Bebek beslenmesi

Bebeğinizin İlk Yiyecekleri: Ne Zaman Başlamalı?

 

Elindeki yiyecekleri yüzüne gözüne bulaştırarak yemeye çalışan bir bebekten daha sevimli ne olabilir? Bebeği katı yiyeceklere paylaşmak hem çok eğlenceli ve sevimli, hem de ortalığın biraz dağıldığı bir süreç olabilir!
Bazı anne babalar için katı yiyeceklere başlamak kafa karıştırıcıdır. Ne zaman başlamak gerekir? Ne kadar katı yiyecek vermek gerekir? Önce hangi yiyecekten başlamalıdır?

bebeklerde kati yiyecek
Esasen bebeği katı yiyeceklere başlatmak bu kadar karmaşık bir süreç değildir. Yalnızca bazı basit kuralları ve köşe taşlarını aklınızın bir köşesinde bulundurmanız gerekir.
Şu anki anne babalar bir zamanlar küçük bir bebekken, bebeklerin henüz birkaç haftalıkken bile pirinç gevreği tüketilmesine izin veriliyordu. Bunun en önemli gerekçesi ise “katı yiyeceklerin bebeğin gece daha uzun süre uyumasını sağlayacağı” idi.
Ancak günümüzde bunun doğru olmadığını biliyoruz. Birkaç haftalık bebeğe pirinç gevreği vermek kesinlikle katı yiyeceklere başlangıç için uygun bir davranış değildir.

bebeklerde beslenme

Bebekler yaklaşık 6 aylıkken katı yiyeceklere gelişimsel olarak hazır hale gelirler. O güne kadar meme veya biberondan beslenmek için kullandıkları dil itimi refleksi ortadan kalkmaya başlar. Ancak yine de kaşıkla beslenecek kadar gelişim tamamlanmış değildir.
Katı Yiyeceklere Başlamak: Bebeğimin hazır olduğunu nasıl anlarım?
İşte bebeğinizin katı yiyeceklere hazır olduğunu anlamanın yolları:
•    Destekli bir şekilde dik oturabilme, başını ve boynunu tutabilme,
•    Doğumdaki kilosunun en az iki katına ulaşmış olma,
•    Sizin yediğiniz şeylere ilgi duyma ve hatta tabağınızdan almaya çalışma,
•    Ağzına aldığı yiyecekleri dışarı atmama ve ağzında tutabilme,
•    Biberonu boşaldığında veya emzirilmek istediğinde gösterdiği acıkma tepkilerinin farklılaşması ve değişmesi
Bazı uzmanlar katı yiyeceklere 6. Ayda başlanmasının bir diğer gerekçesini şu şekilde ifade ediyor: “Bu dönem bebekteki doğal demirin azalmaya başladığı andır ve bazı bebekler süt veya mamadan yeterince demir alamayabilir (Bebek mamalarında anne sütünden daha fazla demir bulunmasına rağmen anne sütündeki demir daha kolay emilir). Demir takviyeli bebek yiyecekleri iyi bir demir kaynağıdır. Ancak bebeğiniz katı yiyeceklere başladığında demir alabileceği çok farklı seçenekler olacaktır (et, fasulye, ıspanak gibi).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.