Bebeklerde ateş

Bebeklerde yüksek ateş ve nedenleri

Hafif bir enfeksiyon nedeni ile görülebilen ateş aynı zamanda bazı hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Ateşin en çok görülme nedenleri arasında nezle, boğaz ağrısı gibi hastalıklara neden olan viral enfeksiyonlardır. Ateşli hastalıklardan bazıları ise; solunum yolu, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonlarıdır. İştahsızlık, kusma ve durgunluk ateşin en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. Çocuklarda ateşin en sık görüldüğü hastalıklar ise; kabakulak, suçiçeği, boğmaca, kızamık ve kızamıkçıktır.

Yüksek ateş durumlarında bebekler ve çocuklar için en çok endişelenmesi gerekilen durum havaledir. 1 ile 3 yaş arası çocuklarda görülen havale riskine karşılık parasetamol ilacı verilmektedir. Doktorunuzu 3 aylık bebeğinizin ateşi 38.3 derecenin üzerine çıktığında mutlaka aramalısınız. Parasetamol ilacının verilmesinin ardından 5 saat kadar düşmeyen ateş oldukça tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. Ateş ölçümü yapmak için alın derecesi, dijital derece, kulak derecesi, koltuk altından ölçüm, ağızdan ölçüm ve makattan ölçüm yapılmalıdır. 6 aydan küçük bebekler için 37 derecenin üzerine çıkan ateş için her zaman endişelenilmelidir. Önlem olarak bebeğinizin üstünü açmalı ve ince giysiler giydirmelisiniz. Buna rağmen düşmeyen ateş için ılık su banyosu iyi gelmektedir. Eklem yerlerine uygulanacak olan ılık su kompresleri de bebeğinizin ateşi için iyi gelecektir.
Çocuklarınız havale geçirmesi durumunda ise aniden bilinç kaybı yaşayacaktır. Göz kayması, kasılmaları renk solması, alt ıslatma ve uykuya dalma gözlemlenir. Ateşli havale için ilk değerlendirme daima doktor tarafından yapılmalı ve ateşe sebep olan etmen saptanmalıdır. Ateşli havalenin tehlikeli değildir. Düşünüldüğü gibi nörolojik bir bozukluğu neden olmamaktadır. Aileleri daima heyecanlandıran ve endişelendiren bu konuda her zaman bilinçli olmak gerekmektedir. Yanlış uygulamalarla bebeğinize zarar verebilirsiniz. Bu nedenle daima yapacaklarınızı doktor kontrolü ve bilgilendirmesi ile yapmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.