bebegin ilk yirmi dört saatleri
Bebek bakımı

Bebeğin ilk 24 Saati

bebegin ilk yirmi dört saatleriYeni doğan bebeğe doğar doğmaz şekerli su ya da herhangi başka bir sıvının verilmesi, çok sık yapılan bir yanlıştır.

Memeden ilk salgılanan süte kolostrum denir ve biyolojik olarak değeri çok yüksektir. Bebeğinizin bağırsak yüzeyini kaplar. Bir damla su verilmesi bile, bebeğinizin kolostrumdan yeterince yararlanmasını azaltabileceği gibi, enfeksiyona da yol açabilir.

Bebeğiniz ilk yarım saatte aktif ve çevreyle ilgiliyken, daha sonra uykuya daima dönemine geçer. Bu dönemden önce emzirme çalışmasına başlamak çok yararlıdır.

Bebekler ilk idrarını ilk 24 saatte yapmalıdır. Eğer yapmazsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Anne ve babalar bazen bebek yaptığı halde idrarı fark etmeyebilirler. Bebek koyu kıvamlı ve renkli, mekonyum olarak adlandırılan kakasını da ilk 24 saatte yapmalıdır. Zamanla mekonyum rengi açılıp normal pütürlü, yumuşak kıvamlı ve altın sarısı renge döner.

Anne sütü gelmediği durumlarda aceleci davranıp bebeğe mama vermeyin. Anne sütü, bebek doğmadan önce, gebelik döneminde yapılmaya başlanmıştır. Birçok annenin sütü gebelik döneminde hazırdır. Süt gelmemiş olsa da emzirmeye devam edin. Kanalları tıkalı olan anneler sık emzirerek kanallarının açılmasını sağlayabilirler. Çocuk doktoru uygun görmeden, bebeğe mama başlanması büyük bir yanlıştır. Emmeyen bebeğe hemen mama başlanmasına gerek yoktur.

Bebeklerin yüksek seslere ve parlak ışıklara karşı duyarlılığı olabileceğini unutmayın. Yeni doğan bebeklerin fotoğrafını çekerken flaş kullanmaktan kaçının.

Anne ve babalar yeni doğan bebeği görmenin heyecanının yanı sıra zarar verme endişesi de taşırlar. Bu nedenle ilk deneyimlerini yaşamadan anne ve babaların ya da bebek bakımını üstlenecek kişilerin bazı noktaları iyi bilmeleri gerekir. Bunlardan ilki de bebeğe dokunmaktır.

Bebeğinizi hangi pozisyonda tutarsanız tutun, bebeğin başını ve boynunu mutlaka destekleyin.

Bebeğin belini de tutuş pozisyonunuza uygun şekilde destekleyin.

Bebeği her zaman vücudunuza yakın tutun. Küçük bebeklerin yanlışlıkla en çok bu kurala uymamaktan kaynaklanır.

yenidogani tutarkenYeni Doğan Bebeği Tutarken

Mümkün olduğu kadar başka bir işle uğraşmayın.

Bebeğinizi sarsmayın. Bebeği uyandırmak istiyorsanız ayaklarını gıdıklayabilir, çenesine dokunabilir; hâlâ uyandırmakta zorluk çekiyorsanız ayağının altına hafif bir fiske vurabilirsiniz.

Henüz bebeği havaya atıp tutmak için çok küçük olduğunu unutmayın. Bu hareket küçük bebeklerde beyin sarsıntısına neden olabilmektedir.

Bebeğinizin bıngıldağına (kafanın ön ve arka tarafında yer alan, kafa kemikleri arasındaki açıklıkları) dokunabilirsiniz. Bebeğinizin canı acımayacak ve zarar görmeyecektir. Bıngıldaklara yumuşakça dokunup normal duruşunu öğrenmenizde yarar vardır.

Bebeğinize uygun bir şekilde bebek masajı yapabilirsiniz.

Bebekler kucakta olmaktan çok hoşlanırlar ve bu onların gelişimleri için çok önemlidir. Bebek her istediğinde ve ağladığında onu kucağa almak ve onunla konuşmak doğrudur. Belli büyüklüğe eriştikten sonra (genelde 6 aylıktan sonra) bebeklerin uykuya geçme alışkanlığından dolayı kucakta olma isteklerine karşı daha dikkatli olunmalıdır.