bebek neden aglar
Bebek Gelişimi

Bebek Neden Ağlar?

bebek neden aglarBebeğiniz kendini ağlayarak ifade eder ve ilk 3 aylık dönemde ağladığında mutlaka yanında olmanız lazım. Özellikle neonatal dönem denilen doğumdan sonraki ilk 4 haftada bebek kendini hala anne karnında gibi hisseder. Bu yüzden bebeğin annenin vücudundataşıması bile öneriliyor. Bebek bu şekilde kendini anne karnında gibi iyi hissediyor. Bu dönemde bebeklerin hareketleri çok kısıtlı olduğundan anne ile yakın ilişkide annenin kokusunu hissetmesiyle kendini  güvende hisseder. Bu durum bebeğin emme arzusunu da arttıracaktır. Anne vücudunun titreşimleri bebekte gaz oluşumunu da önleyip hazım konusunda da bebeğe yardımcı olur.

Ağladığında ne yapılmalı?

aglayan bebekİlk 3 aylık süreçte bebek her ağladığında annenin yanında olması gerekiyor. Bebeklerin bu dönemde kendilerini rahatlatmak için bildikleri tek hareket emmektir. Bebek herhangi bir rahatsızlık hissediyorsa  sürekli ağzı açık aranır. Bu durumda annede yanılgı başlar ve bebeğin doymadığını düşünebilir. Aslında bebek doymuştur ve rahatsızlığından dolayı bu şekilde emme hareketini yapıyordur. Annenin sütü bol ve bebek annenin sütünü boşalttı ama 15 dakika sonra gene aranıyorsa öncelikle doymadığını değil de bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Örneğin gaz sıkışması olduğunu düşünüp gaz çıkartmayı deneyebilirsiniz. Bebeğin gazını çıkarmak için en uygun yöntem bebeğin yüzüstü şekilde annenin omzuna yatırılması ve diğer al ayası ile bebeğin sırtını dairesel hareketlerle sıvazlamaktır. Bu hareketlerle geçmez ise piyasada satılan organik gaz giderici ilaçlar kullanılabilir. Gaz çıkartmasına rağmen devam ediyorsa ortam ısısının yüksek olması veya bebeğin çok kalın ve sıkı giyilmesi sonucu aşırı ısıya bağlı bebek rahatsızlık hissedebilir. Bebeğin üstündekilerin veya ortam ısısının optimaldüzeye ayarlanması ile bebeğin rahatsızlığı ortadan kalkabilir. Bebeklerin kan dolaşımı farklı olduğundan elleri ve ayakları soğuk olabilir. Yeni anneler bebeklerinin üşüdüğünü düşünüp onları aşırı giydirebiliyorlar. Bebeklerin vücudu ısı kontrolü konusunda yetişkinlerden çok farklı değildir. Bundan dolayı bebekleri çok üst üste ve kalın giydirmek bebeklerin vücut ısısının artmasına ve rahatsız hissetmelerine neden olabilir. Ellerinin ve ayaklarının soğuk olması bebeğin üşüdüğü anlamına gelmez. Bebeğin üşüyüp üşümediğini eline ayağına değil ensesine ve sırtına bakarak anlayabilirsiniz. Evin ortamının havasız olması da bebeği huzursuz edebilir ve ağlamasının nedeni bu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.