Bebek Gelişimi

Çocuklarda büyüme ve gelişme nasıl olur?

Çocuklarda büyüme gelişme intrauterin döneminde en hızlı büyüme gelişme olur ondan sonra ilk 1 yaştadır. İlk sene içerisinde gelişim oldukça hızlıdır. Sonraki gelişim ergenlik döneminde hızlanmaktadır. Genellikle 2,5 ile 4 kilo arasındaki doğum kilosunu normal kabul ederiz. Bebekler ortalama 50 cm boyunda doğarlar. İlk 1 yılın ilk 6 aylık döneminde gelişim daha hızlıdır.

İlk 3 aylık dönemde günde 25- 30 gr ortalama olarak kilo alması normaldir ikinci 3 aylık dönemde 20-25 gr. günlük kilo alması normaldir. 6. aydan sonra 15- 20 gr günlük kilo alması normal kabul edilir. Doğum sonrası ilk 1 hafta 10 gün içerisinde yüzde 10’luk bir kilo kaybı olmaktadır bu anneden geçen sıvının atılması bebekte ödemlerin çözülmesiyle gerçekleşen bir durumdur. Pratik olarak bebekler 5. ayda doğum kilosunun 2 katına 1 yaşında 3 katına çıkar. 2 yaşında da yaklaşık 4 katına yükselir. İlk hafta kilosunun yaklaşık olarak yüzde 10 nu kaybeder. Bu fizyolojik tartı kaybıdır. Anneden geçen sıvılar atılır ödemler çözülür ve yaklaşık yüzde 10 kilo kaybeder. 10. günden sonra söylediğimiz kiloları almaya başlar. Bebekler doğumda yaklaşık 50 cm. doğar demiştik 1 yaşında yaklaşık olarak doğum boyusunun yarısı kadar artar yani 50 cm doğmuşsa 25 cm kadar artar. 1 yaşında 75 cm olur. Büyümede genelde doğumda dediğimiz gibi ödemler olur onlar çözülür gözü açılır bebeğin 2. ay civarında özellikle etrafa doğru bakmaya başlar ışığa doğru yönelir, Konuşanları dinler, gülümser, sesler çıkartabilir başını tutabilir bu gelişim artarak devam eder 5. ayda destekli olarak oturmaya başlar. 5. ayda gene etrafa ilgisi artar, Yabancı kişileri ayırt etmeye başlar kendisiyle ilgilenenleri tanır. Yabancı kişilere karşı tepki verebilir 5. aydan itibaren sağ tarafa, sol tarafa dönmeler artar. 6. aydan itibaren bu saydığımız şeyler gelişerek bebek 8.aydan itibaren desteksiz oturmaya başlar 9. aydan itibaren emeklemeler olur. Yalnız emekleme düz öne gitme şeklinde değil de sürünme geriye doğru gitme bunlar da emekleme kabul edilir. Bir yerden bir yere ulaşmaya çalışması bunu emekleme olarak kabul ediyoruz. 1 yaşında genelde bebekler 12 ile 15 ay arası yürümeye başlarlar. Merdiven çıkmalar genellikle 18. aydan itibaren olur. Tuvalet eğitimi çocuklar da genelde 15. aydan sonra başlaması gerekir. Bunu zorlamadan üzerine gitmeden genellikle teşvik ederek sevdiği şeyleri ona vererek ve benimsediği yerlere oturtarak başlanması uygun olur. Konuşma ilk 1 yaş içerisinde genelde taklit şeklinde olur sık söylenen, sık konuşanları taklit eder 1 yaşına geldiği zaman 7- 8 kelime haznesi olabilir. Tam konuşma gelişimi 5 yaşında tamamlanıyor. 1 yaşında 7-8 kelime haznesi olan bir çocuk 2 yaşından sonra kısa cümleler kullanmaya başlar 3 yaşından sonra uzun cümleler kurabilir. 2 yaşından sonra genellikle ortalama olarak senede 2 kilo alması normaldir. Çocukların boyunda olarak da 4 ile 6 cm. arasında artış hızı normal kabul edilir. Bu süt çocuğu dönemi dediğimiz hızlı gelişim dönemi daha sonra da bu şekilde devam eder ama ergenlik dönemlerinde gene ilk 1 yaşları süt çocuğunda olduğu gibi bir hızlanma dönemine girer. Yaklaşık olarak kız çocuklarında 15 -16 yaşlarında artık hemen hemen tamamlanmıştır erkek çocuklarında 17- 18 taşlarına kadar hızlı gelişim devam edebilir ondan sonra durur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.