Çocuk hastalıkları

Çocuklarda Egzama Tedavisi Nasıl Olur?

Çocuklarda alerjik egzama veya bir diğer adıyla atopik dermatit yaşa göre ilk ortaya çıkan alerji hastalıktır genellikle çocuklarda ilk belirti tüm vücutta yanaklarda kuruma ve kaşıntı, döküntü şeklinde olmaktadır. İlk aylarda görülen bu deri hastalığı genellikle gıdalara karşı geliştirilen bir alerji sonucu gelişmektedir. En sık görülen gıda alerjisi inek sütü alerjisi olmakta ardından da yumurta alerjisi gelmektedir. Annenin de yediği gıdalarda anne sütüyle bebeğe geçtiği için bu gıdalarda da erken yaşlarda alerji görülebilmektedir. Gıda alerjileri 3 yaşından sonra 6 yaşına doğru vücudun tolerans geliştirmesiyle geçer ancak bazı çocuklarda alerjik egzama yaşamın ileriki dönemlerine de devam eder ki bu çocuklarda gıda alerjisinin yerini ev tozu alerjisi alır. Ev tozu akarları parçacıkları ciltten emilerek alerjik egzama tablosu yaratabilir. Gıda alerjilerinde esas yapılması gereken, alerjik olunan gıdadan çocuğun uzak tutulmasıdır.

Alerji aşı tedavisi gıda alerjilerinde etkili değildir ve kullanılmamaktadır. Ancak ev tozu alerjisi gelişmiş ileri yaşlarda olan çocukta, alerjik egzaması olan bir çocukta alerji aşısı tedavisinden fayda görülebilmektedir. Tüm egzama tiplerinde alerjik egzama veya alerjik olmayan atopik dermatitlerde cildin nemlendirilmesi çok önemlidir çünkü cilt nemlendiğinde kaşınma azalacaktır, kuruma azalacaktır ve egzamaya bağlı döküntüler de azalacaktır. Kortizon bazlı kremler veya merhemler alerjik egzamada atakların engellenmesinde kullanılabilir ancak bunların 1 haftadan fazla kullanılması sakıncalıdır.  Bu yüzden egzamada hedefimiz bu atakların, alevlenmelerin olmasını engellemek olmalıdır.  Bu yolda alınacak önlemler ve nemlendirme, her gün yapılacak banyo gibi uygulamalar hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.