Çocuk hastalıkları

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük

Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına bir hastalık belirtisi olmayan öksürük ebeveynleri rahatsız ettiğinden dolayı doktora başvuru sayısı öksürük belirtisi ile çok fazla olmaktadır. Öksürüğün görüldüğü hastalıklar; faranjit, bronşit, laranjit, zatürre,  astım, reflü, sinüzit ve kistik fibroz olarak sayılabilir.

Çocuklarda öksürük görüldüğünde, hemen bitkisel ilaçlar veya tıbbi ilaçlarla baskılamak yerine bu öksürüğün ne sebepten dolayı oluştuğunu öğrenmek daha uygundur. Çünkü çocuklarda oluşan bazı öksürükler hiç ilaç gereksinimi duyulmadan kendiliğinden geçebilir. Eğer öksürük çocukta oluştuktan sonra üzerinden üç gün geçti ise ve öksürük gittikçe yoğun bir hal alıyorsa mutlaka uzman bir çocuk doktoruna başvurmak gereklidir.

Öksürüğü Kesmek İçin Neler Yapılabilir?

Eğer çocukta görülen öksürüğün bir sebebi bulunmuyorsa evde tıbbi ilaca ihtiyaç duymadan öksürüğü kesmek mümkündür. Öksürük başladığında kısa sürede öksürüğü kesmek öksürüğün kronik bir hal almasını engelleyebilir.

Çocuğa bol su içirmek: Su öksürüğün ve balgamın düşmanıdır. Çok öksürük sıkıntısı çeken bir çocuğun gün içinde sık sık azar azar su tüketmesi gerekir. Suyun çok sıcak olmasına gerek yoktur. Oda sıcaklığındaki suyun çocuğa verilmesi uygundur.

Çocuğunuzu nemden ve tozdan uzak tutun: Öksürüğün çeşitlerinden birisi olan alerjik öksürük, çok uzun süre ve kronik bir şekilde devam eden öksürükler arasındadır. Bazı sinüzit öksürükleri de alerjik öksürükler arasındadır. Eğer çocuğunuzun alerjisinin olduğu testler ve tahliller ile kanıtlanmış ise çocuğunuzu nemden ve tozdan uzak tutun. Yün ve örgü kazaklar hırkalar kullanmayın ve evcil tüylü hayvanlara çocuğunuzu yaklaştırmayın.

Evinizi çok sık havalandırın: Kış aylarında çocuğunuz üşür diye düşünerek camlarınızı açarak evinizi havalandırmıyorsanız, çocuğunuzun sıklıkla öksürmesi normaldir. Çünkü havalandırılmayan bir evde sürekli kirli bir hava oluşur ve solunum yapmak zorlaşır. Bu da genellikle çocuklarda öksürüğe ve nefes alamama sorunlarına yol açabilir.

Burun Temizliği: Bazı zamanlarda çocuklarda oluşan öksürükler kulak burun boğaz enfeksiyonlarından dolayı oluşabilir. Bu yüzden çocuğun burnu sürekli temiz bir hale getirilmeli ve çocuğun nefes alması rahatlatılmalıdır. Aksi takdirde geniz akıntısından dolayı öksürük gittikçe yoğunlaşabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.