bebegi sutten kesme
Bebek bakımı

Bebeği Sütten Kesme

bebegi sutten kesmeBebeği katı gıdaya alıştırma sürecine sütten kesme denir ve bebeğin sütten kesilip katı gıdaya geçiş sürecinin uzun bir zamana dilimine yayılarak adım adım gerçekleşmesi gerekir. Bu süreç aylarca devam edebilir. 91. sayfada hangi katı gıdaların bebeklerin beslenmesi için uygun olduğunu anlatıyoruz. Peki, bebeğinizin ek gıda almaya hazır olup olmadığını nasıl anlayacaksınız?

İşte size bazı ipuçları:

Emzirmenize rağmen hâlâ doymadıysa: Eğer bebeğiniz, daha uzun süre ya da daha sık aralıklarla emmek istiyorsa veya her zaman içtiği süt miktarı artık ona yetmiyorsa, bebeğiniz ek gıda almaya hazır demektir.

Gece yarısı uyanıyorsa: Önceleri gece uykusu derin olan bir bebek, gece yarısı acıktığı için uykusundan uyanmaya başladıysa, ona ek gıda vermeye başlayabilirsiniz.

Sizin yediklerinizle ilgileniyorsa: Altıncı aya doğru bebekler başkalarının yedikleriyle ilgilenmeye başlar ve sizin yediklerinize uzanıp tutmaya çalışabilirler.

Her türlü şeyi tatmaya çalışıyorsa:

Eğer bebeğiniz sürekli elindeki şeyleri ağzına sokmaya çalışıyorsa, sizin ona vereceğiniz katı gıdalar’ da aynı şekilde ağzına götürüp tatmaktan hoşlanacaktır.

Başını dik ve dengeli tutabiliyorsa: Katı gıdayla beslenmeye başlamadan önce bebeklerin, baş hareketlerini kontrol edebilecek kadar büyümüş olmaları gerekir.

İlk dört ayını doldurmasını bekleyin: Geçmişte sağlık uzmanları, katı gıdaya geçmek için bebeğin dört ayını doldurmuş olmasının yeterli olduğunu söylüyorlardı; çünkü dört aydan daha küçük bebeklerin sindirim sistemi henüz katı gıdaları hazmedebilecek kadar gelişmiş değildir. Ancak bir süre önce, İngiliz Sağlık Bakanlığı bu tavsiyesini değiştirdi ve şu anda ilk altı ay katı gıdaya başlamadan bebeklerin sadece emzirilmesini ya da biberonla beslenmesini öneriyor.

bebegi memeden kesmePrematüre doğanlar:

Eğer bebeğiniz normal zamanından önce doğduysa, memeden kesme zamanını hesaplarken bebeğinizin doğum tarihi olarak, gerçekte doğduğu tarihi değil normalde doğması gereken tarihi esas almalısınız.

Bir yaşına kadar onu hazırlayın: Eğer bebeğiniz altı aylık olmasına rağmen henüz katı gıdaya geçiş için hazır değilse endişelenmeyin. Her çocuk birbirinden farklıdır, ayrıca katı gıdaya hemen geçmeniz gerek diye bir kural yok. Ancak unutmayın, bebeğiniz bir yaşına yaklaştığında besin ihtiyacının önemli bir kısmını katı gıdalardan sağlıyor olması gerekir.

Emmeye devam etsin: Katı gıdayla beslenmeye başlamasına rağmen, bebeğiniz sevdiği ve istediği için meme emmeye ya da biberonla beslenmeye devam edebilir. Dünya Sağlık Örgütü, mümkünse, çocukların iki yaşına kadar emzirilmeye devam edilmelerini tavsiye ediyor.

Doktorunuza danışın:

Katı gıdaya geçmeden önce bebeğinizin hazır olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.