Bebek sağlığı

Bebeklerde kalp hastalıkları

Bebeklerde kalp hastalıkları
Doğuştan olanlar: Yapılan istatistiklere göre. Dünyadaki bebeklerin binde 3.2 ile binde 6,5’u herhangi bir kalp kusuruyla doğmaktadır. Buna yol açan sebepler, ya bebeğin ana rahmindeyken yakalandığı bir virüs hastalığı, ya da kromozom bozukluklarıdır. Bazen da ana rahmindeki bebeğin oksijen yetersizliği çekmesi, ya da annenin aldığı herhangi bir ilaçla zehirlenmesi, bu kusurları ortaya çıkarmaktadır. Folusun kalpinin gelişmesi sırasında bu cinsten tehlikeli bozukluklara yol açabilecek en kritik zaman, gebeliğin 20. ve 50. günleri arasıdır.
Doktorlar, doğuştan olma kalp bozukluklarını değişik gruplara ayırmakladırlar. Bunlardan biri. büyük kan dolaşımı kalp akciğer arasındaki küçük kan dolaşımı arasında bir kısa devrenin bulunması hali. Yani tıp diliyle “shunt” durumudur (Shunt: İki damar arasında anormal olarak bulunan ve birinden diğerine kan akımına yol açan bağlantı). Böyle bir arıza sonucu, temiz kanla kirli kan birbirine karışır. Halk arasında bu bozukluk “kalpte delik olduğu” şeklinde bilinir.

Herhangi bir şeyi içerken zorluk çeken bebekler, beslenmesi sırasında çok çabuk soluksuz kalır. Sık sık yenilenen akciğer ve solunum yolları hastalıkları da, kalpte böyle bir bozukluğun olduğuna işarettir. Yaşça daha büyük çocuklar çok çabuk yorulurlar, hızlı yürürken bile hemen nefes darlığına uğrarlar. Böyle bir kalp bozukluğunun bir başka kesin belirtisi de, çocuğun dudaklarının ve parmaklarının mavi rengidir. Bir süre sonra da, parmak uçlarında şekil bozuklukları ortaya çıkar. Uçlar trampet çubukları gibi yuvarlak ve şiş, tırnaklar da doktorların “saat camı” dedikleri biçimdedir.

Tedavi yapılmazsa, bu tip kalp bozukluğuyla doğan bebeklerin hemen hemen % 95’i hayatlarının ilk yılında ölürler. Fakat özellikle son 20 yıl içinde bu konuda çok ilerleyen teşhis ve tedavi teknikleri sayesinde ölüm oranı düşmüştür. Uygun şartlar sağlandığında, kalp bozukluklarının % 90’ını düzeltmek, bugünkü tıbbın imkânları içinde mümkün gözükmektedir. Yeter ki, bu yola başvurulsun.

Genetik geçen kalp hastalıkları

Kalp içi zarının iltihaplanması (endokardit), kalp kası iltihaplanması (miyokardit) ve kalp dışı zanrı iltihaplanması (perikardit) bunların başlıcalarıdır. Kalp ritminde bozukluklar da sık görülür. Kalbin normalden yavaş akması (bradikardi), hızlı atması (taşikardi), çarpıntı ve fazladan vuruşlar (ekstrasistol) gibi (bunların bir kısmı doğuştan da olabilir). Bunlara yol açan sebepler, çeşitli romatizmal hastalıklar, bakteriler veya virüslerdir, ilk belirtilerin tanınması genellikle zordur. İştahsızlık, yüksek ateş ve renksizlik gibi. Çarpıntı sonucu çocuğun dudakları renksizleşir, soluk alması güçleşir ve sıkıntı, huzursuzluk meydana gelir. İrsî olarak ortaya çıkan kalp hastalıklarında da tedavi ve iyileşme şansı vardır.

Doğuştan kalp hastalıkları

Karıncıklar arası bölme deliği: Her iki duvarda bir deliğin olması halidir. Bunun sonucunda kirli ve temiz kan birbirine karışır, kalp aşın çalışmak zorunda kalır, çok yorulur ve büyür. Çocuğun sindirim sistemi de bozuktur. Ameliyat için en uygun zaman 36 yaşlar arasıdır. Bazen ilk yaşın içinde de bir ameliyat gerekli olabilir.

Kulakçıklar arası bölme deliği: Her iki kalp kulakçığı arasında delik oluşu hali. Sonuç, yine yukarıdaki gibi, kirli ve temiz kanın karışmasıdır. Kalp aşırı çalışma sonucu büyür, çocuğun gelişmesi de normal değildir. Ameliyat için uygun zaman, 5 8 yaşlar arasıdır.

Botallo kanalında açıklık: Ana karnındaki çocuğun, akciğer atardamarıyla vücut atardamarı (aort) arasında bir bağlantı vardır. Bebeğin bu devredeki dolaşımını sağlayan bu kanal, normal olarak doğum sırasında ya da en geç doğumdan sonraki birkaç hafta içinde kapanır. İşte bunun açık kalması, sözünü ettiğimiz bozukluğu meydana getirir. Kanın bir kısmı, gereksiz yere kalple akciğer arasında dolaşır durur. Kalp de böyle bir dolaşım için boş yere yorulmuş olur. Ameliyat için uygun zaman, 24 yaşlar arasıdır. Bazen daha erken çağda da yapılır.

Ana damarlarda yanlış bağlantı: Oksijen yönünden zengin temiz kan, vücuda dağılacağı yerde akciğerlere geri döner. Kirli kan da, yeniden vücudu dolaşır. Çocuk ancak kalp karıncıkları veya kulakçıkları arasında bir açıklık varsa yaşayabilir. Bu, karıncıklar arası bir delik şeklinde de olabilir. O zaman temiz kan, kirli kana karışarak vücudu dolaşma imkânını bulur. Ameliyat bir yaşını bitirince yapılırsa da, bu devreye kadar bir ön tedbir almak gerekir.

Fallot tetralojisi: Dört ayrı kalp arızasının bileşimidir. Bebek çok yetersiz şekilde oksijen alır. Siyanoz durumu vardır. Ameliyat için uygun zaman 46 yaşlar arasıdır. Tehlikeli siyanoz hallerinde süt çağında da tedbir almak gerekebilir.
Aort darlığı: Ana atardamarın normalden dar olmasıdır. Bunun sonucunda kalp içi basıncı artar ve bu, seyrek de olsa, kalp durmasına yol açabilir. Böyle bir durumda ani bir ameliyat gerekli olabilir. Bu tip bozukluklarda ameliyat için uygun zaman 8 yaşından sonradır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.