Kusma bir savunma yoludur. Canlılar zararlı bir şey yediklerinde bunlardan kusarak kurtulur. İnsanın sindirim sistemi de bu savunma yolunu kullanır. Eğer bedensel bir özrü yoksa bebek, zararlı bir şey yemese bile, tıka basa yemeye zorlandığında, duygusal gerilimini ve midede oluşan fiziki gerilimini kusarak azaltır.
Biberon kullanımına ve ek besinlere geçiş sürecinde anne ve çocuk arasında sorunlar yaşanabilir.
“Çocuk anne sütü dışındaki yeni lezzetleri kabul etmekte isteksizdir. Çocuk yemediğinde annesinin üzüntüsünü de anlar. İki yaşına doğru bebek bunu algılayabilir. Yeme veya yememe sayesinde bebek istediği kadar ilgi çeker; aileyi yönetir. “ Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu.
Bebekler de duygusal gerilime düşer.
Duygusal gerilim iki yanı keskin bir kılıç gibidir: bir yandan bebeği yemeye zorlar, oburlaştırır, öbür yandan da ona yediğini kusturur. Sevilmeme, reddedilme, ilgilenilmeme, terk edilme, kıskanma, öfkelenme, tiksinme gibi birçok duygu bebeği gerilime zorlar; onda duygusal doyumsuzluk yaratır. Bebek duygusal doyumsuzluğunu daha fazla yiyerek, içerek gidermeye çalışırken bu duygular, onun yemek borusunu ve midesini kasar, bebek yediğini kusar.
Kusma, bebeğin yalnız ağız çevresini kirletmekle kalmaz, giysisini de kirletir. Anne bebeğin bir iki kez kusmasına aldırmayabilir. Ama dur durak bilmeden bebeğin ağzına tıkıştırmayı sürdürürse, bebek de kusmasını sıklaştırır ve annesini sinirlendirir.
İlkel zekâsıyla bebek kusmasından dolayı annesini etkilediğini ve kusmanın annesinin hoşuna gitmediğini sezer. Böylece anne ile bebek arasında bir savaş başlar. Bu savaşta yenilen hep anne olur. Ya anne bebeğe tıkıştırmaktan vazgeçer ya da bebek kusarak yediğini geri çevirir. Bebek kusma yoluyla hem aşırı yemek ten kurtulur hem de annesinin kendine yaptığına karşılık verir. Bebek ana-babasının hatır’ için yer, ama kusura bakmayın der gibi geri çıkarır. Asıl duygusal yönden önemli olan, bebeğin, kusma yoluyla ana-babasını etkisi altına almaya kalkışmasıdır.
Bebek kustuğunda, aşırı bir tepkide bulunmamalıyız. Kusmuğu kızmadan temizlemeliyiz. Kusmuğun ağzında bıraktığı acı ve ekşi tadı gidermek için ona tatlımsı bir şeyler verebiliriz. Bebeğe düşmanca davranmamızın yaratacağı duygusal gerilim onu yeniden kusmaya zorlayabilir; üstelik onunla olan ilişkimizi zarara uğratır. Bilmeliyiz ki bebeğin kusması bize bir uyandır.
Kusma süreğenleştiğinde sindirim sistemini bozar ve önemli bir sağlık sorunu olur. Bebeklikten gelen bir alışkanlıkla bazı insanlar ürkütücü durumlar karşısında ya da sevmedikleri bir yemeği görünce kolayca kusar.