Bebeklere mamalar

Yumurtalı mamalar

Yumurta, bebeğin besin maddeleri arasında önemli bir yere sahiptir, an­cak dikkatle kullanılmasında yarar var­dır. Başlangıçta, mamalarına birer kü­çük kaşık karıştırarak ve alerji yapıp yapmadığına dikkat ederek verebilirsi­niz. Şayet her şey yolundaysa, yavaş -yavaş bir yumurta sarısına kadar çıka­bilirsiniz. Yumurta haftada iki defadan fazla verilmemelidir ve bir yaşını biti­rene kadar, yumurta akını hiç verme­mekte yarar vardır.

Terbiyeli patates maması
Bir patatesi yıkayıp soyunuz, kübler halinde küçük küçük doğrayınız; bir tencereye koyunuz ve iki çay fincanı su ile hafif tuzlu suda 30 dakika kadar kısık ateşte pişiriniz. Patatesler pişin-ce, üzerine bir çay fincanı ılık süt ek­leyip, iyice karıştırınız ve kısık ateşte, kaynatmadan, biraz daha tutunuz. Bir tabakta bir yumurta sarısı ile bir kaşık sütü çırpınız ve patatesleri üzerine bo­şaltıp, karıştırınız. 6. aydan başlayarak verilebilir.

Zengin makarna
Bir kaşık fiyonk makarnayı 350 gr sebze suyunda haşlayınız. Bu arada bir başka kapta yarım yumurta sarısı­nı. 2 tatlı kaşığı rendelenmiş peynirle karıştırınız. Haşladığınız makarnayı su­dan çıkarınız ve hazırladığınız sosun üzerine boşaltıp, karıştırınız. Yedirme­den önce ılıştırınız. 6. aydan başlaya­rak verilebilir.
Yumurta
Bir yumurtayı birkaç dakika kaynar suda tutunuz, sudan çıkardıktan sonra akını bir kenara ayırıp, sarısını bir kaba koyunuz. Üzerine birkaç damla limon suyu damlatınız. Bu arada he­men küçük bir öneride bulunalım: Yu­murta ya da balığı, hem limon hem pa­tates eşliğinde vermeyiniz. Çünkü, li­monun asidi ile patatesin nişastası bir­likte olduklarında mamanın lezzetini bozarlar. 7. aydan başlayarak verile­bilir.

Yumurtadan püre

İki kaşık ıspanak ve bir küçük patates ile bir püre hazırlayınız; tabağa, ya­yarak ve ortasında yumurta sarısı bü­yüklüğü kadar bir boşluk kalacak şe­kilde koyunuz. Bir yumurtanın sarısı­nı, kaşıkla kabuklarından ve akından ayırarak çıkartınız ve parçalamadan kaynar suyun içinde birkaç dakika pi­şiriniz, sudan dikkatle çıkartınız ve pü­renin ortasına yerleştiriniz. Bir parça­da zeytinyağı eklerseniz, yumurtanız hazırdır. 9. aydan başlayarak verilebi­lir.

Yumurta çorbası
250 gr kaynar et ya da sebze su­yunun içine bir çorba kaşığı hafifçe kı­zartılmış un, bir yumurta asarısı (çırpı­lacak), bir tatlı kaşığı rendelenmiş pey­nir ve iki çorba kaşığı su katıp karıştı­rarak, 10 dakika kadar pişiriniz. 7. ay­dan başlayarak verilmesi uygundur.

Patates ezmesi
2 ufak patatesi yıkayıp, haşlayınız; kabuklarını soyunuz ve rendeleyiniz. Bir çorba kaşığı rendelenmiş peynir, bir yumurta sarısı ve biraz da ılık süt ekleyerek karıştırınız. Bu karışımı, fırın için uygun bir kaba aktarınız ve 15 da­kika kadar sıcak fırına sürünüz. 9. ay­dan başlayarak verilmesi uygundur.

Yumurta soslu makarna
30 gr kadar çubuk makarnayı haş­layınız. Başka bir kapta bir yumurta sa­rısını, bir çorba kaşığı ufalanmış ekmek ve iki çorba kaşığı ılık su ile karıştırı­nız. Makarnanın suyunu süzünüz, bir tabağa aktarınız ve hazırladığınız sosu makarnanın üzerine döküp güzel­ce karıştırınız. 10. aydan başlayarak yedirebilrsiniz.

Yumurta ve ekmek çorbası
Bir kapta, bir yumurta akını çırpıp, bir çorba kaşığı rendelenmiş peynir, üç çorba kaşığı ufalanmış ekmek ve iki çorba kaşığı ılık su ile karıştırınız. Bir tencerede 1,5 çay fincanı et suyu ısıtı­nız ve hazırladığınız harcı içine atıp ka­rıştırınız. Kaynamaya başlamadan ateşten indiriniz. Servis yaparken üze­rine bir tattı kaşığı ince kıyılmış may­danoz gezdiriniz. 10. aydan başlaya­rak verilmesi uygundur.

ıspanaklı köfte
Bir avuç ıspanağı temizleyip haşla­yınız; suyunu süzüp ince ince doğra-yınız. Üzerine üç çorba kaşığı ezilmiş teleme peyniri ve bir yumurta sarısı ek­leyip, iyice karıştırınız. Bulamacı fındık büyüklüğünde köfteler haline getiriniz ve unlayınız. Bir tencerede bir litre hafif tuzlu su kaynatınız ve hazırladığınız köftecikleri yavaşça kaynayan suya aktarınız. Ispanaklar kabarınca ateşi kısınız ve 4-5 dakika daha pişiriniz. Köfteleri sudan çıkartınız ve bir taba­ğa koyunuz, üzerine peynir rendeleyip gezdiriniz. 11. aydan başlayarak veril­mesi uygundur.

Ispanak püresi
İki avuç ıspanağı iyice yıkayınız. Az suda pişiriniz, ince ince kıyınız,üzeri­ne iki kaşık teleme, bir yumurta sarısı ekleyiniz ve iyice karıştırınız. Bir tep­siyi hafifçe unlayınız ve hazırladığınız karışımı tepsiye dökünüz. Üzerine ek­mek kırığı gezdirip 20 dakika kadar sı­cak fırında tutunuz. 11. aydan başla­yarak verilmesi uygundur.

Mayonez
Bir tatlı kaşığı unu, azıcık suda eriti­niz ve koyulaşıncaya kadar pişirip, so­ğumaya bırakınız. Soğuduktan sonra üzerine bir yumurta sarısı ekleyip ka­rıştırınız, bir çorba kaşığı zeytinyağını damla damla döküp kanştırarak hamu­ra yediriniz. Üzerine birkaç damla li­mon suyu da dökebilirsiniz. 12. aydan başlayarak verilmesi uygundur.

TAZE YUMURTAYI BAYATTAN AYIRMAK
■ Taze yumurta nispeten ağırdır
ve sallandığı zaman içinden ses
gelmez.
M Yumurta, kabuğu ile birlikte su­ya konduğunda:
– Tazeyse sivri ucu aşağıya gel­mek üzere dibe oturur; -bir haftalıksa,yine sivri ucu aşa­ğıya doğru olarak yüzer; -15 günlükse yatay bir şekilde yü­zer.
■ Kırarak pişireceğimiz yumurta­
larda ise pişirmeden önce içinde­
kileri kontrol etme olanağımız var­
dır:
-Taze yumurtanın sarısı yuvarlak akı ise elastik ve yoğun olacaktır; -bayat yumurtaların sarısı yayvan, beyazı ise suludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.