Anne ve bebek

Yeni anne ve babalar için 15 ipucu

Bir anne ve baba olarak ilk bebeğinize sahip olduğunu zaman, deyim yerindeyse elinizdeki küçücük şey ile ne yapacağınıza şaşırır kalırsınız. Dört bir yandan gelen tebrikler, tavsiyeler ve öneriler sizi daha da şaşkına çevirir.
Aslına bakarsanız bebek sahibi olmanın, 24 saat, aralıksız çalışılan bir işten hiçbir farkı olmadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden son derece yorucu olan bu kutsal görevinizi, aşağıdaki ipuçlarını dikkate alarak kolaylaştırabilirsiniz.

Önceliğinizi her zaman bebeğinize verin

Bebekler tahmin ettiğinizden çok daha hızlı büyür ve daha dün doğmuş gibi gelen bebeğinizin nasıl oldu da 6. Ayına bastığını anlayamazsınız bile, o yüzden onunla geçirdiğiniz her anın tadını çıkartmalısınız. Öncelikle yapmanız gereken, en iyi anne ve baba olabilmek için iyi bir eğitim almaktır ve de doktorunuzun tavsiyesine göre ihtiyacı olabilecek her şeyi ona sağlamaya çalışmalısınız.

Esnek olmayı öğrenin

Araştırmalar yaparak öğrendiğiniz her tavsiye, arkadaş ve akrabalarınızdan gelen her öneri kesinlikle doğru olmayabilir. Çünkü her bebeğin ihtiyaçları farklı olduğu gibi, karakterleri ve sevip sevmedikleri de farklıdır.
Ayrıca dönemsel olarak ihtiyaçları da değişir, örneğin bebeğinizi yatıştırabilmek için belli bir zamanlar ayağınızda sallamak yeterli olurken, bir süre sonra bebeğinizi daha da huysuzlaştırır. Çünkü artık çeşitli eğlendirici ve öğretici oyunlar ile, belli bir eğitim alması gerekmektedir. Yani doğru ebeveynler olabilmek için bebeğinizle aranızdaki duygusal bağı geliştirmeye bakmalı ve asla ihtiyacı olmayan şeyleri dayatmamalısınız.

Bebeğinizin ihtiyaçlarını anlamaya çalışın

Anne ve babalığınızın ilk ayı bebeğinizin karakterini anlamak ve aranızdaki ilişkiyi geliştirmek ile geçer. Örneğin her bebeğin ağlamasından ya da tedirgin hallerinden annenin anlaması gereken bazı şeyler vardır, mesela aç olabilir, uyuması gerekebilir, üşüyor ya da terliyor olabilir, belki de sadece ilgiden bunalmış olabilir.

Zamanla her şey daha da kolaylaşacak

Annelik tecrübesi olanlardan sık sık duymuş olabilirsiniz ki, anneliğin ilk iki ayı en zor anlardır. Bebeğiniz 3 ayını doldurduğunda, emin olun ki her şey daha da kolaylaşacak. Çünkü onun ihtiyaçlarını anlayıp, rahatlıkla karşılık verebilir bir hale geleceksiniz.
Hatta 6. Ayın sonunda yavaş yavaş kavramlara alışan ve ihtiyacı olanı işaret ve kelimeler ile daha rahat isteyen bebek, ilk aylara göre işinizi çok daha fazla kolaylaştıracak.

Gerektiğinde yardım isteyin

Diğer aile üyeleriniz ya da arkadaşlarınız yeni doğumlarınızda sürekli olarak ziyaretinize gelecektir. Eğer aralarında çocuk bakımı konusunda tecrübeli olduğuna inandıklarınız varsa yardım istemekten çekinmemelisiniz. Eğer gerçekten güveniyorsanız bebeğinizin başına bir şey geleceği endişesi taşımayın.

Görev yükünü paylaşın

Eşinizle çocuk bakımının zorluğunu elinizden geldiğince paylaşmaya bakmalısınız. Bütün gün işte olduğunu söylemesi bebeği sizin başınıza atması için yeterli bir sebep değil.

Diğer anneler ile iletişime geçin

Komşularınız arasında ya da akrabalarınızın içerisinde mutlaka size tavsiyeler verebilecek, bebek bakımı hakkında büyük bilgi birikimine sahip anneler mutlaka vardır. Bazı özel platformlar ile internet de anneler ile buluşabilmeniz için yeterli olabilir.

Emzirin

Yeni doğmuş bebeğinize yapabilecek olduğunuz en iyi faydalardan birisi de emzirmektir. Anne sütü her bebek için en faydalı ve belli bir döneme kadar tüketilmesi gereken tek besindir, fakat yeni anneyseniz emzirmeyi öğrenmeniz yaklaşık bir ay kadar sürebilir. Eğer herhangi bir nedenden dolayı sütünüz akmıyorsa sıcak su torbası ile tıkanan lif kanallarını açabilir, ya da bunun için özel pompalar kullanabilirsiniz. Günde 3 ya da 4 saat pompa ile süt almanız bebeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacaktır.

Bebeğinizin uykusuna dikkat edin

Yeni doğmuş bebeğiniz gün içerisinde ya uyur ya de emer, bunun dışında uyanık durması zannedildiği kadar da sağlıklı bir durum değildir, çünkü vücudu uyuduğu sırada gelişir ve büyür. Gece ya da gündüz fark etmeksizin uykusu 45 dakika ile 2 saat arasında değişir, ardından uyanır, emer ve yine belli bir süre için uykuya dalar.

Kendi uykunuza da dikkat edin

Bebeğinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız kesinlikle siz de sağlıklı olmalısınız. Eğer yeterli uyuyamazsanız bebeğiniz için gerekli olan enerjiyi elde edemez ve bakımını eksik yaparsınız, hatta düzensiz ve yetersiz uyku emzirdiğiniz sütü bile etkileyebilir. Yeni doğmuş olan bebeğinizin ilk üç ayında yapmanız gereken gün içerisinde sizin de onunla birlikte uyumayı öğrenmenizdir.

Bebek telsizi kullanın

Yeni doğmuş olan bebeğiniz ağladığı zaman kesinlikle yanında olmalı ve ne istediğini hemen anlamalısınız. Örneğin herhangi bir nedenden dolayı nefesi kesilebilir ve duymazsanız ortaya istenmeyen sonuçlar çıkar, ya da dakikalarca ağlayarak kendisini strese sokabilir.
Son derece ucuz olan bu telsizler sayesinde bebeğinizin ağlama sesini anında duyarsınız. Hiç değilse içiniz rahat eder.

Tırmalama eldiveni edinin

Bebeğiniz ilk 6 ay içerisinde diğer her bebek gibi uyku sırasında yüzünü tırmalayacaktır. Bu durum için özel üretilmiş olan eldivenlerden bir müddet kullanırsanız bebeğinizin güzelliğinin bozulmasını engellemiş olursunuz, aksi taktirde bu yaralar kalıcı bile olabilir.

Bebek jimnastik oyuncakları satın alın

Her yeni doğmuş bebek ilk 6 ay içerisinde jimnastik oyuncakları ile oynamaya bayılır, çünkü bu oyuncaklar sürekli hareketsiz kalan kol ve bacaklarını çalıştırır, ayrıca kas oluşumuna neden olduğu için de daha erken yürümesini sağlar.

Bebeğinizin oynayabileceği yerler bulun

Bebeğinizin duyusal becerilerinin gelişmesi için bazı özel sınıflar vardır. Yaşı her ne olursa olsun orada sağlıklı ve tamamen güvenli oyuncakların içerisinde oynayan bebeğiniz, çeşitli aktiviteler ile öğrenmesi gereken her şeyi öğrenir. Eğer etrafınızda böyle bir yer bulunmuyorsa doktorunuzun tavsiyesine göre bu eğitici oyunları siz oynatmalısınız.

Fazla komplike oyuncaklardan kaçının

Emin olun ki daha bir yaşına bile gelmemiş olan bebeğinize ne kadar teknolojik ya da harika olursa olsun, ne alırsanız alın kıracaktır. Büyük, ahşap ve boyasız oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Her sayfada sadece tek kelime geçen siyah beyaz resim kitapları da son derece uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.