelenmiş peynir eklemek, mamayı kalori yönünden zenginleştirir). 9. aydan başlayarak verilebilir.
Et suyu
Yarım kilo yağsız dana etini, ince ince kıyınız, bir cam kaba koyup üzerini örtünüz. Cam kabı üzerine bir ağırlık koyduktan sonra, içinde soğuk su bulunan bir tencereye koyunuz ve hafif ateşte bir saat kadar kaynatınız. Cam kabı tencereden çıkarmadan önce suyun soğumasını bekleyiniz. Et suyunu süzünüz ve buzdolabına kaldırınız. Kullanmadan önce üzerinde oluşacak yağ tabakasını sıyırınız. Bebeğinizin çorbasına, bu et suyundan birkaç kaşık karıştırabilirsiniz. Bebeğinizin iştahlı olmadığı ya da yardımcı besine gereksinimi olduğu zamanlarda, ona et verebilmek için en etkili yol budur.9 aydan başlayarak verilebilir.
Tavuk püresi
Haşlanmış ve ince ince kıyılmış iki kaşık tavuk eti ile iki kaşık irmiği bir-tencerede karıştırınız, iki çay fincanı sıcak sebze suyu içinde eziniz ve hafif ateşte 15 dakika karıştırarak pişiriniz. Üzerine bir tatlı kaşığı zeytinyağı veya tereyağı ekleyiniz. 9. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Maydanozlu pilav
Sebze suyunda biraz pirinç haşlayınız, bir tabağa koyunuz; üzerine 30 gr pişmiş ve ince ince kıyılmış jambon ve bir tatlı kaşığı doğranmış maydanoz ekleyip iyice karıştırınız ve hemen servis yapınız. 9. aydan başlayarak verilebilir
Limonlu beyin
Küçük bir dana beyninin zarını iyice temizleyip, yıkayınız; içinde yarım limon bulunan suda duruluyanız. Birkaç defne yaprağı ile birlikte hafif tuzlu sıcak suda, kısık ateşte pişiriniz. Beyin pişince, dağılmamasına özen göstererek, sudan çıkartınız, bir tabağa koyunuz ve küçük parçacıklar halinde kesiniz, üzerine birkaç damla limon damlatınız.10. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Tavşan haşlama
Bir parça tavşan etinin kemiklerim ayıklayınız ve akar suda çabucak yıkayınız, Hafif tuzlu bir litre suda birer adet havuç, patates, soğan ve kerevizi 10 dakika kadar kaynattıktan sonra içine tavşan eti atınız, iyice pişince hafifçe yağlayıp tınlayınız ve karışımı tepsiye dökünüz. 15-20 dakika kadar sıcak fırına sürünüz. 10. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Jambonlu puding
50 gr jambonu ince ince kıyınız, bir rendelenmiş patates ile karıştırınız. Başka bir kapta, bir tatlı kaşığı un ile bir çay fincanı süt karıştırarak sos hazırlayınız. Sosu, patates ve jambon karışımına ekleyip hepsini birlikte karıştırınız ve yağlayıp unladığınız küçük bir tepsiye dökünüz. 20 dakika sıcak fırında tutunuz. 10. aydan başlayarak verilebilir.
Sulu köfte
Bir parça dana ya da sığır etini birkaç defa çekiniz ve iki kaşık kadarını bir yumurta şansı ile yoğurunuz; Küçük küçük yuvarlayıp hafifçe una bulayınız ve kaynayan et suyunun içine atarak pişiriniz. Köfteler pişince sudan çıkarınız ve üzerine incecik kıyılmış maydanoz ve biraz limon suyu gezdiriniz. 11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Soslu makarna
Hafif tuzlu suda bir avuç sıfır numara makarna haşlayınız. Bu sırada bir tabakta, bir adet çiğ yumurta sarısını çırpıp, rendelenmiş peynir ve pişmiş, ince Kıyılmış kıyma ile karıştırınız. Makarnaları sudan çıkarınız ve içinde sos bulunan tabağa dökünüz, güzelce karıştınp servis yapınız. 11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.