cocuk ve kitap
Çocuk bakımı

Çocukları Kitaplarla Tanıştırma

cocuk ve kitap0-1 yaş:

Çocukları, hatta bebekleri kitaplarla tanıştırmak için özel bir dönem ya da zaman aralığı yoktur. İlk ayların, bebeğiniz için henüz çok erken olduğunu düşünmeyin. Her ne konuda olursa olsun elinize bir kitap alıp bebeğinizin yanına uzanın ve ona okuyun. Parlak ve canlı renkler içeren büyük resimli kitaplar tercih edilmelidir. Birlikte geçirilen zamanın bir parçası olması kitapla tanışması için çok güzel ve yerinde bir uygulama olacaktır.

Bebeğiniz biraz daha büyüdüğünde her şeyi ağzına sokma alışkanlığını kitaplara da uygular. Bu nedenle kolayca ağzına atıp yutamayacağı ve salyalarından etkilenmeyecek kalın sayfalı kitapları tercih etmelisiniz. Çocuk, kitapları sadece içindeki yazı ve resim aracılığıyla değil farklı dokularıyla, farklı görüntüleriyle ve farklı tatlarıyla tanımaya çalışacaktır. İlk doğum gününe doğru elini ve parmaklarını daha iyi kullanabildiği için, sayfaları kendi başına çevirmeye başlayacaktır.

1-2 yaş:

Çocuklar bir yaşına geldiklerinde onlara her gece bir öykü okumaya başlayabilirsiniz. Uyumadan önce çocuğunuza kazandıracağınız en güzel alışkanlıklardan biri, okuyarak uyumaya alışmasıdır. Gün içinde de çocuğunuza okuyabilir, kitapta gördüklerini öğretebilirsiniz. Zaman içinde kitaptakilerle ilgili sorduğunuz sorulara doğru yanıt verdiğini göreceksiniz. Bebeklerle, hayvanlarla, yiyeceklerle, aile resimleriyle dolu, büyük resimli ve konuşan kitaplar ilgisini çekecektir.

kitapla tanisma2-3 yaş:

Çocuklar 2-3 yaşlarına geldiğinde aynı kitabı defalarca okumak, aynı öyküyü defalarca dinlemek isteyebilirler. Öykülerin içinde birbiriyle uyaklı biten kelimelerin uyumunu ve tekerlemeleri çok severler. Aslında bu öyküleri ve kitapları ilk bir iki okumadan sonra ezberleyecektir. Belki de çocuklar öykünün sonunu bilme ve önceden tahmin etme gücünü sevdiklerinden, tekrar tekrar aynı şeyleri dinlemeyi istiyorlardır. Siz de ara ara sürprizler yapın ve okuyacağınız öykü kitaplarına biraz yaratıcılığınızı katın. Hikâyede yapacağınız değişiklikleri bakalım çocuğunuz fark edecek mi?

3 yaş üstü:

Bu yaştan sonra çocukların özel ilgilerine göre kitap seç-meniz işinizi kolaylaştırır. Kitaplar sayesinde, çocuğunuzu birçok farklı nesneyle, hayvanlar âlemiyle, günlük kullanılabileceği aletlerle, hatta sayılar ve kelimelerle tanıştırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.