Çocuk hastalıkları

Kusma nedir? Çocuk kusunca ne yapılmalı

Küçük çocukta kusma herhangi bir organik nedene bağlı olabileceği gibi daha çok ruhsal unsurlara da bağlı olabilir. Psikosomatik (ruhsal kökenli) olarak tanımlanan kusma ağır bir kusma değildir. Ama beklenmedik bir anda ortaya çıkar. Çocukta kusma dışında herhangi bir rahatsızlık ve ağrı belirtisi yoktur. Kısacası, kusmadan önce ve sonra çocuk gayet normaldir ve hiçbir anormallik göstermez.

Çocuk kustuğu zaman başlıca şu iki nokta göz önünde bulundurulmalıdır:
1. Normal yiyeceklerin dışında herhangi bir şey yiyip yemediği kontrol edilmelidir (ilaç, içki, tütün ya da özel yiyecekler).
2. Çocuğa hiçbir ilaç verilmemelidir. Kuşkusuz ilaç vermemek demek hiçbir müdahale yapmamak
demek değildir.
Ancak ilaç vermekmekle yanlış ilaçların yol açacağı büyük hastalıkların Önüne geçilir.
Lavman, müshil ilaçları ya da sıcak su torbası gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır. Bu ilaçlar hastalık tablosunu bütünüyle değiştirirler ya da belirtilerini maskelerler. Böylece doğru tanıyı ve buna bağlı olarak da uygun tedaviyi de geciktirirler.

Kusma ne zaman normaldir?

Eğer kusma kendiliğinden birkaç saat içinde geçerse, çocuk eski canlılığını kazanır. O zaman rahatsızlık geçmiş demektir. Yukarıda sayılan belirtiler yinelenirse hemen hekime başvurulmalı, önerileri yerine getirilmelidir.
Kusmayla birlikte görülen ve haklı olarak endişe yaratan belirtiler şunlardır: Şiddetli ishal, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrıları ya da inatçı bir kabızlık ya da başağrısı ve çeşitli denge bozuklukları, kasıklarda ve erbezlerinde sert şişlikler.
Bütün bu durumlar söz konusu olduğunda mutlaka hekim müdahalesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.