Bebeklerde uyku

Yeni Doğan Bebekler Ne Kadar Uyur

Bebeği yeni doğan anne ve babaların en sık karşılaştıkları sorulardan biri “Bütün gece uyuyor mu?” sorusudur. Gözleri şişmiş anne babalar ise çoğunlukla buna “Hayır” cevabı verirler.
Yeni doğan bebekler henüz gündüz-gece ayrımının farkında değildir ve küçücük midelerinde onları uzun saatler tok tutacak kadar süt tutamazlar. Bu nedenle gece ve gündüz sıklıkla emzirilmeleri gerekir.
Yeni Doğan Bebekler Ne Kadar Uyur?

yeni dogan bebeklerde uyku
Yeni doğan bebekler günde 3-4 saatte bir uyanmak suretiyle günde en az 16 saat uyurlar. Tıpkı yetişkinlerdeki gibi bebeklerin de uykusu belirli aşamalardan oluşur: uyuklama, REM uykusu, hafif uyku, derin uyku ve çok derin uyku. Bebekler büyüdükçe uyanık geçirdikleri saatler artar.
Başlangıçta gece 3-4 saatte bir bebeğinizin uyanması sizin de uyku düzeninizi değiştirecektir. Sabırlı olmalısınız. Bu durum bebeğiniz büyüdükçe düzelecek ve etrafındaki kişilerin uyku düzenlerine uymaya başlayacaktır.
Buna rağmen başlangıçta beslenme ihtiyacı uyku ihtiyacından daha fazladır. Uzmanlar bebeklerin emzirilmeden uzun saatler uyumasına izin verilmemesini önermektedir. Diğer bir deyişle bebeğinizi 3-4 saatte bir emzirmelisiniz. Prematüre bebeklerde bu daha sık olmalıdır. Emzirilen bebekler ilk haftalarda mama ile beslenen bebeklerden daha sık acıkırlar ve hemen hemen 2 saatte bir emzirilmeleri gerekir.
.

Bebeğim nerede ve nasıl uyumalı?
Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta boyunca genellikle beşik anne babanın yatak odasında tutulmaktadır. Bu noktada bebeğin odasını ayırmak mümkün görünmemektedir.
Amerikan Pediatri Birliği ve Tüketim Ürünleri Güvenlik Komisyonu güvenlik gerekçesiyle bebek beşiğinin anne babanın yatak odasında tutulmasını önermektedir. Ancak bebekleri anne babalarının yatağında uyuması çok tehlikelidir.
Başlangıçtan itibaren bir düzen oturtmak yararlı olabilir. Uyku düzenimiz çoğunlukla alışkanlıklarımıza ve vücudumuzun uyku zamanında verdiği sinyallere bağlıdır. Bebeği uyuması için sürekli beşiğine koymanız bebeğin beşiği bir uyku mekanı olarak kabul etmesine yardımcı olur.
Güvenlik her zaman ön planda tutulmalıdır. Bebeğinizin nefes alıp verişini engelleyecek herhangi bir oyuncak, yastık veya battaniye beşikte bulundurulmamalıdır. Ayrıca uzmanlar bebek beşiklerinin iç kısmına yerleştirilen koruyucu yastıkların tehlikeli olduğunu belirtmektedir.

Amerikan Pediatri Derneği bebeklerin her zaman için sırt üstü pozisyonda uyumalarını, kesinlikle yüz üstü uyutulmamalarını önermektedir. 1992 yılında derneğin bu öneriyi getirmesinden sonra ani bebek ölümleri %50 oranında azalmıştır.
Bebekler ilk aylarda kendi uyku pozisyonlarını ayarlayamazlar. Bu nedenle yüz üstü yatan bebeklerin ağız ve burunlarının kapanması nedeniyle kendi karbondioksitini geri alabilir.
Yeni Doğan Bebeğinizin Uykusuna Yardımcı Olmak
Bebeğinizin oyun veya serbest zamanını uyku vaktine doğru azaltarak gündüz-gece ayrımını kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Işıkları azaltın ve bebeğinizin dikkatini çekecek her türlü uyarıcıyı yok edin.
Gün içerisinde yeterince uyumayıp oldukça yorulan bebekler geceleri de uyumakta zorlanabilirler. Bu nedenle gece daha iyi uyuyacağı düşüncesiyle gündüz bebeğinizi uyanık tutmak doğru değildir.
Uykudan önce yapılabilecek duş alma, okuma veya şarkı söyleme gibi aktiviteler bebeğinizi rahatlatabilir. Yeni doğan bebekler bu uyaranları almak için henüz çok küçük olsalar da ileriki zamanlarda uyku düzeni oluşturmak için bunlar yararlı olacaktır.
Bebeğiniz 2 aylık olduğunda gece 6-8 saat aralıksız uyuyabilir. 4 aylık olmasına rağmen gece boyu uyumuyorsa doktorunuzla görüşünüz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.