dogumdan sonraki ilk hafta
Bebek Gelişimi

Doğumdan Sonraki İlk Hafta

dogumdan sonraki ilk haftaTebrikler, anne oldunuz! Muhtemelen hâlâ doğumun ve yeni doğan bebeğinizin şokunu yaşıyorsunuz. Eğer korkmuş ya da bunalmış hissediyorsanız şaşırmayın. Hayatınız büyük bir değişim içinde ve her şeyin yoluna girmesi, sizin bebeğinize alışmanız biraz zaman alabilir.

Hastanede pratik yapın:

Çoğu kadın doğumdan sonra bir iki gün hastanede kalır. O zaman neden doktorunuz ya da hemşirenizden bebeğin altının nasıl değiştirileceğini, nasıl yıkanıp besleneceğini ve onu nasıl tutacağınızı öğrenmiyorsunuz? Siz alışana kadar elinizin altındaki yardımdan faydalanmak size güven verecektir.

Evde ziyaretleri kabul edin:

Bazı özel hastanelerin doğumdan sonra ilk haftalar anneleri evde ziyaret etme hizmetleri bulunuyor. Eğer endişeleriniz varsa hem sizin hem de bebeğinizin nasıl olduğunu kontrol ettikleri bu ziyaretleri istemekten çekinmeyin.

Bebeğinizin göbeğine dikkat edin:

İlk hafta bebeğinizin göbek bağı çürüyerek düşer ve göbeği oluşturur. Bu bölgeyi ılık su ve pamukla temizleyin, eğer iltihap görürseniz doktorunuza haber verin.

Yardım tekliflerini kabul edin:

Her şeyi kendiniz yapmaya çalışmayın. Eğer biri size alışverişlerinizi yapmayı ya da evinizi temizlemeyi teklif ederse kabul edin!

Dağınık olmaktan çekinmeyin:

Eviniz savaştan çıkmış gibi görünse de ve siz aynı geceliğin içinde üç gündür dolaşıyor olsanız da kimin umurunda? Önemli olan sizin mümkün olduğunca dinlenmeniz.

Bir düzen kurun:

Bebekler rutini sever ve çoğu anne baba beslenme ve uyku için belirli saatleri oturtabilirse daha rahat eder. Günü planlamanız için doktorunuzdan yardım isteyin.

Doğum sonrası ağrınız olabilir:

Doğumdan sonra rahim eski haline dönerken kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu ağrılar ilk 24-48 saat yoğun olsa da, ilk hafta içinde geçecektir.

Mendillerinizi çıkarın:

Ağlayan bir bebek, uykusuzluk, sızlayan göğüsler, çılgına dönen hormonlar… En az birkaç haftanızı gözü yaşlı geçirmeye hazır olun (bkz. sayfa 41).

Doğum kontrolünü ihmal etmeyin:

Cinsel ilişki muhtemelen aklınızdaki son şey olsa da, doğumdan sonraki ilk günlerde bile hamile kalabileceğinizi unutmayın.

Nüfus kaydını yaptırın:

Bebeğinizin doğumunu otuz gün içinde bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne bildirmeniz gerekir.

Bebek odasının hazırlanması

bebek odasi hazırlamaBebeğiniz için en mükemmel odayı mı hazırlamak istiyorsunuz? Ivır zıvıra bir servet harcamak çok kolay, ama gerçek şu ki sadece 10 şeye ihtiyacınız var.

Bebek karyolası: İster ikinci el, ister yeni olsun göz önünde tutmanız gereken en önemli şey yatağın güvenli olmasıdır. Yatak uygun bir derinlikte, karyola parmaklık aralıklarının doğru genişlikte (45-65 mm’den az) ve boyasının kurşunsuz olmasına dikkat edin. Korkulukları aşağı inip çıkan modelleri tercih ederseniz, bebeğinizi alıp koymak daha kolay olacaktır.

Yatak: Bebek yataklarındaki toksik bakterilerin ani bebek ölümü sendromuyla (beşik ölümü) ilgisi olduğu düşünülüyor. Bebek Ölümleri Araştırma Vakfı yatakların temiz, sıkı, karyolaya tam oturan ve yıpranmamış olmasını önermekte. Ayrıca bakteri gelişimini önlemek açısından yıkanabilir bir yatak koruyucu kılıf kullanmanız gerekir..

Yatak takımı: Ani bebek ölümüne neden olabileceğinden dolayı yorgan, yatak örtüsü, yastık gibi yumuşak yatak takımlarını kullanmayın. Bunların yerine bir ya da birkaç kat ince battaniye ya da uyku tulumu kullanabilirsiniz.

Alt değiştirme masası / minderi: Bebeğinizin bezini değiştirmek için düz bir yüzeye ihtiyacınız olacak. Alt değiştirme masaları eğilmek zorunda olmadığınız için belinizi zorlamayacaktır. Bazı anne babalar yerde kullanabilecekleri bir alt değiştirme minderini tercih edebilirler.

Çekmeceli dolap: Bebeğinizin giysileri, bezleri, ıslak temizleme mendilleri ve diğer malzemeleri için elinizin altında bir dolap işinize yarayacaktır.

Oyuncak sandığı: Dağınık bir bebek odası güvenlik açısından tehlikeli olabilir, bu yüzden bebeğinizin oyuncaklarını derli toplu bulundurun. Eğer yeriniz darsa karyolanın ya da alt değiştirme masasının altına bir oyuncak sandığı alın.

Müzikli dönence: Sakinleştirici bir müzik ve hareket bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Dönenceyi bebeğinizin yetişemeyeceği bir yükseklikte, kullanma kılavuzuna uygun olarak monte edin.

Bebek telsizi: Odada olmadığınız zamanlar bebeğinizin ağlamasını duymanıza yardımcı olacaktır.

Gece lambası: Gece uyanan bebeğiniz’ loş bir ışıkta beslemek ya da altını değiştirmek onun çok fazla uyanmasını engeller ve tekrar uyutmanızı kolaylaştırır. Oda termometresi: Uzmanlar bebekler için ideal oda sıcaklığının 16-20 derece arasında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.