emzirme sorunlarini cozme rehberi
Bebek beslenmesi

Emzirme Sorunlarını Çözme Rehberi

emzirme sorunlarini cozme rehberi

Angorjman:

Göğüsler sıvıyla dolu hale gelir. Bazen bu süttür, ama daha sıklıkla, özellikle de sezaryenden sonra, el ve ayaklara yerleşmiş sıvı fazlasıdır kan, lenf sıvısı ve su.

Belirtiler:

Göğüsler sert, sıcak, şiştir; buna gribi andıran belirtiler eşlik edebilir ateş, üşüme, gece terlemeleri; bebeğin memeyi kavramasını da zorlaştırabilir, dolayısıyla meme uçlarının acımasına neden olabilir.

Ne Yapmalı?

Göğüsleri sıcak, ıslak bir kumaş bezle sarın; emzirmeden hemen önce, her iki saatte bir beş set kulaç egzersizi yapın (top atma hareketi) ve kollarınızı ve ayak bileklerinizi çevirin. Durumunuz yirmi dört saat içinde hafiflemezse doktora başvurun.

Tıkalı Süt Kanalı:

Süt, süt veren kanalda koyulaşır ve süzme peynir kıvamına gelir. Göğüste bölgesel bir yumru olur, dokununca acır. Tedavi edilmezse mastite yol açabilir. Sıcak uygulayın ve meme ucuna doğru sıvazlayarak yumru çevresinde ufak dairesel hareketlerle göğüslerinizi ovuşturun. Süzme yoğurdu ayrana dönüştürmek için yoğurduğunuzu hayal edin.
(Göğsünüzden sütün geldiğini bilfiil görmeyeceksiniz)

emzirme sorunlariEmzirme sorununa karşı ipuçları:

Gün boyunca aldığınız kaloriler hem kendi bedeniniz için hem de bebeğiniz içindir. Bu nedenledir ki emzirirken gıda alımınızı sürdürmeniz çok önemlidir şok diyetler yok. Protein ve kompleks karbonhidratlar açısından zengin, sağlıklı, dengeli bir beslenme biçimini muhafaza edin. Ayrıca, bebeğiniz sıvıyı sizin bedeninizden aldığı için günde on altı bardak su içtiğinizden emin olun tavsiye edilen miktarın iki katıdır bu…

Meme Uçlarında Acı:

Meme uçları çatlamış, yaralanmış, hassas ve/veya kızarmış olabilir; kronik vakalarda kabarmalar, yanma, kanama ve hem emzirme aralarında hem de emzirme boyunca acı görülür. Emzirmenin ilk birkaç gününde görülmesi normal bir durumdur; bu durum, bebeğiniz ritmik şekilde emmeye başlayınca ortadan kalkacaktır. Eğer rahatsızlık devam ederse, bebeğiniz memeyi doğru kavramıyor demektir. Bir emzirme danışmanından yardım alın.

Fazla oksitosin yüklenmesi:

Anneler emzirme sırasında “hormon” üretimi nedeniyle mahmurlaşırlar. Gerçek bir engel değildir ama emzirmeler arasında daha fazla dinlenmek iyi bir fikir olabilir.

Baş ağrısı:

Emzirme sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkar; hipofiz bezinizin oksitosin ve prolaktin salgılamasının sonucudur. Devam ederse doktor tavsiyesine başvurun.

Döküntü:

Kurdeşen gibi, vücudun her yerinde görülür. Oksitosine karşı gösterilen bir alerjik reaksiyondur. Genelde antihistaminik ilaçlar tavsiye edilir ama önce doktorunuzla konuşun.

Mantar enfeksiyonu:

Göğüsler ağrılıdır ya da göğüslerinizin içinde bir yanma hissedersiniz; ayni zamanda bebeğinizin poposunda kırmızı beneklerle pişik görülebilir.
Doktorunuzu arayın. Enfeksiyon sorununu çözmek için ikinizin de ilaç kullanması gerekebilir; bebeğiniz poposu için kreme veya merheme ihtiyaç duyacaktır ama siz bunu göğüslerinizde kullanmayın salgı bezlerinizi tıkayabilir.
Mastit:Meme bezlerinin iltihaplanmasıdır. Göğüsler üzerinde düzensiz parlak kırmızı çizgi; göğüsler sıcaktır; aynı zamanda gribe benzer belirtiler görülür. Derhal doktora danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.