bebeginizi acile ne zaman goturelisiniz
Bebek sağlığı

Bebeğinizi Acile Ne Zaman Götürmelisiniz?

bebeginizi acile ne zaman goturelisinizAcil tıbbi müdahale gerektiren birçok klinik durum vardır. Umarım, siz ve bebeğiniz böyle aciliyet gerektiren bir durumla karşılaşmazsınız.

 Aşağıdaki klinik durumlar önemsenmelidir.

Eğer bebeğiniz aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsa hemen doktoru arayınız.

Yüksek Ateş: 104 dereceden sonra tavsiye için doktorunuzu arayın.

Sıvı ve Katı Yemek ihtiyacı: Birçok bebeğin yemek yemeyeceği ve çok fazla içmeyeceği zamanlar olacaktır. İştahsızlığa, bebek bezindeki kuruluk veya kokulu idrar, solgun bir görünüm eşlik ederse dehidratasyon düşünülmelidir. Doktorunuzu arayın.

Ruh Halindeki Değişmeler: Bebeğinizin ruh hali onun fiziksel durumu için iyi bir ölçüdür. Durumundaki ani bir değişme önemli tıbbi bir problemin belirtisi olabilir.

Daha önce mevcut olmayan gündüz vakti cansızlık, şaşkın ve sersem bir görünüm, yönünü şaşırma, sizi normal bir şekilde cevaplayamama, sürekli gözyaşı veya daha önceleri mevcut olmayan diğer durumlar sizi harekete geçirmelidir. Hemen doktorunuzu arayın.

Kontrol Edilemeyen ishal ve Kusma:

Bunun çok uzun bir süre devam etmesine izin vermeyin. Kusmadan ve ishalden kaynaklanan ciddi su kaybı bir çocuğu dehidratasyon, elektrolit imbalansı ve ölüm riskine sokabilir. ishal veya kusma 24 saatten daha fazla devam ederse doktorunuzu arayın.

acil ve bebekKızarıklıklar veya Benekler:

Hızla belirli hale gelen kızarıklıklar, özellikle hapşırmayla veya diğer nefes alma rahatsızlıklarıyla birleştiğinde hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir.

Bebeğinizin vücudunda hızla ortaya çıkan mor, mavi veya kırmızı benekler öldürücü bir enfeksiyon şekli olabilir. Bu da tıbbi aciliyet gerektirir. Hemen doktorunuzu arayın.

Mavi Görünüm: Siyanoz olarak bilinen bu durum bebeğinizin vücudunun gereği kadar oksijen almadığı anlamına gelir. Bebekte meydana geldiği zaman siyanoz kalp ve akciğer problemleri veya zehirlenme durumları gösterebilir. Bazen bebeğinizin ağzının etrafına bakarak bunu ortaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca boğulan bir bebek de mavimsi olacaktır (aşağıya bakınız).

Boğulma: Boğulmakta olan bir bebek korkunç bir manzaradır. Aşağıda tarif edilmiş bazı ölçülerin kısa özetlerini boğulan bir bebeğe yardım için kullanabilirsiniz. Ama bu ilk yardım kursunun yerine geçmez. Bir ebeveyn olarak güncel hayat kurtarma tekniklerini bilmek sizin sorumluluğunuzdur.

Bebeğinizin tıbbi hastalıklarını asla alkollü içeceklerle tedavi etmeyin. Alkol zehirlidir ve bebeğinizin sinir sistemini ters yönde etkileyebilir.

Bebek öksürdüğü sürece hazır olda bekleyin. Nefes almakta büyük güçlük çekiyorsa, içeri ve dışarı hava girip çıkmıyorsa hemen acili arayın. Bunu yaptıktan sonra bebeği kafası vücudundan daha aşağıda olmak kaydıyla midesi üzeri tutun. Elinizin ayasıyla omuzdaki kürek kemikleri arasına dört kere sertçe vurun.

Bu etkili değilse, kafası yine vücudundan aşağıda sırtüstü çevirin. İki, üç parmağınızı iki göğüs arasındaki hattın tam aşağısındaki boşluğa koyun (diğer elinizle bebeğin başını ve boynunu destekliyor olmalısınız).

Her defasında bir iki santim baskı yaparak göğse bunu dört defa uygulayın.

Bebeğinizin bilinci hâlâ yerindeyse, değişimli olarak göğüsten ve sırttan yukarıdakileri yapmaya devam edin. Bebeğiniz bilincini kaybettiyse, başparmağınızla bebeğin ağzını açın dilini ve çenesini başparmağınız ve parmak uçlarınızla tutun. Bir obje ihtimaline karşın gırtlağı ve ağzı kontrol edin.

Yabancı bir obje gördüyseniz objeyi daha ileri ittirmeden çıkarmaya çalışın (bebeğinizin ağzına birden fazla parmak sokmayın).

Bu etkili değilse, bebeği düz bir yere koyun ve hava koridorunu açmak için kafasını geri bükün. Bebeğinizin ağzına ve burnuna yavaşça iki nefes üfleyin. Bebeğin göğsünün nefeslerinizle yükselip alçaldığından emin olun. Eğer yükselip, alçaltıyorsa hava koridoru açıktır. Nefes vermeyi kesmeden önce bebeğin kendi kendine nefes alıp verdiğinden emin olun. Eğer içeri ve dışarı hava akımı yoksa, belden ve göğüsten yukarıdakileri yapmaya devam edin. Yardım en kısa sürede gelecektir.

Aşina olmanız gereken daha iyi başka teknikler de vardır:

Lütfen bunları, yukarıdakileri ve bütün bunları uygulamalı olarak öğrenmek için bir kursa kayıt olun.

Boyun Sertliği:

Bebek kafasını kımıldatırken rahatsız görünüyorsa veya dokunduğunuzda boynu sertse, sinir sıkışması kadar zararsız bir şey olabilir. Ciddi değildir fakat muhtemelen sinir sistemi merkezinde bir enfeksiyon vardır. Bunu genelde ruh halinde değişmeler ve ateş takip eder. Tıbbi olarak acil bir durumdur. Hemen acile gidin.

Ani Hastalık Nöbeti: Bazı bebekler yüksek ateşe tepki olarak nöbet geçirebilirler. Bu nöbetler, eğer kısaysa, genelde ciddi değildir ve kalıcı etkileri yoktur. Ancak nöbet şeklinde gelişen daha ciddi durumlar da vardır. Pediatristiniz aksini söylemedikçe, herhangi bir nöbetten sonra acile gitmek bir esastır.

Baş Yaralanması: Bütün bebekler kafalarını çarparlar. Ancak çarpma, hareketsizlik, nöbet, bilinç kaybı, uyuşukluk, şaşkın bakış, aşırı uyku, kusura, kulakta ve burunda kanama, gözbebeğinin büyüklüğünde değişmeler, göz etrafında ya da kulak arkalarında çürüklerle sonuçlanırsa hemen bir hekime gidin.

Elektrik Şoku: Bilinç kaybıyla veya solunumun durması ile sonuçlanır. Acil müdahale gerektirir.

Ciddi Kesikler ve Yırtılmalar: Bandajla veya baskıyla kanaması durdurulamayan yırtık ve kesikler acil tedavi gerektirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.