Bebek bakımı

Yenidoğan bakımı

Bebeğiniz burada ve hepiniz heyecanlısınız. Ona en iyi bakımı nasıl verebileceğinizi öğrenin.

Yeni doğan bakımı, göründüğü kadar hassastır. Bu nedenle, onu dikkatle ele almak önemlidir.

Bebeği taşıma

Bir bebeğin boyun kasları zayıf olduğu için başını çok az kontrol eder. Yaklaşık 6 aylıkken boyun kasları ve baş kontrolü daha güçlü olmalıdır.

• Daima baş ve boynu destekleyin. Bebeğinizi taşırken başını eğin ve yerden kaldırırken ve yere yatırırken destekleyin.

• Yeni doğan bebeğinizi asla sallamayın. Bu beyinde kanamaya ve hatta ölüme neden olabilir.

• Yeni doğan bebeğiniz kaba oyun için hazır değil. Onu dizinden sallamayın ya da havaya atmayın.

• Bebeği bir taşıyıcıya, bebek arabasına veya araba koltuğuna yerleştirirseniz, daima doğru şekilde yerleştirildiğinden ve emniyet kemerlerinin doğru şekilde bağlandığından emin olun.

Yeni doğanlarda fark edebilecekleriniz:

• Baş

Bebeğinizin kafasının tuhaf bir şekli olabilir. Bir koni gibi görünebilir veya uzatılmış olabilir. Bunun nedeni, kafatası kemiklerinin, doğumda dar doğum kanalından gelen baskı nedeniyle kayması ve üst üste binmesi gerektiğiydi. Doğum sırasında forseps veya bir vakum çıkarıcı kullanılmışsa daha açık olurdu. Endişelenmeyin, birkaç gün içinde başı daha yuvarlak bir şekle dönecek.

• Yumuşak noktalar (bıngıldaklar)

Başın bu yumuşak kısımlarına fontaneller denir. Bebeğin kafasının üstünde ve arkasında, kafatası kemiklerinin henüz birlikte kapanmadığı yerdedir ve bebeğiniz ağladığında ya da çabaladığında hafifçe şişebilir. Genellikle 12-18 ay içinde kapanırlar.

• Saç ve saç derisi

Bazı yeni doğanların sırtlarını, omuzlarını, alınlarını saran ince saçları vardır. Buna lanugo denir. Birkaç hafta sonra temizlenecek.

• Yüz

Bebeğinizin göz kapakları şişebilir. Bu doğum sırasında yüzündeki baskı nedeniyledir. Bebeğiniz doğumdan önceki son birkaç haftayı çok dar bir alanda geçirdiği için, burnu düzleşebilir veya yana doğru itilebilir ve dış kulakları katlanabilir. Bunlar birkaç hafta içinde kendilerini düzeltir, böylece endişelenmenize gerek kalmaz.

• Cilt

Bebeğinizin cildinin üst tabakası yıpranacaktır, bu nedenle ilk birkaç hafta boyunca el ve ayaklarından cildin soyulduğunu görmeye hazırlanın. Yüzünde beyaz, sivilce benzeri lekeler görebilirsiniz. Bunlara milia denir. Zararsızlar ve birkaç hafta sonra kaybolacaklar. Ayrıca küçük kırmızı lekelere dikkat edin. Bu yeni doğan sivilceleri birkaç ay sonra kaybolacak. Bazı bebeklerde kalçalarda mavimsi gri lekeler olabilir veya daha alt sırtlarda olabilir. Bunlara genellikle birkaç yıl sonra kaybolan mongol lekeleri denir.

• Bacaklar

Bebeğinizin bacakları eğri veya bükülmüş görünebilir. Bunun nedeni rahimde boşluk olmamasıdır. Bebeğiniz durmaya ve yürümeye başlarken, bazı bebeklerin tıbbi yardıma ihtiyacı olsa da çoğu kendi kendine düzelecektir.

Anneden hormonlar bebeğin sistemine doğumdan önce geçerken hem erkekler hem de kızlar şişmiş göğüslere sahip olabilir. Kızlarda biraz vajinal akıntı veya kanama olabilir. Bu normaldir ve birkaç gün sonra duracaktır. Erkek çocuklarda skrotum çevresinde sıvı olabilir. Buna hidrosel denir. Ortadan kaybolması 6-12 ay sürebilir.

• Kundak

Hastanede, tüm bebeklerin sarılı olduğunu göreceksiniz. Kundaklama, yeni doğmuş bebeklere, rahim içindeyken bulundukları konum olduğu için bir güvenlik ve rahatlık hissi sağlar. Bunu yapmak için ince bir büyük kare battaniyeye (sarma) ihtiyacınız olacak:

• Battaniyeyi düz bir yüzeye yayın ve üst köşeyi aşağı katlayın.

• Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Bebeği battaniyenin ortasına, başını katlayarak yerleştirin.

• Battaniyenin bir tarafını bebeğin üzerine sarın, ucu karşı kolunun altından sırtının altına sokun.

• Battaniyenin alt kısmını yukarı ve karnın üzerinden çekin.

• Battaniyenin diğer tarafını bebeğinizin üzerine getirin ve sırtının altına sokun.

• Çok sıkı olmadığından, ancak bebek hareket ettikten sonra parçalanamayacak kadar gevşek olmadığından emin olun.

• Tırnaklar

Birçok yeni doğanın uzun ve keskin tırnakları ve ayak tırnakları vardır. Kendisini çizmemesi için üzerine eldiven ve patik koyun. Tırnaklar çok yumuşak olduğu için bunları ilk birkaç hafta boyunca kesmekten kaçının. Tırnaklar biraz sertleştiğinde, kesmek için bebek makasları veya makasları kullanın. Bebeğiniz uyurken veya emzirirken bunu yapmayı daha kolay bulabilirsiniz.

• Bağlanmak

Bebeğinizi göğsünüzün yakınında tutarak, sarılma veya hafif bir masaj vererek bebeğinizle bağlanma zamanının tadını çıkarın. Bebeğinize yatmadan önce her akşam banyodan sonra masaj yaptırmak, onu sakinleştirmenin, yatma vakti olduğunu göstermenin iyi bir yoludur.

• Yatıştırıcı

Bebekler dikkatleri ve sesleri sever, bu yüzden sık sık konuşun, şarkı söyleyin ve gevezelik edin. Eğer telaşlanıyorsa, tekerlemeler söylemeyi veya şarkı söylemeyi deneyin. Bunların ritmi ve ritmi onu da yatıştırır. Bazı bebekler uzun “şşş” sesi gibi seslerle sakinleşebilir ve tekrar tekrar tekrarlandığında bile uykuda kalabilirler.

• Geğirme

Yeni doğanlar beslenirken, özellikle bir şişeden içiyorlarsa, havayı yutma eğilimindedir. Her yemekten sonra bebeğin gazını çıkarmak önemlidir. İşte bebeğinizin gazını çıkarmada yardımcı olacak bazı pozisyonlar.

• Omuzda geğirmek:

Bebeği omzunuza koyun böylece karnı ona doğru bastırılır. Yukarı doğru süpürme hareketiyle yavaşça sırtını hafifçe vurun veya ovalayın. Omzunu koruyan bir bez olduğundan emin ol.

• Aşırı geğirme: Bebeği kucağınıza oturtun. Çenesini elinizle yavaşça kavrayın. Onu öne doğru eğin ve ağırlığının çoğunu avucunuza ve kolunuza yaslayın. Hafifçe sırtını ovalayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.