konusmaya baslayan bebek
Bebek Gelişimi

Yeni Konuşmaya Başlayan Çocuklar İçin Öneriler

konusmaya baslayan bebekBebeklik döneminde kullanılan sesli oyuncaklar işitsel algıyı güçlendirerek sözel beceriyi de dolaylı olarak desteklemektedir. İlerleyen dönemde de müzikal algının ve ritim duygusunun desteklenmesi yine dil gelişimine olumlu katkı sağlamaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çok sık, kısa kelimelerle, her zaman sıcak ve sevecen bir tonla konuşun. Çocuğunuzun yaptığı her işi ya da sizin yaptıklarınızı konuşarak anlatın. Anlayabileceği kolay kelimeler kullanın. Banyosunu, bezini değiştirdiğinizi, onu yıkadığınızı anlatın. Çocuk için iyi bir pratik çalışmasıdır.

Çocukların düşüncelerini destekleyin ve dinleyin. Onlar için sadece bakıcı ve yönlendirici değil, aynı zamanda oyun ve muhabbet arkadaşı olun. Sosyal konuşmalar ve iletişiminiz ilerledikçe çocuğunuzun istediğiniz düzene girmesi daha kolay olur. Bu yaklaşım onun diğer insanlarla iletişimini de kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuzla konuşurken konu aramayın, her şeyi konuşabilirsiniz. Konuşmayı kısa kesmeyip, aksine uzatmaya çalışın. Düşünmesi ve konuşması için arada ona süreler tanıyın. Birlikte aktivite yapmaya çalışın.

Bazı çocuklar kendi kendine konuşmayı ve oynamayı sever. Kendi kendine veya oyuncaklarıyla konuşurken, kullandığı soru kelimelerine ve düşüncelerine yanıt vererek, araya girerek, kendi düşüncenizi ekleyerek konuşmasının ilginizi çektiğini hissettirebilirsiniz. Çocuklar kendilerini ve seçtikleri konuyu konuşmayı sever ama diğer insanların ilgilendiği farklı şeyler olabileceğini anlatmak onun sosyal yönünü geliştirecektir. Paylaşımcı bir yaklaşım direktif bir eğitim vermeye çalışmaktan daha uygundur.

Çocuğunuza kendisine bir soru sorulduğunda yanıtlamasını, başkası konuşurken dinlemesini ve bu gibi sosyal kuralları öğretin. “Eğer karşındakini anlamıyorsan daha açık olmaya çalış ve kelimeleri değiştirerek ya da farklı kelimeler kullanarak anlat” gibi açıklamalarla onu yönlendirin. Bu, çocukların iletişim becerilerini arttırır.

Özellikle 2,5-3,5 yaş civarı fizyolojik kekemelik ortaya çıkabilmektedir. Uzun süren durumlarda ve ailede de bir konuşma bozukluğu/işitme kaybı öyküsü var ise bir uzmana danışmakta yarar vardır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.