Kontrollu Aglatma ve Uzaktan İzleme Yontemi
Bebek bakımı

Kontrollü Ağlatma ve Uzaktan İzleme Yöntemi

Kontrollu Aglatma ve Uzaktan İzleme YontemiAnne babaların karşılaşacağı büyük zorluklardan biri de yorgunluktan ağlayan ama uyumayı da reddeden bir bebekle uğraşmaktır. Bu durumda izlenecek en doğru davranış hakkında pediatrisler henüz bir uzlaşma sağlayabilmiş değiller: Bazıları “kontrollü ağlatma”yı savunurken bazıları çocukları rahatlatmaya çalışmak yerine ağlamalarına izin vermenin onların psikolojik dünyasına zarar verebileceğini söylüyor. Bu konuyla ilgili henüz kesin bir sonuca varılamadığı da göz önüne alınırsa izlenecek en doğru davranış nedir?

Öncelikle gözyaşlarının gerçek sebebini araştırmak gerekir. Eğer bebeğinizin ağrısı varsa, karnı acıkmışsa veya altı kirliyse ne kontrollü ağlama yöntemi ne de onu kucağınıza almanız fayda edecektir. Sorunun kaynağını bulabilmek için 49. sayfadaki önerileri uygulayabilirsiniz. Eğer tüm çabalarınıza rağmen bebeğiniz hâlâ huzursuzsa ve uyumuyorsa belki de sadece dikkat çekmek istiyordur. Böyle durumlar için yapabileceğiniz şeyler var.

Kontrollü ağlatma yöntemini uygulayın:

Bebeğiniz ağlarken, artan zaman aralıklarıyla, onun ağlamasına müdahale etmeme tekniğine ‘kontrollü ağlatma’ denir; böylece bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.

cocugu takip etmeEşinizle anlaşın:

Bazen dayanması güç olabilir, ama kontrollü ağlatma yöntemini uygulama konusunda siz ve eşiniz hemfikir olmalısınız.

Kontrollü ağlatma yöntemini çok küçük bebeklerde uygulamayın: Altı aydan küçük bebeklerin henüz gece uyuma ve gündüz uyanık olma rutinleri yoktur.

Yatma merasimi oluşturun: En ideal sıra ilk önce banyo yaptırmak, sonra masal anlatmak ve ardından son kez kucaklamaktır. İyi geceler dileyin ve odasından ayrılın. Eğer bebeğiniz ağlarsa beş dakika odasına girmeyin. Ağlamaya hâlâ devam ediyorsa odasına girin ama onu kucağınıza almayın. Yumuşak bir ses tonuyla “Bak yanındayım, hadi şimdi güzelce uyu” diyerek onu rahatlatmaya çalışın ve odasından ayrılın.

10 dakika bekleyin ve onu yeniden kontrol edin: Aynı şekilde onu rahatlatmayı deneyin ve odasından ayrılın. İlk birkaç gece bebeğinizin uyuması birkaç saat alabilir.

Uzaktan izleme yöntemini deneyin: Kontrollü ağlatma yöntemi hoşunuza gitmedi mi? Diğer bir yöntemse uyumak için sizin varlığınıza ihtiyacı kalmayana kadar bebeğinizin odasında kalmak ve yavaş yavaş uzaklaşarak odadan ayrılmaktır.

İlk gece uyuyana kadar yanında oturun: Onunla konuşmanız gerekmez, varlığınız onu rahatlatmaya yeter.

Sonraki gece sandalyenizi kapıya bir adım yaklaştırın: Üç gece sonra kapıya bir adım daha yaklaşın.

Her üç gecede bir kapıya bir adım daha yaklaşın: Bu yöntemin amacı bebeğinizin, yattığı odada sizin varlığınıza ihtiyaç duymadan uyumaya alışmasıdır.

Sizin odanızda yatsın: Eğer ne kontrollü ağlatma ne de uzaktan izleme yöntemleri aklınıza yatmadıysa, bebeğinizin karyolasını kendi yatak odanıza taşıyın; sizinle aynı odada olmak ona huzur verecektir. Yapılan bazı araştırmalara göre yataktan yere yuvarlanması ve nefessiz kalması gibi riskler taşıdığı için bebeğinizle aynı yatakta asla yatmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.