uykusuz bebek
Bebek Gelişimi

Uykusuz Bebek

uykusuz bebekBazı bebekler sabah 7’den akşam 7’ye kadar ses çıkarmadan, sessiz ve hoş bir şekilde uyurlar. Anne – babalar yeniden toparlanıp, ihtiyaçları gereği dinlenirler. Geri kalanımız ancak, daha az uykuyu hoş görmeyi öğreniriz.

Muhtemelen bunu daha önce çok defa yaşadınız. Saatlerce huysuz bir bebeği etrafta gezindirmekten sonra, yavaşça karyolasına koydunuz. Ellerinizi onun altına veya üstüne birkaç dakika koyup hala onu tutuyormuş gibi kandırmaya çalıştınız. Büyük bir yetenekle, ellerinizi kaldırdınız ve büyük bir gizlilikle odadan süzüldünüz. Daha önceden yediğiniz yemeğin bulaşıkları, banyo, ya da dişlerinizi bile fırçalamadan özel bir on beş saniye umarak hızlı bir şekilde yatağa girdiniz. Ancak yorgunluğunuz ortada.

Yukarıdaki memnuniyetten sonra, tükenmiş vücudunuzu örttünüz ve uykuya doğru sürüklenmeye başladınız. Bilincinizi kaybetmeye başlarken, bebek monitörü hafif sesler vermeye başladı. Ne olduğundan tam emin değilsiniz. Bir hırsız, yangın? İlgilenmediniz. Önemsemediniz ve la la la diyerek yerinize döndünüz. Bir saniye sonra, monitörden sesler gelmeye başladı bile. Yorgunluğun verdiği hareketsizlikle, gözleriniz açık ve uzanmış yatıyorsunuz. Vücudunuzun alt kısmı kestiriyor. Depresyon ve öfke dudaklarınızın arasına sessizce sokuluyor. Monitörden acı çığlıklar gelmeye başlıyor ve ardından bağırtılar… Bitti:

Bebeğin rahatlığı ile ilgili büyük tıbbi sorunlar engellendiğinde bebeğinizin uyuma alışkanlıkları düzelecektir fakat bunun ne kadar kısa sürede olacağı meçhul. Henüz bir programı olmadığı için, genelde gece ortaya çıkan bu aptal hareketlere olan öfke ve depresyonla başa çıkmanız gerekecek. Eşiniz de aynı derecede tükenmiş olacağı için ona gece yardım etmeniz

uyuyamayan bebeklerUykusuz Bebeğinizle ilgili Problemler

  • Bebeğiniz onu bırakmanıza izin vermeyecektir: Bebeğiniz kollarınızda güvendeyken rahat bir şekilde uyuyabilir fakat pozisyonu bozmaksızın beşiğine bıraktığınız an uyanacaktır. Sadece çabalarının baltalamak için bebeğinizi uyutmak için saatlerce sallayarak zaman geçirebilirsiniz. Bazı aileler bu hoş olmayan ve çıldırtıcı tecrübe-den kaçınmak için bebeklerini, kendileriyle birlikte yatağa getirirler.
  • Meme veya biberon verildiğinde bebeğiniz uyanır. Bütün bebekler emmeye ihtiyaç duyarken, bazı bebekler beslenme konusunda diğerlerinden daha hassastırlar, Bütün gece göğsünüzün üzerinde emmesi, eşinizin de söylediği gibi hoş değildir. Aileler genelde meme veya biberon yerine emzik kullanmayı denerler fakat çoğu bebek farkı kolayca sezer. Bazı bebekler çok fazla ilgi isterler ve çok fazla içerler. Bu da mide ağrılarına ve gaza neden olur. Neticede sesli uyku önlenir. Sabır ve zamanla, bebeğiniz ne kadar içeceğini ve yardımsız nasıl uyuyacağını öğrenecekti’:
  • Bebeğiniz geğirmedi: Bebeğiniz içebilir, içebilir ve geğirmeyebilir. Böylece sütle dolu zamanlı bir bomba olur. Komik ama sizinkinde değil de belki bir başkasının evinde. Bebeğiniz kendi geğiremeyeceği için yardımınıza ihtiyaç duyar. Geğirtilmeden yatağa konulan bebekler genellikle kusar.
  • Bebeğiniz en hassas seste bile uyanır: Bebekler için, bazı seslere gecenin bir saati katlanmak önemli iken, diğer sesleri kapatan ve yatıştırıcı ses çıkaran cihazlar hayat kurtarıcı olabilir.
  • Bebeğiniz uyku zamanından önce emzik ve beslenme istemeyecektir: Günün son biberonu veya emzirmesi bebeği uyutmak için yeterli olacaktır. Birçok nedenden dolayı, bebek akşam sonrası içmeyi tercih etmeyebilir. Bu durumda bebeğinizin ağlamasına izin vermeniz uygun olmadığı için bebeğinizi uyutmak için sallayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz kesinlikle uyumayı reddeder: Bazen bebeği uyutamadığım zaman, eşime veririm ve hemen uyur. Bunun tersinin olması da doğrudur. Bebeklerde kızgınlık ve öfke duygusu olabilir ve bir başkasının eline verildiğinde kendini daha rahat hissedebilir.
  • Bebeğiniz yeniden uyumayacaktır: Biri gecenin bir yarısı kalkıp bebeğinize biberon vermek ve diğeri bebeğinizi geri uyutamamak. Eşim ve ben tükenmiş ve öfkeli bir halde evimizin üzerine doğan sabah güneşini seyrederek çok vakit geçirmişizdir. Zaman ve pratikle bebeğiniz uykuya dönmeyi öğrenecektir.

Öneri:

Gecenin bir yarısı, bebeğinizi oyunlarla ya da gülücükle uyandırma zamanı değildir. Fiziksel ihtiyaçlarına izin verin. Oyun zamanı gündüzdür.

  • Öfke ve depresyonunuz kontrolden çıkıyor: Eşinizin ve sizin birbirinize, yastığa hatta bebeğe bakıp haykırmak hissi yaygındır. Konuları çözmek için en kötü an olan, yorgun, üzgün ve hüzünlü bir zamanda eşim ve ben gecenin ortasında en büyük uyuşmazlıklarımızdan birini yaşadık. Böyle uyuşmazlıkları, daha açık bir şekilde düşünebildiğiniz zamana, sabaha kadar erteleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.