Yeni doğan bebek

Yeni doğan bebeğin yaşamın ilk günündeki bakımı

Her bebek, yaşamının ilk gününde uzman personelin denetiminde kalmalı; genel görünümü, hareketleri, rengi, soluma düzeni kontrol edilmelidir. Bu amaçla bütün bebekler doğar doğmaz, genellikle çocuk odasında “geçici gözleme” alınır. Ama bu durum, doğumun ardından anne ile bebeğin arasında yakın bir ilişki kurulmasını engellememelidir.

Gebeliğe, doğum sancılarına, doğuma ve doğumdan sonraki duruma ilişkin birtakım riskler varsa, gözlem süresi uzatılmalıdır.
Çocuk hekimi, bebeği yaşamının ilk gününde, 23. gününde ve son olarak da taburcu edilirken muayeneden geçirir. İlk gün beden ısısı ve soluma sıklığı 46 saatte bir kontrol edilir. Solunum sıklığı genellikle dakikada 40 dolaylarındadır; hiçbir zaman 6065’i aşmamalı ve 30’dan da aşağı olmamalıdır. Solunum düzeni bebeğin uyanık ya da uykuda olmasına, uykusunun hafif ya da ağır olmasına göre değişir.
Makattan alınan ısı 36°C’ ın altına düşmemelidir; düşerse, çocuk ısısı 37°C’ a çıkıncaya kadar ısıtılmalıdır. Sık yapılan bir uygulama da mideye sonda konmasıdır: Yemek borusunun açık olup olmadığını kontrol etmeye, mideyi boşaltmaya ve içindeki sıvıyı incelemeye yarar. Mekonyum ya da kan yutan çocuklar için mide yıkaması çok önemlidir: bu inceleme doğumdan sonra sık sık kusan bebeklere de uygulanmalıdır.
Mekonyum da tahlil edilmelidir. Mekonyum, safradan ve bağırsak salgılarından oluşmuştur; krem kıvamındadır ve rengi yeşilimtırak kahverengidir. Mekonyum, genellikle ilk 24 saat içinde ya da en çok ilk 23 günde bedenden atılır. Bebek s.üt emdikten sonra normal dışkı çıkarır; içinde besin artıkları, sindirim salgıları ve bakteriler bulunur. İlk idrar da tahlil edilmeli ve dikkatle kayda geçirilmelidir. Kanda şeker oranı, alyuvar sayısı gibi özel tahliller, sağlık durumları görünürde iyi olmakla birlikte tartı düşüklüğü (2 500 kg’ ın altında), fazlalığı (4 000 gr’ ın üstünde) ya da herhangi bir kronik rahatsızlığı olan bebeklerle, annesi şeker hastası olanlara yapılır. Bebeğin giyim eşyasının sağlık kurallarına uygun olması gerekir. Naylon külot giydirilmesi zararlıdır; cilde değen yerlerde pamuklu kumaş kullanılması daha iyi olur. Kullanıldıktan sonra atılan bezler çok daha rahattır. Bebek fazla örtülmemeli, hareketleri serbest bırakılmalıdır. Kundak, ilk günlerden başlayarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.