Çocuk hastalıkları

inmemiş testis nedenleri tedavisi

Testisler doğumdan önce erkek bebeklerin karnında gelişirler ve genel olarak da skrotuma içindeyi yerlerine inerler..Ancak bazı durumlarda erkek çocuklarda bunlar inmemiş bir biçimde dünyaya gelirler.Bebeklerin çoğunda ise testisler tıbbı bir işlem gerektirmeden kendi kendilerine inerler. Bazen de ameliyat yada ilaç gibi durumlarla indirilebilir.Eğer ki beş yaşına kadar inmedilerse ileride kısırlık sorunu da oluşabilir.

 Bazı durumlarda ise aşağıda olsalar dahi birisinin diğerinden küçük olma durumu da vardır.Daha çok ise karın ve kasık içi bölgede görülürler. Ektopik testis durumu da vardır.İniş lokalizasyonu dışındaki yerde olması durumudur ve ele gelmeyen testisin ise tomografi yada MR gibi durumlarda görüntülenebilmesi mümkün olabilir.

Doktorlar skrotomu muayene eder ve testislerin ne kadar geliştiklerine bakarlar.Bu durumdan başka testlerde yapılabilir.Bir tane testis eksikli çok önemli değildir.Bu sorun kendiliğinden düzelir veya tıbbı olarak çözülebilir.Ancak inmeyen testisler kanser oluşumuna daha yatkındır.

İnmemiş olan testis görülmesi ise yeni doğan çocuklarda %35 tir. Bebeklerde ise %10-30 arası ve çift taraflı inmemiş testislerde ise %15 oranlarındadır.

İnmemiş olan testisler 2 çeşit sorun yapabilirler. Birisi kısırlık diğeri ise kanser riskidir..Yerinde olmayan testislerde sorunlar görülebileceği gibi zamanda tedavisi yapılan çocuklarda da tam olarak gitmiş sayılmaz.

Eğer ki inmemiş testisi olupta erken ya da geç olanlarda tümör riski bazı araştırmalara göre 30 lu yaşlara kadar kan testleri ile yıllık kontroller şeklinde yapılmalıdır. Ameliyat olanların ise belli aralıklarda ise kontrolleri yapılmalıdır. Tümörleşme riski ise normal testislere göre dört ile on kat fazla orandadır.Erken teşhis ve tedavisi çok önemlidir.

 Ameliyat için ise en uygun yaş genelde 1 ila 1.5 yaş arasıdır. Normal doğan çocukların %75 inde bebeklerde ise %95 oranda ilk yıllarda genel olarak ise üç ay gibi bir sürede bu testisler kendi kendilerine ineceklerdir.
İnmemiş testislerde en çok kullanılan tedavi şekli ise orşiopeksidir. Tek taraflı olan ameliyatlarda testislerin yetişkinlikte çift taraflı ameliyat olanlarda ise oran olarak %50 kadardır. Cerrahi tedavi fertilizasyon şansını artırmak amacıyla uygulanır ve orsşiopekside başarı ise %98 kadardır.
Birde bunun tedavisinde hormonal tedavi uygulanabilir. 2 ila 4 hafta arasında birkaç doz şeklinde beş bin ila on bin ünite insan koriyon gonatropi hormonu ile luteinize hormon relasing faktör analoglarının birlikte ya da tek başına kullanılması ile yapılabilir..Genel olarak ise altı aydan büyük olan çocuklarda hormonal tedavi uygulanır ve başarı ise %5 ila %70 arasında değişebilir.Eğer dıştan normal olarak gözükse bile elle muayanede testisler hissedilmez ise ürologlara başvurmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.