Çocuk hastalıkları

Su Çiçeği Hastalığı ve Belirtileri

Varisella zoster adlı virüsün neden olduğu bu hastalık kişiden kişiye geçebilme özelliğine sahiptir. Direkt temas, öksürük, hapşırık gibi nedenlerle havaya dağılan virüs solunum yoluyla hemen başka kişilere bulaşabilmektedir. Bu hastalığı geçirmekte olan kişilerin döküntüleri ya da zona döküntüleriyle temas eden kişiye de hastalık hemen bulaşabilmektedir.

10-21 gün kuluçka evresi olan suçiçeği hastalığında ortalama 14-16 günde hastalık kendini göstermektedir. Ateş, öksürük, baş ağrısı ve iştahsızlığın yanı sıra en belirgin bir diğer belirtisi döküntüdür. Kafa derisinde başlayan döküntü hastalık ilerledikçe vücut, yüz, kol ve bacaklara yayılmaktadır. Kaşıntılı bir döküntüye sebep olan suçiçeğinde 200-500 döküntü oluşabilmektedir. 5-10 gün süren hastalık döküntüler başlamadan 1-2 gün öncesinden döküntülerin kabuklaşmasına kadar bir başkasına bulaştırılabilmektedir.

su çiçeği belirtileri

Su çiçeği hastalık seyri:

Başka bir hastalığı olmayan çocuklarda bu hastalık yatak istirahatı, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü ile geçirilebilinmektedir. Bu hastalığı geçiren çocuklara asla aspirin verilmemelidir. Yaş ve hastalığın seviyesine göre doktor kontrolünde antiviral ilaçlar kullandırılabilinir. Küçük bebekler, yetişkinler ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde zattüre ve beyin enfeksiyonu riski gibi komplikasyonların görülme sıklığı daha fazladır. Suçiçeği aşısı ile bu hastalıktan korunulabilmekedir. Hastalık aynı kişide ikinci kez görülebilir. Fakat birçok hasta suçiçeğine karşı bağışıklık kazanmaktadır. Hastalığı geçiren kişilere aşı gerekmez fakat hastalığı geçirmeyen ya da geçireceğinin belirtisi aldığınız kişilere mutlaka aşı yapılmalıdır. Bu sayede hastalık önlenebilir ya da belirtileri hafifletilebilir.

su çiçeği tedavisi

Suçiçeği ve dikkat edilmesi gerekenler

Genel olarak çocuklar üzerinde görülen suçiçeği, elbette ki kendini bazı etkiler ile birlikte gösterebilmektedir. Başlıca belirtileri arasında yer alan yüksek ateş, dökülmeler, ağızda ağrı, yorgunluk ve halsizlik hissi bu rahatsızlığın başlangıcı olarak sayılabilir.

Sizlerde, bebek sağlığı şartlarını göz önünde bulundurarak, bu rahatsızlığa sahip olan çocuklarınıza iyi bir destek olmak adına, sağlık kuruluşlarından yardım alabilirsiniz. Bu konuda dikkat edilecekler ise şöyledir.

Ilık su ile duş

Tedavisi için antibiyotik kullanımı önerilmez. Sizler, suçiçeği tedavisi süreci içerisinde, bebeklerinizi ılık su ile duş aldırmanız gerekecektir. Bunun yanı sıra, bağışıklık sistemi güçlü olan çocuklar için, kaşıntı, dökülme losyon ve kremleri kullanılabilir. Dikkat edilmelidir ki, bulaşıcı olmasından dolayı, temas ve hava solunumu yapılmamalıdır.

Su çiçeği tedavisi ve belirtileri

Su çiçeği hastalığı

Çocuklarda su çiçeği

2 thoughts on “Su Çiçeği Hastalığı ve Belirtileri

  1. Benim bebeğim 3 yaşında. Vücudunda her yerde kızarıklıklar oldu. Kaşınıyor da. Komşu çocuğu su çiçeği geçirmiş. Biz de korktuk bizimki de su çiçeği olmasın diye de çok şükür alerji çıktı.

  2. Benim çocuğum 4 yaşında ve su çiçeği geçiriyor. Doktor sadece ateş üşürücü verdi bir de losyon verdi kaşınmaması için. Birkaç gün banyo yaptırma dedi ama bu yazıda ılık su ile duş aldırın diyor. Anlamadım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.