bebek olumune karsi alinacak onlemler
Bebek sağlığı

Bebek Ölümüne Karşı Alınacak Önlemler

bebek olumune karsi alinacak onlemlerAni Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) diye de bilinen `beşik ölümü’ bebeklerin, açıklayıcı bir nedeni olmaksızın, aniden ölümü olarak tanımlanıyor. En büyük risk grubunu henüz bir yaşını tamamlamamış olan bebekler oluşturuyor ve bu tip ölümlerin yüzde 90’ı bebeklerin ikinci ve altıncı ayları arasında görülüyor.

Beşik ölümü, menenjit, lösemi, kanser, ev ve trafik kazalarının hepsinin toplamından daha fazla ölüme sebep oluyor ve günümüzde bir aydan daha büyük bebeklerin ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer alıyor. Neyse ki, tüm bu gerçeğe rağmen beşik ölümlerine artık çok sık rastlanmıyor.

Yapılması Gerekenler:

Sigarayı bırakın: Fransız ve İsveçli bilim insanları gebelik döneminde sigara içmenin beşik ölümüyle doğrudan bağlantısı olduğunu ortaya çıkardılar. Hamileliğiniz süresince sigarayı bırakmalısınız, tabii ki bu durum eşiniz için de geçerli.

bebek olumleriHavayı temiz tutun: Her yanan sigarayla birlikte etrafa karbonmonoksit gazı yayılır. Bu gaz beşik ölümü nedenlerinin en önemli sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor. Bebeğinizin bulunduğu odada kimsenin sigara içmesine izin vermeyin.

Bebeği sırtüstü yatırın: Sırtüstü yatırılmayan bebekler dokuz kat daha fazla beşik ölümü riskiyle karşı karşıyadır.

Oda sıcaklığını ayarlayın: Sıcak nedeniyle bunalmış bebeklerde beşik ölümü riski fazladır. Bebeğinizin sıcak nedeniyle terleyip terlemediğini takip edin ve oda sıcaklığını kontrol edin. Oda sıcaklığı 16 – 20 derece arasında olmalıdır.

Bebeğinizin başını örtmeyin: Bebeğinizi, ayakları yatağın uç tarafına dayanacak şekilde yatırırsanız, yatak örtülerinin altına kayma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

Yatak takımı yumuşak olmasın: Eğer bebeğiniz bir yaşın altındaysa onun yatağı için kuştüyü yorgan, yastık gibi yumuşak yatak takımları tercih etmeyin, ayrıca elektrikli battaniye ve sıcak su torbaları da kesinlikle kullanmayın. Bunların yerine, bebeğinizin üstüne birkaç kat hafif battaniye örtebilirsiniz.

Doktorunuza danışın: Eğer bebeğiniz rahatsızsa, onu hemen bir doktora götürün.

Bebek karyolası alın: Bebek Ölümleri Araştırma Vakfı’na göre ilk altı ay boyunca bebeğiniz en güvenli biçimde sizinle aynı odada ve kendi karyolasında uyur.

Bebeğinizle aynı yatakta yatmayın: Eğer siz ve eşiniz sigara içiyorsanız, alkol veya dikkati bozan ilaçlar kullanıyorsanız ya da kendinizi çok yorgun hissediyorsanız, bebeğinizle aynı yatakta yatmamalısınız. Bunlara ek olarak, eğer ki bebeğiniz prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı doğduysa da onunla birlikte yatmamalısınız.

Bebeğinizle birlikte asla bir kanepede ya da koltukta uyumayın: Yastıklar kolaylıkla bebeklerin rahat nefes almasına mani olabilir veya bebeğiniz kanepenin sırtıyla sizin aranıza sıkışabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.