Bebeklerde uyku

8-12 aylık bebekler ne kadar uyur

Bebeğiniz birçok olumlu gelişme kaydediyor olsa da 1. Yaşını doldurmaya yaklaşırken bazı uyku problemleri ortaya çıkabilir. Bunlar çoğunlukla bebeğin “sizden ayrı olma” durumunun farkına varmış olmasından kaynaklanmaktadır. Yabancı korkusu ve ayrılma korkusu bu dönemin normal bir özelliğidir ve hem sizin hem de bebeğinizin gece uykusunun sıklıkla kesilmesine neden olabilir.
Özellikle bebeği beşiğe koymaya çalışırken ağlaması ve uyandığında hemen sizi yanında istemesi bu dönemin belirgin özelliklerinden biridir.

Ayrıca bu dönemde bebeklerde uyku korkusu görülebilmektedir. Özellikle ne olduğunu anlayamayan anne babalar için bu korkutucu bir deneyimdir.
8-12 aylık bebeğinizin uyku ihtiyaçlarına doğru bir şekilde cevap vermek zor olabilir. Ancak unutmayın: ileriki dönemde bütün aile için rahat geceler istiyorsanız bu dönemde dikkat etmeniz gerekmektedir. Şu an önemli olan uykuyu bebeğiniz için iyi bir alışkanlık olarak sürdürmeye devam etmek ve gece uyanıklığına verdiğiniz tepkilerde tutarlı olmaktır.
8-12 aylık bebekler ne kadar uyur?

8 aylık bebeklerde uyku
Bu dönemde günlük ortalama uyku süresi 13-14 saat olsa da bu bebekler arasında değişkenlik gösterebilir.
Bebeğiniz hala öğleden önce ve sonra olmak üzere gündüz iki kere kestirme yapmaya devam edecektir. Bu gündüz uykuları genellikle 1’er saattir. Bazı bebekler 20 dakika uyurken, bazıları birkaç saat uyumaya devam edebilir. Gündüz uykuları bebeğinizin gece daha rahat uyumasını sağlar. Bu nedenle gündüz uykuları çok kısa olmamalıdır.
Bu dönemde bebek sizden ayrılmak istemediği için gündüz uykularına direnebilir. Ancak gündüz uykuları bebeğinizin daha uzun süre uyanık kalmasına yardımcı olacaktır. Önemli olan bu gündüz uykuları konusunda tutarlı olmaktır.

Bebeğim nerede ve nasıl uyumalı?
Bu dönemde çoğu bebek uyumak için en rahat pozisyonu kendisi seçebilir ve gece uykusu sırasında beşikte oradan oraya hareket edebilir.
Bu dönemde uyku korkusu ortaya çıkabilir. Bu nedenle gece yarısı bebeğinizin aniden hıçkıra hıçkıra ağlamasından korkmayınız. Uyku korkuları kabustan farklıdır. Kabus çocuklarda genellikle 3-4 yaşında başlar.
Uyku korkusu gece derin bir şekilde uyurken aniden ortaya çıkar. Sizi endişelendirebilir ama aslında bebeğiniz uyumaktadır (Gözleri açık olsa bile). Esasen ağladığının da farkında değildir. Bebeğinizin güvende olduğundan emin olun. Eninde sonunda sakinleşecektir.
Bebeğiniz gece uyanıp ağlamaya başladığında yanına giderek orada olduğunu hissettirin ancak mümkünse onu beşiğinden almayın. Bu ona tekrar uyuması gerektiğini anlatacaktır. Battaniyesini düzeltin ve yanından ayrılın. Bebeğinizin tekrar uyuması için bu şekilde teşvik etmeye devam ederseniz ağlama krizleri çabucak geçecektir.
Elbette bebeğiniz ağladığında bezinin kirli olmadığından ve başka bir rahatsızlığı bulunmadığından emin olun. Bebeğin altını değiştirecekseniz ışığı açmayın, mümkünse gece lambası kullanın. Böylece aranızdaki etkileşim en az düzeyde kalacaktır.
Güvenli Uyku
Güvenlik her zaman önceliğiniz olmalıdır. Bu nedenle bebeğiniz uyurken kesinlikle beşik içinde keskin, sivri oyuncaklar, yutulabilir nesneler, ip, kordon, kolye vb. nesneler bulundurmayınız. Beşiğin iç kısmına döşenen kenar yastıklarını asla kullanmayınız. Amerikan Tüketim Ürünleri Güvenlik Komisyonu’nun yaptığı araştırmada bu ürünlerin ölümcül kazalara neden olabildiği belirlenmiştir.
8-12 Aylık Bebeğinizin Uykusuna Yardımcı Olmak
Bebeğiniz bu dönemde size çok bağlıdır ve sizden uzaklaşmaktan pek hoşlanmaz. Ayrılma korkusunu aşmak için gündüz yaptığınız uygulamaları devam ettirin. Bebeği yatırmadan önce ona sarılın, öpün, yatırın ve odasından hemen çıkın.
Bebeğinizin sevdiği ve uyurken yanında bulunmasında tehlike olmayan oyuncakları beşiğine bırakabilirsiniz.
Bebeğinizin odasının kapısını açık bırakmak uyandığında sizin sesinizi duymasını ve rahatlamasını sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.