bebeklerde kulak ve burun problemleri
Bebek sağlığı

Bebeklerde Burun ve Kulak Problemleri

bebeklerde kulak ve burun problemleriBebeklerde sık rastlanan rahatsızlıklardan başlıcası da burun ve kulak problemleridir. Bebeğinizin sürekli olarak burun tıkanıklığı şikayeti varsa serum fizyolojik uygulaması yapılmalıdır. Burun damlasını bebeğiniz sırt üstü yatarken başı arkaya eğik şekilde damlatın ve ardından burun aspiratörü kullanarak burnunun içerisindekileri temizleyebilirsiniz.

Herhangi bir durumda bebeğinizin burnu kanıyorsa örneğin; darbe, sert sümkürme sonrası ya da burun karıştırma sonrası; fazla endişelenecek bir şey yoktur. Yaptırdığınız kontroller sonrasında bebeğinizin burun kanlarının ince ve kuru olmasından kaynaklı olduğunu öğreneceksiniz. Sık devam eden durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekirken ara sıra olan durumlarda kendiniz evde soğuk bezle tampon yaparak burnun akmasını ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Rinit ve alerjik rinit durumlarında bebeklerinizde burun tıkanıklığı, akıntı, kaşıntı ve hapşırık belirtileri olacaktır. Huzursuzluk ve rahat nefes alamamanın yanı sıra tüm bu belirtiler uyku problemine de yol açacağı için bebekler mutlu olmayacaktır. Bu enfeksiyonların sonucunda da sinüzit gelişmesi muhtemeldir. Bu hastalığı havadaki toz zerreleri, partiküller, koku, ilaçlar ve temizlik maddeleri tetikleyebilmektedir. Eğer tetikleyici etmenlerden uzak durulursa tedavinin büyük kısmı tamamlanmış olur.

Burun tıkanıklığı nedeni ile nefes alamayan çocuklarda yaşlara göre farklı sebepler görülmektedir. Yeni doğanlarda havaya ve nefes almaya alışma durumu en çok rastlanan durumlardandır. Eğer bebeğinizin bulunduğu ortamı hep aynı ısıda tutar ve nemlenmesini sağlarsanız kolaylıkla rahatsızlıkları geçecektir. Bazı durumlarda da bebeklerin doğumsal olarak genize açılan hava yollarında kapalılık söz konusudur. Bu durumda da ameliyat gerekebilir.

Kulak problemleri ise bebeğinizin duyma problemi yaşamasına ve ağrı çekmesine neden olacaktır. Yeni doğan bebeklerde sık görülen işitme sorunu sonucunda bebekler tek ya da iki taraflı olarak işitme kaybı yaşayabilmektedir. Erken tespit ise tedavi için oldukça önemlidir. İşitme testleri ile kolaylıkla böle bir sorunun ne seviyede olduğu öğrenilebilinir.

Kulaklardaki iltihaplanmaların çeşitleri ve belirtileri;

Dış kulak iltihabı; klorlanmış suda çok kalmak ve kulağa yabancı cisim sokulması sonucunda dış kulak derisini döşeyen derinin çizilmesi halidir. Kulak üzerine yatıldığı zaman ağrı, dış kulak kanalında kızarıklık, kulak akıntısı ve kulak içi kaşınmalar başlıca belirtilerindedir.

bebeklerOrta kulak iltihabı; sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülmektedir. İlk üç yaşı oldukça etkileyen bir hastalıktır. Kulak zarı arkasında yer alan orta kulak boşluğunun iltihaplanmasıdır. Bazı durumlarda iltihaplı olmayan sıvı kulakta kalarak az da olsa işitme kayıplarına neden olmaktadır. Belirtiler arasında en çok kulak dolgunluğu, işitme kaybı ve ağrısı vardır. İştahsızlık, huzursuzluk, uyku sorunu gibi şikayetler her yaştan çocukta görülebilir. Bazı şiddetli iltihabik durumlarda da kulak zarında delinme gözlemlenebilir.

Yeni doğan bebeklerin anne sütü ile sağlamış oldukları bağışıklık sayesinde orta kulak iltihabı pek gözlenmez. Ayrıca östaki tüpünün normal fonksiyonu ile çalışabilmesi anne sütü içen çocukların beslenme pozisyonunda daha normaldir. Bu nedenle bebeklerinizi mutlaka oturarak beslemelisiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.