bebeklerde aglama ve kolik agrisi
Bebek sağlığı

Bebeklerde Ağlama ve Kolik Ağrısı

bebeklerde aglama ve kolik agrisiHer bebek ağlar. Ağlamak, bebeğin iletişim yöntemlerinden biridir. Özellikle ilk dönemlerde isteklerini ağlayarak belirtirler.

Bebekler ağlama sırasında farklı tonlamalar ve sesler çıkarabilir. Bebeğinizin açlıktan mı, altının ıslanmasından mı ya da gazından dolayı mı ağladığını bu tonlamaları fark ederek anlayabilirsiniz. O yüzden bebeğiniz ağlarken panik olmamak, onu dinlemek ve anlamaya çalışmak yeterlidir. Bebekler ağlayarak pek çok şeyi anlatabilir.

Bebekler Ağlayarak Neler Anlatır?

  • Açım.
  • Altım ıslandı, değiştirin. Rahatsız oluyorum.
  • Yoruldum, uyumam lazım. Nazlanıyorum.
  • Gazım var, neden çıkarmıyorsunuz?
  • Kimse yok, neden yalnızım?
  • Beni hareketlendirin artık, yatmaktan sıkıldım.
  • Ah bir kucak olsa da sarılsam…
  • Aç değilim ama hep emmek istiyorum. Bu bir refleks, rahatlatıyor beni. En azından emzik nerede?
  • Yediklerim mi dokundu acaba?
  • Ne kadar çok giydirdiniz, piştim, çok sıcak.
  • Çok soğuk. Üşüyorum.
  • Burnumu tıkalı, nefes alamıyorum.
  • Arabayla gezelim mi?
  • Uyuyacağım, ama çok ışık var, gürültü var.
  • Ağlamak için neden de mi lazım? Ağlamak istiyorum işte.

Bebeğinizi en iyi siz tanıdığınız için, normal alışkanlığında bir değişiklik varsa doktorunuza danışmakta yarar vardır.

kolik bebeklerKolik

Bebeğin normal ağlamaları dışında, nedensiz, kontrolü zor ağlamaları olabilir. Buna neden olan kolik ağrısı olabilir. Kolik ağrısı genelde ilk ayın sonlarına doğru 3. haftalarda başlayarak, 3 dakikadan 3 saate kadar sürebilen, bebek 3 aylık olmadan da sonlanan bir durumdur. Tüm bebekler için aynı olmamakla beraber genel seyri bu şekildedir.

Kolik ağrısının nedeni bilinmemektedir. Kolik tanısı mutlaka doktor tarafından konulmalıdır. Kolikli bebekler doktor kontrolünden geçmek zorundadır, doktorunuz gerekirse sizden bazı testler yaptırmanızı isteyebilir. Örneğin idrar yolu enfeksiyonu, böbrekte kum gibi basit ama önemli bir hastalık, kolik tarzı ağrıya neden olabilmektedir ve kolikle karışabilir.

Bebeğinizin normal kilosunda olması ve kolik ataklar döneminde de düzenli kilo alması anne ve babayı en fazla rahatlatacak bulgudur. Bu dönemlerde daha sık kilo takibine gelmekten çekinmeyin.

Bacakların karna doğru çekilmesi, ellerin sıkılması ve karnın kasılması gibi durumlar bu ağlamaya eşlik edebilir.

Tedavi Yöntemleri

Kolik ağrısında bebeği beslemeye çalışın. Emzik vermeyi deneyin. Kucağa alıp gezdirin. Kucağınızda ya da bacağınızda sallayın. Bazen ağlama dönemlerinde yarı kundaklama bebekleri rahatlatabilmektedir. Titreşimli yataklar da yararlı olabilir. Müzik dinlemek hem size hem bebeğinize biraz huzur verebilir. Bazen de su, dalga, şelale sesi yararlı olur. Çamaşır veya kurutma makinesinin sesleri de bu müziklerle aynı görevi görebilir. Yumuşak masaj ya da banyo iyi gelebilir. Eğer çok çaresiz iseniz bebeğinizi arabayla gezdirmeyi de deneyebilirsiniz. Bazı çocuklar arabada rahatlıkla uykuya dalarlar.

Şu ana kadar kolik ağrısını gideren bir ilaç bulunmamıştır. Rezene çayı, anason, Hindistan cevizi, nane, kimyon, oğul otu gibi bitkisel ürünlerden yapılmış çaylar ve damlalar kullanılabilmektedir. Bunların yararı olup olmadığı ise bilinmemektedir. Bu ürünlerin öncelikle anneler tarafından kullanarak, bebeğe sütten geçmesi daha akılcıdır. Bebeğe vermeden önce mutlaka doktorunuzun fikrini almanız gerekmektedir.

Bitkisel ürünlerin yersiz kullanımı ileride sorunlara yol açabilir. Reflüsü olan bebeklerde bu ilaçların akciğerlere gidebileceğini de unutmamak gerekir. Bu tür çayların fazla verilmesiyle bebeğiniz anne sütü alimin. Azaltabilir. Doğal içerikli olduğu öne sürülerek satılan bu gıda maddeleri şeker içerebilmektedir.

Kolik ağrıları özellikle anne ve baba için çok rahatsız edici olabilir. Kolik ağlamasının bebekler için ileride herhangi bir sıkıntı oluşturmayacağı bilinmelidir. Anne babalar da birbirlerinin duygusal durumlarını çok yakından izlemelidir. Eve yakınlarınızdan en az bir kişinin daha destek olarak gelmesi yararlı olabilir. Bazı durumlarda annelerin çok hassas olabileceğini ve onların da molaya gereksinim duyabileceğini unutmayın. Psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.