Bebek bakımı

Bebeğin beslenmesi, uykusu ve bezi nasıl takip edilmeli

Bebeğinizin büyüdüğü sırada beslenmesini, uykusunu ve bez değiştirme sıklığını takip ederek sağlığı hakkında genel bir bilgi edinebilirsiniz. Bu bilgiler ışığında herhangi bir anormallik var ise direkt olarak ortaya çıkabilecektir.

Bebeğimi nerede takip etmeliyim?

Bebeğinizin, yukarıda belirtilen parametrelerini izlemenin birçok yolu vardır, Basit bir Excel tablosu ve Word belgesi son derece güvenli olabilecekken, basit bir not defteri de yeterli olabilir. Fakat bu işlemi sizler için kolaylaştıran birçok web ve akıllı telefon uygulaması da vardır.

Bebeklerde beslenme takibi

Neyi izlemelisiniz? Örneğin bebeğinizi emzirdiğinizi farz edelim. Bu işlem sırasında kaydetmeniz gereken bebeğinizin gün içerisinde kaç kere ve ne kadar süreyle emdiğidir. Eğer gelişmiş bir bebek takip uygulaması kullanıyorsanız, emzirme sayısı, emzirmeler arasındaki zaman, emzirme süresi, emdiği süt ve emzirme dalgalanmaları gibi, olabilecek her şeyi kaydetmenizi öneririz. Aynı değerler biberon ile beslenene bebekler için de geçerlidir.

Ne işe yarar? Bu izlemeler sayesinde, eğer bebeğiniz yeterli derecede kilo alamıyor, ya da aşırı kilo alıyorsa yanlışın nerede olduğu anlaşılır. Böylelikle hiçbir vakit kaybedilmeden izlenmesi gereken tedavi süreci belirlenir. Eğer herhangi bir tanesini eksik ya da yanlış kaydedecek olursanız, birçok tecrübeyle sabittir ki, bedelini bebeğiniz kötü ödeyebilir.

Bebeğiniz ne kadar yemelidir? Her bebek ayrı ihtiyaçlara sahiptir, yani belli bir kurala bağlı , kalmaktansa , bebeğinizin takibini yaparak anormal durumları sezmeye çalışın. Herhangi bir doktor size bir kuraldan öte, sadece aşağıdaki gibi rehber rakamlar verebilir: Herhangi bir bebek, ilk ayında her 3 – 4 saatte bir 60 ile 120 miligram süt emmelidir. Birinci ayını doldurduğunda ise, 6. Aya gelene kadar, tüketilen süt oranı her 4 saat için 120 ile 200 gram arasında olmalıdır. Biberonla beslenen bebeklerde bu rakamlar sağlıklı olmasına rağmen, emen bebekler her yarım ve bir saat arasında, günde 8 kere beslenmek zorundadır.

Bebek bezi takibi

Neyi takip etmelisiniz? İzlemeniz gereken sadece bebeğinizin, bezini gün içerisinde kaç kere ıslattığı ya da kirlettiğidir. Doktor isteği olmadıkça, ağırlık kontrolü yapmanızın bir zorunluluğu yoktur.

Ne işe yarar? Altını ıslatma sayısına göre sağlıklı beslenip beslenmediği anlaşılır ve çeşitli organlarının sağlığı hakkında fikir edinilir.

Bir bebek günde ne kadar bez kirletmelidir? Ortalama bir bebek her gün 6 adet bez değiştirmek zorundadır, fakat bu rakam yediklerine göre 5 ya da 7 de olabilir.

Bebeklerde uyku takibi

Neyi takip etmelisiniz? Uyku takibinde bebeklerinizin sadece derin uykuları değil, kısa kestirmeleri de takip edilmek zorundadır. Her ne kadar kısa ya da uzun olursa olsun, uyumalar arasındaki süre, uyuma süresi ve günde kaç kere uyuduğu kesinlikle uyku takibi içerisinde yer almalıdır. Ayrıca bebeğin uykudan neden uyandığı da çok önemli olabilir, örneğin acıktığı için uyanıyorsa ve hemen emmek istiyorsa bir sorun yok fakat ağlayarak ve acı içerisinde uyanıyorsa belli bir rahatsızlığın olduğu gözlemlenir.

Ne işe yarar? Bebeğinizin uykusunu takip etmeniz, sağlıklı büyüyebilmesi için gerekli miktarda uyuyup uyumadığını anlamanıza yardımcı olur. Böylelikle siz gelecekteki uyku alışkanlığını anlamış olurken, doktorunuz da reflü ya da gaz gibi çeşitli iç hastalıklarının olup olmadığını bilmiş olur. Ayrıca bebeğinizin uyku ihtiyacını düzenli bir şekilde bilirseniz, diğer ihtiyaçlarını da daha kolay takip edersiniz.

Bir bebek gün içerisinde ne kadar uyumalı? Yeni doğan bebekler gün içerisinde 16 ile 18 saat arasında uyur,uyanık kaldıkları sürede ise beslenir. Fakat iki ile dört hafta arasında bu süre 14 saate kadar inmektedir ve uyku süresi azalırken, emme süresi de artar. 4 ve 6 aylık bebekler ise gün içinde 14 ve 15 saat arası uyurken, 6 aylık bebeklerde bu süre birkaç saat daha düşer.

Bir yaşına doğru geldiğinde ise artık yemesi de, uyuması da biraz daha düzen içerisindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.