Çocuk Psikolojisi

Çocukta 3 Yaş Sendromu

Bebeklikten çıkarak çocukluğa yönelme yaşı olarak uzmanlar tarafından belirlenen 3 yaş, ebeveynlerin bazılarını oldukça zorlamaktadır. Çocukların huyu genellikle bu yaşlarda değişim göstererek tamamen bulunduğu halden tam zıt bir hale girebilmektedirler. Üç yaşındaki bir çocuk için artık büyüme ve gelişme devresi başlamıştır. Çocuk bu yaşta kendisini kanıtlamaya ve kendisinin de artık bir birey olduğunu çevresine anlatmaya başlar. Yani bir nevi bağımsızlığını ilan eder.

Çocuklar 3 yaşlarında iken sosyalleşme ve zamanlarını kendi yaşıtlarıyla geçirmek isterler. Yani aynı düzeyde oyunlar oynayacakları ve birbirleriyle konuşacakları ortam ararlar. İstedikleri gerçekleşmeyen 3 yaş grubu çocuklarda en fazla ağlama ve inatlaşma görülebilir. İstediği olmadığında bu yaş gurubu çocuklar genellikle ebeveynlerinin söylediklerinin tam tersi şeyleri yapmaya yönelirler. Örnek vermek gerekirse kışın ortasında yazlık bir elbise ile dışarıya çıkmak isteyebilir veya çamurlu bisikletiyle evin salonunda oynamak isteyebilir.

Çocukta 3 Yaş Sendromunu Yenmek İçin Ne Yapmalı?

3 yaşına girdiğinde çocukların bu hallerinin gelişebileceğini ebeveynlerin mutlaka bilmesi şarttır. Çünkü bu hususta bilgisi olmayan anne babalar şaşırabilir ve çocuğuna neden böyle olduğunu anlamadıkları için ikileme düşebilirler. Çocuğunuzu 3 yaş sendromuna yakalanmadan rahat bir dönem geçirmek isterseniz;

  • Kesinlikle çocuğun yaşantısına çok keskin kenarlı kurallar koymayın.
  • Güzel bir dille ikna etmeye değil yönlendirme yapmaya çalışın.
  • Biraz evinizin düzenine çocuğunuzun istekleri zarar veriyorsa belirli çerçevede göz yummaya çalışın.
  • Çocuğunuzla sık sık göz kontağı kurun.
  • Her zaman onu çok sevdiğinizi ve ona değer verdiğinizi söyleyin.
  • Her şeye evet demeyin, istemediğiniz şeylerde yönlendirme yaparak hayır demeyi bilin.

Kriz Dönemlerini Kurtarmak İçin

Çocuğun gelişimini iyi yönlendirme açısından bu dönemlerdeki kriz anlarını iyi atlatmanız gerekmektedir. Bunun için çocuğunuzu sürekli sakinleştirmeye çalışmayın, biraz ağlamasına veya inatlaşmasına izin verin. Çocuğa inatlaşma veya ağlama için izin vermek çocuğun daha sonradan sizin oluşturacağınız tepkiyi önemsemesinden dolayı yaptığı bir eylemdir.

Çocuğun inatlaştığı veya ağladığı evrede hemen istediğini kabul etmeyin. Çünkü bu davranış bir sonraki kriz anını sizin için güçleştirebilir. İstediğinin hemen olduğunu anlayan çocuk daha fazla inat eden ve daha fazla ağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.