Bebek sağlığı

Bebeklerde Alerji

Aslı eski Yunanca olan ve “değişik tepki göstermek”  anlamına Alfefjl gelen alerjiyi tıp dilinde “vücudun yabancı bir maddeye karşı aşın korunma mekanizması” olarak vasıflandırmak doğru olur. Yani daha açık anlatmak i.stersek, herhangi bir yabancı madde (antijen) vücuda etki edince organizma ona karşı “antikorlar üretecektir. Bunun sonucunda da alerjik tepkiler doğacaktır.
Daha sonra bu yabancı maddeye vücut yeniden temas ederse, iki türlü tepki görülebilir.
a)Etki karşı tepki reaksiyonu, herhangi bir hastalık belirtisi olmaksızın meydana gelir. Bu, her gün birçok yabancı maddeyle vücudu karşı karşıya gelen sağlıklı insanlarda görülen normal bir durumdur.
b)Tehlikeli alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bunlar öylesine zararlı olabilirler ki, vücudun savaştığı yabancı maddelerden daha fazla organizmayı olumsuz etkilerler.

Alerjiye yatkınlık irsî sayılmaktadır. Anne babası alerjik olmayan çocuklar arasında % 10 oranında alerji olayı görülmektedir. Eğer anne veya babadan birinin alerjik bünyesi varsa çocuklarda % 50 oranında alerji ihtimali ortaya çıkmakta, buna karşılık, hem annede, hem de babada alerji bulunuyorsa, bu özellik % 75 oranında çocuklarına da iletilmektedir. Bunlardan başka hastalıkta, bilinmeyen ruhî faktörlerin de rol oynadığı kabul edilmektedir.
Çocuklarda alerji olayına gittikçe daha fazla rastlanmaktadır. Alerji yapan tabii ve sentetik maddeler çok çeşitli olabildiği gibi bunlara her gün bir yenisi eklenmektedir. Meselâ toz, hayvan tüyleri, çiçek polenleri (tozları); çeşitli mantarlar, balık, yumurta, bezelye, kabuklu yemişler, süt veya un. Her insanın alerji ye yol açan maddelere karşı tepkisi farklı olmak tadır. Bazılarında deri, “organizmanın karşı koyma, direnç gösterme organı” olmaktadır. Böylece deri kızarıklıkları, döküntüleri, egzama belirtileri, kurdeşen, cilt kabarcıkları meydana gelmektedir. Bir başka grupta ise solunum yolları, ilk alerjik belirtileri gösteren bölge olmaktadır. Bunlarda alerjik nezleyle astım meydana gelmektedir.
Sindirim sistemi ve sinir sistemi de alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Hatta penisilin, sülfonamidler gibi bazı ilâçlar da şiddetli alerjiler meydana getirirler. Herhangi bir alerjik tepkide ortaya çıkabilecek en tehlikeli durum “anafilaktik şok” dediğimiz soluk tıkanması, sararma, kan basıncında düşme ve bulantıyla beliren durumdur.
Allerjının sebebini bulmak bazen çok çaba isteyen bir iştir, işin en zor kısmıdır. Tedavisi ancak ondan sonra kolaylaşır. Doktor, çeşitli testler yaparak alerjiye sebep olan maddeleri tespit eder. Önce şüpheli maddeler deri üzerine sürülür veya enjekte edilir. Belli bir süre sonra alerjik tepkiler meydana getirip getirmediğine bakılır. Son yıllarda daha karışık bazı laboratuar analizleriyle hastanın kanını da araştırarak daha sağlıklı ve kesin sonuçlar almak mümkün olmaktadır. Besin maddeleriyle meydana gelen alerjik durumları anlamak için perhiz şeklinde deneme testleri yapılır. Çocuğun neye alerjisi olduğu tespit edildikten sonra, çevresinden bu maddelerin kaldırılması ve bu cins besin maddelerinin de kesinlikle yedirilmemesi gerekir. Meselâ çocukta yumurtaya karşı alerji varsa, hiçbir şekilde yumurta veya yumurtalı besinler vermemek gerektiği açıktır. Veya çocuğun kediye karşı alerjisi varsa, evde bu sevimli ama sakıncalı hayvanı tutmanın da bir anlamı yoktur.
Buna karşılık bazı alerji tiplerinde bu cinsten tedbirler almak bir hayli güçtür. Toz alerjisi ve saman nezlesi gibi. Bu durumlarda doktor hastaya alerji yapan bu maddelerden gittikçe artan dozlarda vererek, vücudu “yabancı” cisme karşı alıştırır ve duyarlığını giderir. Böylece çiçek polenleri (tozlan) ve diğer tozlardan başlangıçta az miktarda, sonra daha çok olmak üzere verilir. Bunun yanı sıra hastaya hava değişimleri, psikoterapi ve iyileştirici beden hareketleri de yararlı olmaktadır.
Alerjik belirtileri önlemek ya da azaltmak için ilaç sanayi çeşitli preparatlar hazırlamaktadır. Bunlar arasında kalsiyum preparatları ile antihistaminli ve kortizonlu ilaçları sayabiliriz. Bunlardan antihistaminli ilaçlar alerjik reaksiyonlar sırasında açığa çıkan histamine karşı savaşırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.