Tahıllı mamalara biraz da sebze ekleyiniz. Başlangıç için, çok iyi pişmiş ve ince rendelenmiş havuç ve patates uygundur.
Tuzsuz sebze suyu ile püre
200 gr tuzsuz ılık sebze suyunda, iki çay kaşığı pirinç ununu eritiniz, karıştırarak 20 dakika pişiriniz, bir kaba aktarınız, yenilecek kıvama gelinceye kadar ılık süt ekleyiniz.
Tuzlu sebze suyu İle püre
İki çay kaşığı unu, 350 gr kadar tuzlu sebze suyunda eritiniz, kısık ateşte 15-20 dakika pişiriniz; püre çok sulu olursa,başka bir sebzenin suyu ile hazırlamayı deneyiniz. İnce delikli bir süzgeçten geçirip biberona aktarınız.
Anasonlu’un çorbası
Bundan önceki püre tariflerinde olduğu gibi hazırlanır. Yalnız, un eritilmeden önce, hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Soğutulduktan sonra üzerine et suyu ve biraz anason eklenerek 15 dakika pişirilir. İnce delikli bir süzgeçten geçirilir, ılındırılır ve biberona doldurulur. İstenirse, tuzsuz et suyu katılabilir.
Sebze püresi
İki silme kaşık pirinç ununu 350 gr et suyunda eritiniz ve 10 dakika kadar pişiriniz, iki çorba kaşığı sebze ezmesi ekleyiniz ve iyice karıştırınız. İki tatlı kaşığı zeytinyağı ile iki çorba kaşığı soğuk süt eklediniz mi mamanız hazır demektir.
Akşamları, sebze ya da et suyu yerine, eşit oranlarda süt ve su karışımı kullanınız. Ancak püreye yağ katmayınız.
Marul çorbası
Bir demet marulu iyice yıkayınız ve
bir ufak soğan ile birlikte yarım litre hafif tuzlu suda haşlayınız. Ateşten aldıktan sonra soğanı çıkarınız, marulları ince ince kıyınız ve başka bir tencereye aktarınız. Üzerine iki çay fincanı haşlama suyundan ekleyiniz ve pişiriniz. Kaynayınca içine kızarmış ekmek parçacıkları atınız.
Pirinç unlu mercimek
Üç çorba kaşığı mercimeği haşlayınız ve eziniz. Üç tatlı kaşığı pirinç unu ve bir çay fincanı su ekleyiniz ve 10 dakika kadar pişiriniz. Daha sonra 5 dakika dinlendiriniz. Üzerine bir çay kaşığı zeytinyağı döküp, bir tutam ince kıyılmış maydanoz ekleyiniz ve servis yapınız.
Pırasa ve pirinç çorbası
Küçük bir pırasayı iyice yıkayıp ince ince doğrayınız, kabuğu soyulup rendelenmiş bir patates ve bir yaprak adaçayı ile birlikte yarım litre hafif tuzlu suda 20 dakika kadar pişiriniz. İki kaşık pirinç ekleyiniz ve iyice karıştırınız, 5 dakika kadar daha hafif ateşte pişiriniz. Fındık büyüklüğünde tereyağı ya da bir çay kaşığı zeytinyağı ekleyiniz.
.. ve peynire devam
Havuç püresi
Bir havucu güzelce temizleyiniz, arna rendelemeyiniz ve yarım litre hafif tuzlu suda. yarım saat kadar kısık ateşte pişiriniz. İçine bir kaşık kızarmış ekmek ufalayınız, havuçlar iyice pişince bir kaşık ufalanmış peynir ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyiniz.
Nişasta maması
Bir litre hafif tuzlu suda, bir patates, bir havuç ve küçük bir soğanı haşlayınız. Havuç ve patatesi başka bir kaba alıp, iyice eziniz. Üzerine haşlama suyundan 350 gr kadar ekleyiniz ve kısık ateşte 15 dakika karıştırarak kaynatınız, bir kaşık peynir ve bir çay kaşığı zeytinyağı ekleyiniz.
Enginarlı makarna
İki tane enginarı iyice temizleyiniz ve az suda haşlayıp, yumuşak kısımlarını iyice eziniz. Bu arada hafif tuzlu suda bir tutam fiyonk makarna haşlayınız, suyunu süzünüz. Makarnaları bir kaba aktarınız ve enginar ezmesi ile güzelce karıştırınız. Bir çay kaşığı tereyağı ve biraz rendelenmiş peynir ilavesi ile makarnanız hazırdır. Bir yaşını tamamladıktan sonra verilmesi uygundur.
Domates dolması
Sert bir domates seçiniz. Ortadan ikiye bölünüz, çekirdeklerini temizleyiniz ve suyunu akıtınız. Çukur bir kapta iki kaşık ufalanmış ekmeği ılık sütle ıslatınız. Bir parça beyaz peynir ve bir parça teleme peyniri ezip karıştırınız. Hazırlanan karışımı domateslere doldurunuz ve fırına koyabileceğiniz bir kaba alınız; kabın dibine bir parmak su koyarak sıcak fırına sürünüz. 20 dakika kadar pişiriniz.
Ufalanmış ekmek yerine, pirinç ya da haşlanıp rendelendikten sonra süte batırılmış patates de kullanabilirsiniz. Bir yaşından sonra verilmesi uygundur.
Sebze çorbası
Birer adet patates, havuç, kabak, soğan, birkaç yaprak marul ve iki kaşık bezelyeyi yıkayıp, temizleyiniz ve doğrayınız. Hepsini bir tencereye koyunuz, yarım litre soğuk su, biraz tuz ve bir yaprak adaçayı ile bir saat kadar pişiriniz. Daha sonra mikserden geçiriniz. Üzerine iki kaşık zeytinyağı ve rendelenmiş peynir ekleyiniz. İçine fiyonk makarna ya da pirinç ekleyebilir ya da kızarmış ekmekle yedirilebilirsiniz, tabii bebeğiniz bir yaşını tamamladıysa.