Bebek Gelişimi

Konuşmanın gelişmesi nasıl uyarılır

18 aylık bir bebek topa dokunup “top” dediği zaman basit bir zihinsel gelişme gösterdiği sanılır. Oysa bu sözcüğü söyleyinceye kadar oldukça uzun bir süre geçmiştir. Bebeğin dil gelişimi yaşamının ilk aylarından başlayarak etkisi altında kaldığı çevreye bağlıdır. Yetişkin, be­bek için bir modeldir, bebeğe konuş­masında örnek olur. Konuşma insan­lara özgü bir yetenek olduğundan be­bekten konuşması beklenir. Bu saye­de insansı huylarını, düşüncelerini ve isteklerini belirtebilir. Bebek bunu çev­resindeki insanların sözlerinden, yüz ifadelerinden, davranışlarından, daha konuşmaya başlamadan önce anlaya­caktır.
Bebekle oynadığınız zaman, eşyala­rın ve bu eşyalarla yaptığınız işlerin ad­larını bebeğe söylemeniz önemlidir: “Bu bir toptur, şimdi onu atıyorum, sen onu tutuyorsun.” Bebeği giydirirken yaptığınız işleri, dokunduğunuz yerle­rinin de adlarını belirtiniz: Sözgelimi “Bu. senin ayağın, şimdi ona çorap giydiriyorum, kırmızı bir çorap. İşte kır­mızı çoraplı ayak. Şimdi de çorabının üzerine pabucunu giydiriyorum.” Be­beğe bedeninin bölümlerini gösteriniz ve adlarını söyleyiniz: “Bu, benim be­beğimin burnudur. Dokun bakayım. Annenin burnu nerede?”; vb. Bebekle çok “çocukça” bir dille ko­nuşmayınız, daha çok sözcükleri hece­lere ayırarak, etkili bir tonda ve tam olarak konuşunuz. Ona gördüğü şey­leri anlatınız, sözcüklerle anlatılabile­ceği isleri açıklayınız. Önemli olan be­beğin konuşmaları duyması ve sizin sözler aracılığıyla anlaşabildiğinizi gör­mesidir. Bebeğe bir papağan gibi,söz­cüklerin seslerini taklit ettirmeye çalış­mayınız. Bebek için anlama, konuş­maktan daha önemlidir. Bebek, ancak anladıktan sonra konuşabilecektir. İlk sözcükleri söylemeye başladığı zaman onu anlamaya çalışarak, tümcesini da­ha da genişletiniz: Sözgelimi eğer ba­bayı sorarsa, konuşmaya devam ede­rek “Evet. Baba işe gitti. Döndüğü za­man seninle oynar.” deyiniz. Henüz kuramayacağı tümceleri yine­lemesini istemeyiniz. Onun yarım ya­malak konuşmasını kabul ediniz ve söylemek istediği şeyi anladığınızı gös­teriniz, ama onun yarım yamalak sözlerini yinelemeyiniz. Her zaman, her zamanki halinizle konuşunuz. Bebek bir sözcükle bir düşüncesini anlatmak isteyebilir. Sözgelimi yalnızca “Top” diyerek, “Topu istiyorum.”, “Topu ba­na at.”, “Top nerede?”, “Ne güzel top.”, “Kardeşim topumu aldı.”, vb. düşüncelerini anlatmak isteyebilir. Yüz ifadesinden ve ses tonundan hangisi­ni anlatmak istediğini anlamaya çalı­şınız. Önemli olan bebeğin yalnız bir sözcükle bile sizinle anlaşabileceğini görmesidir. Bebek iki sözcüklü tümceler kullanmaya başladığı zaman, onun düşünce­lerindeki ilerlemeleri anlamak daha ko­laydır. Bebeğin ilk tümceleri dilbilgisi açı sından yanlış olabilir, bu çok önemli değildir. Bütünüyle kişisel bir lehçe ya da anlaşılmaz bir dil kullanacaktır. Da­ha çok büyüklerin söylediklerini taklit ederek, size bir şeyler söyleyebilmeyi isteyecektir. Eğer söylediğine, hemen uygun biçimde yanıt verirseniz, bebe­ği konuşmaya teşvik etmiş olursunuz, ona verdiğiniz doğru yanıt bebek için olumlu bir model oluşturacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.