yeni dogan sariligi
Bebek sağlığı

Yeni Doğan Sarılığı

yeni dogan sariligiHer yeni doğan bebek az ya da çok sararır. Sarılık kan hücrelerinin yıkılması sonucunda açığa çıkan, bilirubin diye adlandırılan bir maddeden kaynaklanmaktadır. Önemli olan, bebeğinizdeki sarılığın tedavi edilecek düzeyde olup olmadığını belirlemektir. Normal bir sarılık; bebeğiniz iki veya üç günlükken başlar, hafif sürer ve genellikle 1 haftada düzelir. Küçük veya erken doğan bebeklerde sarılık daha geç başlar, daha uzun sürebilir ve çok ciddi sonuçlara varacak düzeylere ulaşabilir.

Yeni doğan bebeklerdeki sarılıklar çocuk doktoru tarafından değerlendirmelidir. Ailenin, doktorun yönlendirmesi olmadan herhangi bir şekilde müdahalesi ya da hastalığı tek başına takip etmesi uygun değildir. Toplumumuzda sıkça karşılaşılan her bebek sararır yaklaşımı doğru değildir. Sarılığı olan bebeklerin üzerine sarı tülbent koyup evde beklemek boş inançtır ve doktora gitmeyi geciktirmekten başka işe yaramaz. Eğer bebeğinizde gözle görünür bir sarılık fark ediyorsanız, hemen doktorunuza başvurun. Doktorunuz uygun görüyorsa izlemini evde yapabilirsiniz.

sarilikDikkat Edilmesi Gerekenler

İlk günde belirginleşen sarılık her zaman inceleme yapılmasını gerektirir. Özellikle bebeğin çok uyuması, yeterli beslenememesi, kilo kaybının olması, sanlığının uzun sürmesi durumlarında doktorunuza danışmanız gerekir. Doğumda kafasında şişlik bulunan veya anneyle arasında kan uyuşmazlığı olan bebeklerde çabuk ve hızlı sararma görülebilir. Bilirubin çok yüksek düzeylere çıkabildiği için bu bebeklerin daha yakından izlenmeleri olur.

Bilirubin düzeyi yüksek olan bebeklerde ışık tedavisi denilen fototerapi verilmesi ya da daha ciddi durumlarda kan değişimi yapılması gerekebilmektedir. Çok hafif bir sarılığın üç aya kadar fark edilmediği bile olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.