yas gruplarina gore oyuncak secimi
Bebek Gelişimi

Yaş Gruplarına Göre Oyuncak Seçimi

yas gruplarina gore oyuncak secimiOyun bir öğrenme aracıdır. Çocukların gelişimini destekleyen, yaratıcılığını geliştiren oyun ve oyuncaklar, çocuk gelişiminde büyük önem taşımaktadır. En iyi oyuncaklar; çocukların aktif olarak oynayabildikleri, fiziksel yetenek ve zekâlarını geliştiren oyuncaklardır. Neden-sonuç ilişkisinin kurulmasına yardım eden oyuncaklar çocuk gelişimini destekler. Herhangi bir yerini çektiğinde ya da üzerine bastığında, ses çıkaran oyuncaklar bu ilişkiyi kurmayı sağlar. Çocuk yaptığı şeyin sonucunda oluşan her hareketi fark eder. Bu tür oyuncaklar da hem hayvanları tanıması, hem de değişik sesleri ve renkleri görmesi için iyi bir uyarıcıdır.

Çocukların ilgisi, beceri düzeyi ve yetenekleri farklılık gösterebilir. Her oyuncak her çocuk için uygun olmayabilir. Bu nedenle oyuncakların üzerinde belirtilen yaş grupları uyarısı o yaştaki çocukların bu oyuncakları oynaması gerektiği ya da beğeneceği anlamına gelmemektedir. Küçük parçalarla oynayabilen çocuklar legolara ilgi duyarken, bazı çocuklar küp gibi daha büyük oyuncakları seçeceklerdir. Yaş dönemlerine göre çocuklar, kendi yarattıkları oyuncaklarla oynamayı isteyebilirler. Örneğin tencere kapakları, elbiselerin etiketleri ilgilerini çeken eşyalardır. Anne ve babanın evdeki her şeyi oyun aracına dönüştürerek çocukla birlikte vakit geçirmesi ve paylaşması önemlidir. Gereğinden fazla oyuncak almak yerine, elinizdeki her şeyi değerlendirmek çok daha anlamlı olacaktır.

0-6 Ay

İlk altı ay bebeklerin araştırma ve tanıma dönemleridir. Görebildikleri, erişebildikleri uzaklıktaki nesneleri ve kendi bedenlerini incelerler. Bu dönemde ellerini keşfederler. Gözlerini, işitme duyularını ve taklit yeteneklerinin farkına varacaklardır. Bu nedenle bu ayda bebeklerin görebileceği büyüklükte ve renkli ses çıkaran, kolayca hareket ettirebileceği ağırlıkta, dokunma isteğini tatmin edecek yumuşak oyuncaklar uygundur.

Bebeklere ilk aylarında görme ve işitme duygularına hitap eden nesneler sunmak gerekir. Bebeklerin görme mesafeleri kısa olduğundan resim, kitap ve oyuncakları yakından göstermeniz gerekir. Bebeğinizin en çok ilgisini çekecek ve gelişimini en çok destekleyecek olan şey yüzünüz ve sesinizdir. Ona şarkı söyleyin ve onunla sık sık konuşun. Yatağının üzerine asılabilen, yavaş hareket eden, ses çıkaran oyuncaklar; rüzgâr çanları takın. Müzik dinletin. Oyuncaklarda güvenlik kontrolünü ihmal etmeyin. Bebek yatağına oyuncak bırakmayın; ağzına almasında sakınca yaratacak ip, küçük parçalı oyuncaklar gibi nesneleri bebekten uzak tutun.

Aynada kendilerini tanıma kapasiteleri henüz yoktur, ancak yatağına iliştireceğiniz kırılmayan aynaların bebeklerin ilgisini çekeceği kesindir. Altını değiştirdiğiniz yerin yakınında ayna olursa bebek yansımasına bakarak oyalanabilir. Bu sizin de işinizi kolaylaştırır.

Ucuna çıngırak iliştirilmiş çoraplar ayak hareket ettikçe ses çıkararak bebeğin hareketlenmesine yardımcı olur. Bu aynı zamanda bebeğin sürekli bir uyaranla karşılaşması demektir. Yumuşak çıngırakları bebeğin el ya da ayak bileğine de takabilirsiniz.

Bebeğinizi kitap ve resimlerle tanıştırmak için çok beklemenize gerek yoktur. Bebekler için özel olarak üretilen yüksek kontrastlı çizimler içeren kitaplar bebeğinizin ilgisini çeker. Yanına uzanarak sayfaları çevirebilirsiniz. Bu onun hem görüntüleri izlemesini hem de sizin sayfa çevirme faaliyetinizi ileride taklit ederek öğrenmesini sağlar.

Bu Dönemde Önerilen Oyuncak Çeşitlerinden Bazıları

  1. Çıngıraklar
  2. Diş kaşıyıcılar
  3. Bezden yapılmış oyuncaklar
  4. Oyuncak bebekler
  5. Sıkıştırılabilen oyuncaklar
  6. Yumuşak toplar
  7. Yataklara asılabilen oyuncaklar
  8. Dönenceler
  9. Rüzgâr çanları
  10. Küçük, doldurulmuş oyuncaklar
  11. Büyükler tarafından hareket ettirilen kuklalar
  12. Yatağa iliştirilebilecek kırılmaz aynalar
  13. Müzik çalan oyuncaklar
  14. Bebekler için hazırlanmış resimli kitaplar

oyuncak secimi6-12 Ay

Altıncı ayda bebekler çevreleriyle daha fazla ilgilidir. Bu dönem, kendilerini yukarıya çekmeye, ayakta durmaya, ayaklarının üstüne basmaya çalıştıkları dönemdir. Kendilerine uzatılan her şeyi daha büyük bir ustalıkla yakalayacaklar ve hemen hemen her şeyi ağızlarına götürmeye devam edeceklerdir. Isırabildikleri, açıp kapayabildikleri, itip çekebildikleri, hatta masadan aşağıya atabildikleri oyuncakları severler.

Diş çıkarma dönemleri de olan bu aylarda farklı renkte ve dokuda, farklı şekillerde diş kaşıma oyuncakları çok yararlıdır. Bebeklerin çoğu suyla oynamaktan hoşlandığından, suda yüzebilen ve kullanılabilen banyo oyuncakları çocukların banyosunu daha ilgi çekici ve kolay bir hale çevirebilir. Ateşlenen çocuklara ılık duş aldırmakta da bu oyuncaklardan yararlanılabilir.

Müzik çalan oyuncaklar, bebeklerin huysuz olduklarında sakinleşmesini sağlayabilir. Bebeğin altını değiştirirken, banyo yaptırmaya çalışırken, hatta doktor muayenesi sırasında sesler çıkararak ilgisinin dağılmasını sağlarlar.

Bu Dönemde Önerilen Oyuncak Çeşitlerinden Bazıları

  1. Diş kaşıyıcılar
  2. Müzikli oyuncaklar
  3. Banyo oyuncakları
  4. Bebek salıncakları
  5. Kauçuk veya yumuşak küpler
  6. Bez Oyuncaklar
  7. Bebekler
  8. Giysiler (özellikle de etiketleri diş kaşımak için çok kullanışlıdır)
  9. Halka anahtarlıklar
  10. Düğmeye basınca yerinden dışarı çıkan türde oyuncaklar
  11. Matruşka kupalar
  12. Üst üste koyulabilen halkalar
  13. Büyük toplar
  14. Bebeğin itip çekebileceği türden oyuncaklar
  15. Plastik kitaplar
  16. Büyükler tarafından elle oynatılabilen kuklalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.