bebegin beslenme ve kilo almasi
Bebek beslenmesi

Bebeğin beslenme ve kilo alması

bebegin beslenme ve kilo almasiBebeklerini nasıl beslerlerse beslesinler yeni anneler sıklıkla şu endişeyi yaşar:

“Bebeğim yeterince besleniyor mu?” Hazır mama kullanan anneler bebeklerinin ne yediklerini görebilirler. Emziren bazı anneler sütün inme refleksine bazen eşlik eden karıncalanmayı veya çimdiklenme hissini bilfiil yaşarlar, dolayısıyla en azından süt yaptıklarını bilirler. Ama kadının böyle bir hassasiyeti yoksa ki pek çok kadının yoktur ona hep şöyle derim: “Bebeğinin emdiğini görebilirsin ama yutma sesini de dinle.” Endişe duyan emziren anneler, bir “randıman” da alabilirler. Her halükârda, eğer bebeğiniz beslendikten sonra halinden memnunsa, bu onun uygun beslendiğinin bir göstergesidir.

Ebeveynlere şunu da hatırlatıyorum:

“içeri girenin dışarı çıkması gerekir.” Yeni doğmuş bebeğiniz yirmi dört saat içinde altı ile dokuz bez ıslatacaktır. İdrarı neredeyse renksiz denecek kadar uçuk sarı olacaktır. Ayrıca iki ilâ beş kez de kaka yapacaktır; hardal kıvamındaki bu kakanın da rengi sarıdan tabaya dek değişebilir.

İPUCU:

bebegin kilo almasiHazır bez kullanıyorsanız, bu bezler idrarı o kadar iyi emer ki bebeğinizin çişini ne zaman yaptığını veya rengini söylemek zordur. Özellikle ilk on gün boyunca, bebeğinizin çiş yapıp yapmadığını ve ne sıklıkta yaptığını anlamak için hazır bezin içine kâğıt mendil koyun.

Son olarak, her ne kadar normal yeni doğanlar ilk birkaç gün içinde doğum kilolarının yüzde 10’una kadar bir bölümünü verseler de, alınan besinin en iyi göstergesi kilo alımıdır. Rahim içindeyken bebek sürekli olarak plasenta tarafından besleniyordu. Şimdi bağımsız olarak beslenmeyi öğrenmesi gerekiyor ve buna başlamak biraz zaman alır. Ne var ki, miadında doğmuş çoğu bebek, kendisine yeterli sıvı ve kalori sağlandığı takdirde, yedi-on günlük olduğunda doğum kilosuna geri dönüyor. Bazı bebekler için bu süre uzayabilir ama bebeğiniz iki haftalık olduğunda bu kiloya geri dönmemiş durumda olursa, sıradaki iş çocuk doktorunuzu ziyaret etmektir. Üçüncü hafta itibarıyla doğum kilosuna geri dönmemiş bebekler klinik olarak “gelişemeyen” bebekler olarak değerlendirilebilir.

İPUCU:

İki kilo yedi yüz gramın altındaki bebeklerin, kilolarının yüzde 10’unu vermeye güçleri yetmez. Böyle durumlarda, takviye gerekebilir.

Bebeğiniz haftada kaç kilo almalı?

Normal kilo alma aralığı haftada 110-200 gramdır. Ama bebeğinizin kilo alımını saplantı haline getirmeden önce, emzirilen bebeklerin biberonla beslenen akranlarına göre daha zayıf olma ve biraz daha yavaş kilo alma eğiliminde olduklarını unutmayın. Bazı endişeli anneler tartı satın alıyorlar. Şahsen, çocuk doktorunuzu düzenli olarak ziyaret ettiğinin sürece, bebeği ilk ay boyunca haftada bir, sonrasında da ayda bir tartmanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak eğer tartınız varsa, kilonun günden güne dalgalandığını unutmayın; bunun için bebeğiniz’ dört-beş günde birden daha sık tartmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.