Emzirme celiskileri Aclık mi yoksa Buyume Atagi mi
Bebek Gelişimi

Emzirme Çelişkileri: Açlık mı, yoksa Büyüme Atağı mı?

Emzirme celiskileri Aclık mi yoksa Buyume Atagi miYeni doğanların yirmi dört saatin yaklaşık on altı saatinde fiziksel bir emme ihtiyacı duyduklarını hatırlamak önemlidir.
Özellikle emziren anneler bazen bu emme ihtiyacını, bebeğin gerçekten aç olduğunda yaptığı “aranma” hareketiyle karıştırırlar.

Örneğin;

Emziren Dale, tavsiyemi almak için beni aradığında bu aşikâr yapıyı şöyle tarif etmişti: “Öyle görünüyor ki, Troy her zaman aç. Dolayısıyla, ağladığı zaman onu mememe koyuyorum, yaklaşık üç dakika emiyor ve sonra uyuyakalıyor. Onu uyandırmaya çalışıp duruyorum, çünkü yeterince beslenemediğinden korkuyorum.” Üçüncü haftada dört kilo gelen bir bebekten bahsediyorduk, dolayısıyla Troy’un kötü besleniyor olamayacağını biliyordum. Daha ziyade, Dale, her ne kadar bir saat önce beslenmiş de olsa, bebeğinin emme refleksini açlıkla karıştırıyordu. Bebeği memesinde uyuyakaldığında da onu dürtüp duruyor ama birkaç yudum daha süt alması için onu uyandıramıyordu. O zaman Troy’u memesinden ayırıyordu. Sorun şu ki, aradan yirmi otuz dakika geçtikten sonra, Troy bir uyku döngüsünü daha bitirmiş oluyordu (bakınız Altıncı Bölüm). Dale onu memesinden ayırdığında, muhtemelen Troy tam REM uykusuna geçmek üzere oluyordu ve uyanıyordu. Rahatsız edilmiş bir halde, birdenbire acıktığı için değil, kendisini yatıştırmak için yeniden emmek istiyordu. Dolayısıyla, anne oturuyor ve döngü tekrar başlıyordu.
Buradaki sorun ve yaygın bir sorundur bu Dale’in farkında olmadan Troy’a “atıştırmacı” olmayı öğretmesidir. Ve şimdi kazanma ihtimali olmayan bir mücadeleye girmiştir.

Bir düşünün:

Yürüme çağındaki çocuğunuza öğünler arasında kurabiye vermemenizin nedeni budur. Eğer bir çocuk gün boyunca bir şeyler yiyip durursa, düzgün bir öğün yiyemez, değil mi? Saatte bir veya bir buçuk saatte bir beslenen bebekler de bunu yapamaz. Bu sorun biberonla beslenmede bu kadar sık görülmez çünkü anne bebeğin kaç mililitre içtiğini bilfiil görür. Ancak, her iki beslenme yönteminde de, bebek iyi bir üç saatlik rutinde olduğunda, onun düzgün bir öğün yediğini bilirsiniz ve muhtemelen onu beslenmeler sırasında uyandırmak zorunda da kalmazsınız zira iyice dinlenmiştir.

emzirme celiskileriYeterli emiyor mu? Sağduyunuzu Kullanın

Her ne kadar düzenli bir beslenme rutinini tavsiye etsem de, iki saatin ardından bebek açlıktan ağlamaya başlarsa onu beslemeyin demiyorum. Aslına bakarsanız, büyüme atağı esnasında biraz daha sık yeme ihtiyacı duyabilir. Benim söylediğim, bebeğinizin düzenli aralıklarla düzgün öğünler alması durumunda daha iyi yiyeceği ve bağırsaklarının daha iyi çalışacağıdır.
Arada sırada, bebeğiniz çok hızlı büyüdüğü için fazladan bir kucaklanma veya beslenme ihtiyacı duyduğunda bundan kendinizi alıkoymanız gerektiğini de söylemiyorum. Benim söylediğim şu: anneleri ve babaları işe nasıl devam edeceklerse öyle başlamadıkları için bebeklerin üzüldüğünü görmekten nefret ediyorum. Bir bebeğe kötü alışkanlıklar edindiren ebeveynlerdir; bu küçüklerin hatası değil. Onun için, eğer şimdi sağduyunuzu kullanırsanız, daha sonra bebeğinizin travma yaşamasını önleyebilirsiniz (Kötü alışkanlıklardan kurtulmak hakkında daha fazla bilgi Dokuzuncu Bölüm’de…)

Büyüme atakları:

Şimdi, emziren bir annenin aklını karıştırabilen başka bir duruma bakalım büyüme atakları. Diyelim ki bebeğiniz her iki buçuk-üç saatte bir düzenli olarak beslenirken birden ekstra aç görünüyor adeta sanki bütün gün boyunca yemek istiyor gibi… Bebeğiniz muhtemelen bir büyüme atağında bebeğin normalden daha fazla besin istediği bir iki günlük bir dönemdir bu… Büyüme atakları genelde her üç ilâ dört haftada bir ortaya çıkar. Eğer dikkat ederseniz, bu bütün gün süren aşırı açlık hallerinin sadece yaklaşık kırk sekiz saat sürdüğünü ve sonra tekrar E.A.S.Y. düzenine girdiğinizi göreceksiniz.

Unutulmaması Gerekenler:

Ne yaparsanız yapın, bir büyüme atağını süt miktarınızın azalmasıyla veya tamamen kurumasıyla karıştırmayın. Aslına bakarsanız, bebeğiniz büyüyor, ihtiyaçları değişmekte ve onun daha fazla emmek istemesi doğanın bedeninize bir mesaj gönderme şekli: “Daha fazla üret!” Mucizeyi bir şekilde, sağlıklı bir annede, bebeğin almaya ihtiyaç duyduğu ne varsa beden onu üretecektir. Hazır mamayla beslenmede, eğer bebeğiniz üç saatlik bir beslenme döngüsünde olsa ve birden daha aç görünse, tek yapmanız gereken ona daha fazla besin vermek olacaktı. Emziren bir annenin de tüm yapması gereken budur.
Ayrıca, tek taraftan beslenmede, bebeğiniz bir memeyi boşalttığında (ki genelde bu beş buçuk kilo olduğu zaman itibarıyla gerçekleşir) tek yapmanız gereken öbür memeye geçmek ve böylece ona ihtiyacı olan bütün sütü vermektir.
Eğer bebeğiniz sadece geceleri ekstra aç görünüyorsa, bu muhtemelen bir büyüme atağı değildir. Daha ziyade, bebeğinizin yeterince kalori almadığının bir işaretidir ve E.A.S.Y. rutininizi bebeğinizin daha fazla kalori ihtiyacına uyum sağlayacak şekilde ayarlamanız gerekir. Bu, “üst üste beslenme” için iyi bir zaman olabilir.

İPUCU:

iyi bir gece uykusundan sonra sabahları göğsünüzdeki süt yağ açısından en zengin halindedir. Eğer bebeğiniz geceleri ekstra aç görünüyorsa gündüz erken saatlerde sütünüzü Sağın ve yağı bol bu sütü gece beslenmesine saklayın. Bu, bebeğinize ihtiyacı olan ekstra kalorileri, size ve eşinize akşamları bir dinlenme fırsatı verecek, en önemlisi de “Bebeğime yetecek kadar süt üretiyor muyum?” diyen o can sıkıcı sesi susturacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.