Bebek beslenmesi

Ne kadar süre emzirmeliyim?

Optimum büyüme, gelişme ve sağlık için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlığı Geliştirme Kurulu (HPB), bebeğin hayatının ilk 6 ayına (yani 180 gün) özel emzirmeyi (başka bir yiyecek veya içecek olmadan) önermektedir. Çocuğunuzu 12 aylık olana kadar ve daha sonra karşılıklı olarak arzu edilen sürece ve 6 aylıktan itibaren katı yiyeceklerin zamanında piyasaya sürülmesine kadar emzirmeniz teşvik edilir. Birçok annenin bebeğinin ilk yılında sorduğu soru “ne kadar süre emzirmeliyim?” olmaktadır.

Emzirmeyi ne zaman ve nasıl başlatmalıyım?

Siz ve bebeğiniz tıbbi kaygınız yoksa bebeğinizi doğumdan sonraki beş dakika içinde en az bir saat cilde cilt teması için göğsünüze yerleştirin. Bebeğinizin emiş refleksi doğumdan sonraki ilk saatlerde en yoğundur. Doğum deneyimini paylaştıktan sonra birbirine yakın olmak bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur, onu sıcak tutar ve emzirmeye teşvik eder. Bebeğinize beslenmeye hazır olduğunun belirtileri gösterdiğinde rehberlik edin.

Ayrıca, bebeğinizle birlikte bağ kurmayı teşvik etmek, emzirmeyi kolaylaştırmak ve erken beslenme ipuçlarını tanımak için izin vermek için 24 saat boyunca odaya girmeniz teşvik edilir. Gerekirse hemşirelerden veya emzirme danışmanlarından yardım almaktan korkmayın.

Erken beslenme ipuçlarına dikkat edin. Aşağıdakilerden birini yaptığında bebeğinizi besleyin:

• Kapalı göz kapakları veya açık gözler altındaki göz hareketlerini arttırır.

• Ağzını açar, dili uzatır ve göğsünü aramak için başını çevirir.

• Yumuşak emme sesleri çıkarır.

• Ellerde, parmaklarda veya ağızla temas eden diğer nesnelerde emme veya çiğneme gibi güçlü bir köklenme refleksi gösterir.

• Ağzının köşesine yakın bir yere yerleştirdiğinizde parmağınıza doğru hareket eder.

Emzirmede bebeği memeye doğru yerleştirmenin göstergeleri

• Bebeğinizin üst ve alt dudakları meme üzerinde iyi bir sızdırmazlık oluşturmak için parlar.

• Bebeğinizin çenesi göğsünüze dokunuyor ve burun göğsünüzden biraz uzakta.

• Areola bebeğinizin ağzına çekilir.

• Bebeğin yanağı yuvarlaktır.

• Bebek emdiğinde meme ucundaki ilk gergiyi hissedebilirsiniz ancak meme ağrınız veya rahatsızlığınız olmamalıdır.

• İyi süt transferi sağlamak için bebeğinizin emme ritmini gözlemleyebilirsiniz. Emmek> Yutmak> Nefes al (duraklat) ritmi.

Oturup yatarak da emzirebilirsiniz.

• Rahatça oturun, sırtınızı ve bebeğinizi yanınıza aldığınız kolun iyi bir şekilde desteklendiğinden emin olun (bir yastık veya minder ile).

• Tıkalı süt kanallarını temizlemek için göğsünüze hafifçe masaj yapın.

• Bebeğinizi göğüs hizasında bebeğiniz size dönük olacak şekilde tutun (göğsünden göğsüne). Diğer elinizle göğsünüzü destekleyin.

• Bebeğinize ağzını olabildiğince geniş açması ve meme ucunu bebeğinizin ağzının çatısına yönlendirmesi için kızdırın.

• Bebeğinizin sadece meme ucunu değil, tüm areolayı aldığından emin olun.

• Sonunda nefes al, arkanıza yaslanın ve rahatlayın.

Çeşitli pozisyonlarda emzirebilirsiniz. Sizin için uygun bir pozisyon seçin.

1. Kızak tutma, sizin ve bebeğinizin iyi koordine edebileceği ve kolayca kilitleyebildiğiniz durumlarda uygundur. Bebeğinizin kafasını kolunuzun iç dirsek kısmıyla destekleyin ve bebeğin yüzü ve vücudu size doğru bakacak şekilde elinizle kalçalarını tutun. 

2. Çapraz kızak tutma yeri yeni doğan, küçük veya prematüre bebekler için idealdir. Aynı zamanda kısa bir meme ucu olan anneler için iyidir. Avucunuzu kullanarak bebeğinizin başının ve omzunun ense kısmından destekleyin. Ön kolunuzla da bebeğinizin vücudunu ve kalçsını destekleyin.

3. Futbol tutuşu küçük bebekler, büyük memeli anneler ve kısa meme uçları veya sezaryen geçirmiş olan anneler için idealdir. Bebeğinizin başını ve omzunun ense kısmını avucunuzla destekleyin ve ön kolunuzun iç kısmıyla da bebeğinizin vücudu ve kalçalarını destekleyin. Bebeğinizi kolunuzun altına sokun, böylece bacaklar arkanızda ve başı göğsünüzde olacaktır.

4. Yatmak sezaryen sonrası, forseps doğumunda veya geceleri beslenme için idealdir. Bebeğiniz size bakacak şekilde, başınızın altında ve arkanızda bir yastıkla yanınıza yatın.

Herhangi bir sorun yaşarsanız, yardım için hastanenizin emzirme danışmanlarına başvurunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.