Yumurta, bebeğin besin maddeleri arasında önemli bir yere sahiptir, ancak dikkatle kullanılmasında yarar vardır. Başlangıçta, mamalarına birer küçük kaşık karıştırarak ve alerji yapıp yapmadığına dikkat ederek verebilirsiniz. Şayet her şey yolundaysa, yavaş -yavaş bir yumurta sarısına kadar çıkabilirsiniz. Yumurta haftada iki defadan fazla verilmemelidir ve bir yaşını bitirene kadar, yumurta akını hiç vermemekte yarar vardır.
Terbiyeli patates maması
Bir patatesi yıkayıp soyunuz, kübler halinde küçük küçük doğrayınız; bir tencereye koyunuz ve iki çay fincanı su ile hafif tuzlu suda 30 dakika kadar kısık ateşte pişiriniz. Patatesler pişin-ce, üzerine bir çay fincanı ılık süt ekleyip, iyice karıştırınız ve kısık ateşte, kaynatmadan, biraz daha tutunuz. Bir tabakta bir yumurta sarısı ile bir kaşık sütü çırpınız ve patatesleri üzerine boşaltıp, karıştırınız. 6. aydan başlayarak verilebilir.
Zengin makarna
Bir kaşık fiyonk makarnayı 350 gr sebze suyunda haşlayınız. Bu arada bir başka kapta yarım yumurta sarısını. 2 tatlı kaşığı rendelenmiş peynirle karıştırınız. Haşladığınız makarnayı sudan çıkarınız ve hazırladığınız sosun üzerine boşaltıp, karıştırınız. Yedirmeden önce ılıştırınız. 6. aydan başlayarak verilebilir.
Yumurta
Bir yumurtayı birkaç dakika kaynar suda tutunuz, sudan çıkardıktan sonra akını bir kenara ayırıp, sarısını bir kaba koyunuz. Üzerine birkaç damla limon suyu damlatınız. Bu arada hemen küçük bir öneride bulunalım: Yumurta ya da balığı, hem limon hem patates eşliğinde vermeyiniz. Çünkü, limonun asidi ile patatesin nişastası birlikte olduklarında mamanın lezzetini bozarlar. 7. aydan başlayarak verilebilir.
Yumurtadan püre
İki kaşık ıspanak ve bir küçük patates ile bir püre hazırlayınız; tabağa, yayarak ve ortasında yumurta sarısı büyüklüğü kadar bir boşluk kalacak şekilde koyunuz. Bir yumurtanın sarısını, kaşıkla kabuklarından ve akından ayırarak çıkartınız ve parçalamadan kaynar suyun içinde birkaç dakika pişiriniz, sudan dikkatle çıkartınız ve pürenin ortasına yerleştiriniz. Bir parçada zeytinyağı eklerseniz, yumurtanız hazırdır. 9. aydan başlayarak verilebilir.
Yumurta çorbası
250 gr kaynar et ya da sebze suyunun içine bir çorba kaşığı hafifçe kızartılmış un, bir yumurta asarısı (çırpılacak), bir tatlı kaşığı rendelenmiş peynir ve iki çorba kaşığı su katıp karıştırarak, 10 dakika kadar pişiriniz. 7. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Patates ezmesi
2 ufak patatesi yıkayıp, haşlayınız; kabuklarını soyunuz ve rendeleyiniz. Bir çorba kaşığı rendelenmiş peynir, bir yumurta sarısı ve biraz da ılık süt ekleyerek karıştırınız. Bu karışımı, fırın için uygun bir kaba aktarınız ve 15 dakika kadar sıcak fırına sürünüz. 9. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Yumurta soslu makarna
30 gr kadar çubuk makarnayı haşlayınız. Başka bir kapta bir yumurta sarısını, bir çorba kaşığı ufalanmış ekmek ve iki çorba kaşığı ılık su ile karıştırınız. Makarnanın suyunu süzünüz, bir tabağa aktarınız ve hazırladığınız sosu makarnanın üzerine döküp güzelce karıştırınız. 10. aydan başlayarak yedirebilrsiniz.
Yumurta ve ekmek çorbası
Bir kapta, bir yumurta akını çırpıp, bir çorba kaşığı rendelenmiş peynir, üç çorba kaşığı ufalanmış ekmek ve iki çorba kaşığı ılık su ile karıştırınız. Bir tencerede 1,5 çay fincanı et suyu ısıtınız ve hazırladığınız harcı içine atıp karıştırınız. Kaynamaya başlamadan ateşten indiriniz. Servis yaparken üzerine bir tattı kaşığı ince kıyılmış maydanoz gezdiriniz. 10. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
ıspanaklı köfte
Bir avuç ıspanağı temizleyip haşlayınız; suyunu süzüp ince ince doğra-yınız. Üzerine üç çorba kaşığı ezilmiş teleme peyniri ve bir yumurta sarısı ekleyip, iyice karıştırınız. Bulamacı fındık büyüklüğünde köfteler haline getiriniz ve unlayınız. Bir tencerede bir litre hafif tuzlu su kaynatınız ve hazırladığınız köftecikleri yavaşça kaynayan suya aktarınız. Ispanaklar kabarınca ateşi kısınız ve 4-5 dakika daha pişiriniz. Köfteleri sudan çıkartınız ve bir tabağa koyunuz, üzerine peynir rendeleyip gezdiriniz. 11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Ispanak püresi
İki avuç ıspanağı iyice yıkayınız. Az suda pişiriniz, ince ince kıyınız,üzerine iki kaşık teleme, bir yumurta sarısı ekleyiniz ve iyice karıştırınız. Bir tepsiyi hafifçe unlayınız ve hazırladığınız karışımı tepsiye dökünüz. Üzerine ekmek kırığı gezdirip 20 dakika kadar sıcak fırında tutunuz. 11. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
Mayonez
Bir tatlı kaşığı unu, azıcık suda eritiniz ve koyulaşıncaya kadar pişirip, soğumaya bırakınız. Soğuduktan sonra üzerine bir yumurta sarısı ekleyip karıştırınız, bir çorba kaşığı zeytinyağını damla damla döküp kanştırarak hamura yediriniz. Üzerine birkaç damla limon suyu da dökebilirsiniz. 12. aydan başlayarak verilmesi uygundur.
TAZE YUMURTAYI BAYATTAN AYIRMAK
■ Taze yumurta nispeten ağırdır
ve sallandığı zaman içinden ses
gelmez.
M Yumurta, kabuğu ile birlikte suya konduğunda:
– Tazeyse sivri ucu aşağıya gelmek üzere dibe oturur; -bir haftalıksa,yine sivri ucu aşağıya doğru olarak yüzer; -15 günlükse yatay bir şekilde yüzer.
■ Kırarak pişireceğimiz yumurta
larda ise pişirmeden önce içinde
kileri kontrol etme olanağımız var
dır:
-Taze yumurtanın sarısı yuvarlak akı ise elastik ve yoğun olacaktır; -bayat yumurtaların sarısı yayvan, beyazı ise suludur.