Yeni doğan bebek

Bebeğin doğumdan sonra muayenesi

Doğumdan sonra bebeğin genel durumunun çabucak değerlendirilmesi çok önemlidir; böylelikle her şeyden önce özel bir bakımın gerekli olup olmadığı kararlaştırılır, daha sonra ana babaya yavrularının sağlık durumunun iyi olduğu bildirilir. Örneğin, bebek hemen soluk almazsa, doğum ile ilk soluk alma hareketi arasındaki zaman aralığı kronometre ile büyük bir dikkatle ölçülmelidir. Apgar indeksi denilen ve O’dan 10’a kadar çeşitli dereceler içeren bir indeksle çocuğun durumu değerlendirilir. Bütün dünya doğum uzmanlarınca benimsenmiş olan bu uygulama, bebeğin doğumdan hemen sonraki kalp ve solunum durumunun, dolayısıyla canlılığının belirlenmesi için geçerli bir yöntemdir.

Her birine O’dan 2’ye kadar bir puan verilen bu beş ölçüt şunlardır: 1) Solunum hareketleri; 2) kalp atım sayısı; 3) kas gücü; 4) uyarılara gösterdiği tepki; 5) deri rengi.
Apgar indeksi, merkezi sinir sisteminin oksijenlenme durumunu ortaya koyar: Kas gücü ve uyarılara gösterilen tepki, doğrudan doğruya sinir sistemine bağlıdır. 810 arasında bir puan, bebeğin iyi soluk aldığını, beyninin oksijenlendiğini, dolayısıyla normal olduğunu gösterir; 47 arasında bir puan bir ölçüde solunum zorluğu bulunduğunu, yani beynine güden oksijenin biraz yetersiz kaldığını gösterir. Puanların toplamı 3 ya da 3’ün altındaysa ağır bir oksijen yetersizliği, dolayısıyla ağır “serebral hipoksi” (beynin oksijensiz kalması) söz konusudur. Beyindeki oksijen yetersizliği her zaman sinir sistemine bağlı işlevlerde (kas gücü, uyarılara tepki derecesi, ağlama) çeşitli bozukluklara neden olacaktır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.