Çocuk Psikolojisi

Yeni anne babaların yaşadığı bazı problemler

Yaygın Problemler

Bencillik, sertlik ve uyuşmazlık: Bazı eşler günlük hayatlarına o kadar sabitlenirler ki içinde yaşadıkları, ait oldukları dünyayı unuturlar.

Sıkılganlık: Anneler ve babaların, aile rolleri arasında kalarak dünyadan ilişkilerinin kopması yaygındır.

Sorumluluk: Çocuğa bakmak kimin, evle ilgilenmek kimin, para kazanmak kimin sorumluluğunda? Umarım bu sorumlulukları ikiniz de paylaşıyorsunuzdur.

Ayni hayatlar: Bazen siz ve eşiniz bile farkına varmadan, sembolik ve duygusal olarak evin farklı odalarına taşınırsınız.

Birbirinizin duygusal durumlarını önemsememe: Genelde anneler ve babalar birbirlerinin içerisinde yaşayan çatışmaları anlamakta zorluk çekerler. Bu, birbirinizi umursamamazlıktan ve dinlememenizden kaynaklanır. İletişim hatlarını açık tutun.

Birinizin diğerinizi umursamaması: Her şeyin siz eve geldiğinizde yerli yerinde olduğunu sanmak kolaydır. Eğer eşiniz bebeğinizle birlikte evdeyse, onun stresli hayatını anlamakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca işte yaptığınız bel bükücü şeylerin de takdir edilmediğini hissedebilirsiniz.

Birinizin diğerini özdeşleşme ihtiyacı: Siz ve eşiniz birbiriniz için bir şeyler hissetmeyi durdurduğunuzda, başınız gerçekten beladadır. Mesela eşinizin berbat bir iş gününü önemsemezsiniz. Fakat “Sık dişini!” diyebilmek ilişkinizde bir ilerleme kaydedecektir.

İletişim ihtiyacı: Çatışmalar genelde iletişim ihtiyacı ile başlar ve son bulur. Eşinizle belirli bir noktada ilgilenmeme birdenbire kartopuna dönüşebilir. Şimdi önlenmezse iler de bunun çağa dönüşme ihtimali vardır.

Bunlar bir ilişkide sıkça rastlanan birçok problemden sadece birkaçı. Bu noktaların bazıları sizde, eşinizde ve bebeğinizde birlikte büyürken ortaya çıkacaktır. Birlikte büyürken şunu hatırlayın; çatışmalar ve problemler birdenbire değil yavaş yavaş ortaya çıkarlar. Bir çatışmayı nasıl engelleyebilirsiniz? Bazen sadece konuları toparlamak buna yardımcı olabilir.

Birbirinize Soracağınız Sorular:

Bu sorulardan her biri diğer önemli konuları tartışmak için sıçrama rampası olarak kullanılabilir. Birbirinizi suçlamaksızın Birbirimize yardım ediyor muyuz?

Birbirimizin ihtiyaçlarını yerine getiriyor muyuz? İşte ne yaptığımı biliyor musun?

Bu haftanın en kötü gününün ne kadar sıkıcı ve berbat olduğunu en son sana ne zaman söyledim?

Bebeğimizin hayatımızdaki sembolik ve duygusal önemi nedir?

Bebeğimizin günlük alışkanlıkları üzerinde ne gibi etkiler var? Birbirimizle hâlâ konuşuyor muyuz?

Birbirimizi dinleme konusunda nasıl daha iyi olabiliriz? Seni rahatsız eden şeyler yapıyor muyum?

Birbirimizle ciddice konuşuyor muyuz?

En son ne zaman beraber gürlük?

Cinsel yaşamımızı nasıl iyileştirebiliriz?

İlişkimizi geliştirmek için ne yapabiliriz?

Her şeyde olduğu gibi genelde ilişkinin özü olumsuz değildir. Siz ve eşiniz zaman zaman bir araya gelerek hayatınızın nasıl iyi yönde değiştiğinizi tartışmalısınız. Eşinizle iletişiminizi kolaylaştırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Uzlaşmacı yeteneğinizi kaybetmemeye çalışın, belirli tarihlerde beraber dışarı çıkın, kendinizi çok fazla ciddiye almayın. İkiniz birlikte hem öğreniyor hem de büyüyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.