Bebeklere mamalar

Tahıllı ve sebzeli mamalar

Tahıllı mamalara biraz da sebze ek­leyiniz. Başlangıç için, çok iyi pişmiş ve ince rendelenmiş havuç ve patates uygundur.

Tuzsuz sebze suyu ile püre

200 gr tuzsuz ılık sebze suyunda, iki çay kaşığı pirinç ununu eritiniz, karış­tırarak 20 dakika pişiriniz, bir kaba aktarınız, yenilecek kıvama gelinceye ka­dar ılık süt ekleyiniz.

Tuzlu sebze suyu İle püre
İki çay kaşığı unu, 350 gr kadar tuz­lu sebze suyunda eritiniz, kısık ateşte 15-20 dakika pişiriniz; püre çok sulu olursa,başka bir sebzenin suyu ile ha­zırlamayı deneyiniz. İnce delikli bir süz­geçten geçirip biberona aktarınız.

Anasonlu’un çorbası

Bundan önceki püre tariflerinde ol­duğu gibi hazırlanır. Yalnız, un eritilmeden önce, hafif pembeleşinceye ka­dar kızartılır. Soğutulduktan sonra üze­rine et suyu ve biraz anason eklene­rek 15 dakika pişirilir. İnce delikli bir süzgeçten geçirilir, ılındırılır ve bibero­na doldurulur. İstenirse, tuzsuz et suyu katılabilir.

Sebze püresi

İki silme kaşık pirinç ununu 350 gr et suyunda eritiniz ve 10 dakika kadar pişiriniz, iki çorba kaşığı sebze ezme­si ekleyiniz ve iyice karıştırınız. İki tatlı kaşığı zeytinyağı ile iki çorba kaşığı so­ğuk süt eklediniz mi mamanız hazır de­mektir.
Akşamları, sebze ya da et suyu ye­rine, eşit oranlarda süt ve su karışımı kullanınız. Ancak püreye yağ katmayı­nız.

Marul çorbası

Bir demet marulu iyice yıkayınız ve
bir ufak soğan ile birlikte yarım litre ha­fif tuzlu suda haşlayınız. Ateşten aldık­tan sonra soğanı çıkarınız, marulları in­ce ince kıyınız ve başka bir tencereye aktarınız. Üzerine iki çay fincanı haş­lama suyundan ekleyiniz ve pişiriniz. Kaynayınca içine kızarmış ekmek par­çacıkları atınız.

Pirinç unlu mercimek

Üç çorba kaşığı mercimeği haşlayı­nız ve eziniz. Üç tatlı kaşığı pirinç unu ve bir çay fincanı su ekleyiniz ve 10 da­kika kadar pişiriniz. Daha sonra 5 da­kika dinlendiriniz. Üzerine bir çay ka­şığı zeytinyağı döküp, bir tutam ince kı­yılmış maydanoz ekleyiniz ve servis yapınız.

Pırasa ve pirinç çorbası

Küçük bir pırasayı iyice yıkayıp ince ince doğrayınız, kabuğu soyulup ren­delenmiş bir patates ve bir yaprak ada­çayı ile birlikte yarım litre hafif tuzlu su­da 20 dakika kadar pişiriniz. İki kaşık pirinç ekleyiniz ve iyice karıştırınız, 5 dakika kadar daha hafif ateşte pişiri­niz. Fındık büyüklüğünde tereyağı ya da bir çay kaşığı zeytinyağı ekleyiniz.

.. ve peynire devam

Havuç püresi

Bir havucu güzelce temizleyiniz, arna rendelemeyiniz ve yarım litre hafif tuzlu suda. yarım saat kadar kısık ateşte pişiriniz. İçine bir kaşık kızarmış ekmek ufalayınız, havuçlar iyice pişince bir kaşık ufalanmış peynir ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyiniz.

Nişasta maması

Bir litre hafif tuzlu suda, bir patates, bir havuç ve küçük bir soğanı haşlayı­nız. Havuç ve patatesi başka bir kaba alıp, iyice eziniz. Üzerine haşlama su­yundan 350 gr kadar ekleyiniz ve kı­sık ateşte 15 dakika karıştırarak kay­natınız, bir kaşık peynir ve bir çay ka­şığı zeytinyağı ekleyiniz.

Enginarlı makarna

İki tane enginarı iyice temizleyiniz ve az suda haşlayıp, yumuşak kısımları­nı iyice eziniz. Bu arada hafif tuzlu su­da bir tutam fiyonk makarna haşlayı­nız, suyunu süzünüz. Makarnaları bir kaba aktarınız ve enginar ezmesi ile güzelce karıştırınız. Bir çay kaşığı tere­yağı ve biraz rendelenmiş peynir ilave­si ile makarnanız hazırdır. Bir yaşını tamamladıktan sonra verilmesi uygun­dur.

Domates dolması

Sert bir domates seçiniz. Ortadan ikiye bölünüz, çekirdeklerini temizleyi­niz ve suyunu akıtınız. Çukur bir kap­ta iki kaşık ufalanmış ekmeği ılık sütle ıslatınız. Bir parça beyaz peynir ve bir parça teleme peyniri ezip karıştırınız. Hazırlanan karışımı domateslere dol­durunuz ve fırına koyabileceğiniz bir kaba alınız; kabın dibine bir parmak su koyarak sıcak fırına sürünüz. 20 daki­ka kadar pişiriniz.
Ufalanmış ekmek yerine, pirinç ya da haşlanıp rendelendikten sonra sü­te batırılmış patates de kullanabilirsi­niz. Bir yaşından sonra verilmesi uy­gundur.

Sebze çorbası

Birer adet patates, havuç, kabak, soğan, birkaç yaprak marul ve iki ka­şık bezelyeyi yıkayıp, temizleyiniz ve doğrayınız. Hepsini bir tencereye ko­yunuz, yarım litre soğuk su, biraz tuz ve bir yaprak adaçayı ile bir saat ka­dar pişiriniz. Daha sonra mikserden geçiriniz. Üzerine iki kaşık zeytinyağı ve rendelenmiş peynir ekleyiniz. İçine fiyonk makarna ya da pirinç ekleyebi­lir ya da kızarmış ekmekle yedirilebilirsiniz, tabii bebeğiniz bir yaşını tamamladıysa.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.