Çocuk hastalıkları

Bademcikler nasıl ve ne zaman alınmalıdır

Bu lenfoid organlarının çocuğun or­ganizması için ne kadar değerli ve ge­rekli olduklarını göz önüne almak ge­rekir. İyi çalışmaları için onlara yardım etmeli, onları bütünüyle yok etmemeli ve tedavi etmeye çalışmalıdır. Kuşku­suz, bademciklerin büyümesi, yüksek ateşle, boğaz ağrısıyla, sürekli üşüme, kulak iltihaplarıyla birlikte oluyorsa, ameliyata başvurulabilir. Alınmasına karar vermeden önce iyi düşün­mek gerekir, çünkü bu organların çok önemli koruyucu işlevleri vardır. Ba­demcikleri alınmış çocukta üstsolunum yolları hastalıkları daha sık görül­mekte ve güç tedavi edilmektedirler.

Bademciklerin şişmesi

Bademcikleri sürekli şişen ve sık sık ateşlenen çocuklara nasıl bir tedavi uy­gulanması gerektiği sık sık tartışılan bir konudur. Cerrahi tedavinin ne zaman uygulanması gerektiği konusuna daha sonraki satırlarda değindik.
Bademciklerin şişmesine neden olan mikroorganizmaların başında streptokoklar gelmektedir. Bu mikrop­ların sürekli olarak bademciklerde bu­lunması onları bir ölçüde mikrop kay­nağı haline getirmektedir. Streptokok­ların eklem ve öteki doku romatizma­larına neden olduğu göz önüne alına­cak olursa, sürekli şişen ve hasta olan bir bademciğin organizma için bir öl­çüde tehlikeli olduğu ortaya çıkmakta­dır. Ancak bugün birçok araştırmacı streptokokların tüm yutak dokusunda yuvalandıklarını,bademcikleri almanın yararı olmadığını öne sürmektedirler.
Bademciklerin şişmelerine birtakım mikroorganizmalar neden olur. Ba­demcikler bu mikroorganizmaların so­lunum yollarına ulaşmalarını önlerler. Üç yaşlarına doğru, çocuğun bedeni­nin belli yerlerinde lenf dokusu artar. (Lenf dokusu, bedenin,hem bağışıklık işlevini hem de hastalıkları tedavi et­mek işlevini gören bir dokusudur).Bu artış dokuz-on yaşa kadar sürer, son­ra hızla azalır. Mikroplar dışında eğer çocuk kentte yaşıyorsa, kirli havada, solunum yollarındaki hücreler üzerin­de son derece zararlı bir etki meyda­na getirir. Lenf düğümleri ve badem­cikler bu zararları ortadan kaldırmak için yoğun çalışma yapmak zorunda­dır. Bu iki öğe (yaşa bağlı olarak lenf dokusunun çoğalması ve zararlı etken­ler) hem bademciklerin, hem de lenf düğümlerinin boyutlarında artış (hipert-rofi) meydana getirirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.