Bebek Gelişimi

Bebek gelişiminde boya göre kilo değerlendirme

Çocuğun yaşının bilinemediği veya doğru olarak saptanamadığı durumlarda kullanılır Çocuğun belli bir dönem tartılamadığı durumlarda da kullanılabilir. Boya göre ağırlığın düşük oluşu zayıflık ve kavrukluk olarak ifade edilir. Zayıflık patolojik bir durumu ifade etmezken, kavrukluk patolojik bir durumu vc yakın geçmişte oluşmuş olan bir beslenme bozukluğunu ifade eder. Genellikle savaş ve kıtlık söz konusu olmadıkça kavrukluğun görülme sıklığı % 5 in altındadır.

Hayatın 2. yılında görülme sıklığı artar. Boya göre ağırlığın fazla oluşu ise aşırı kiloluk veya şişmanlık olarak bilinir.
Çocuklar arasında beslenme durumları ile ilgili olarak tarama yapıldığında ve hangilerine özel beslenme programları uygulanması gerektiğine karar vermek gerektiğinde bu ölçüt kullanılabilir.

Boya göre ağırlık ölçütünün yararları:

Belirgin şekilde kötü beslenme durumunda olan çocuklar ile, boyuna göre zayıf olan çocukları bu yöntem ile ayırmak mümkündür.

Boya göre ağırlık ölçütünün zararları:

  1. Kısa boylu ve zayıf olan çocuklar kavruk olarak değil zayıf olarak sınıflandırılabilir. Vücutları orantılı olan çocuklar ise kavruk sınıflamasına girmeyebilir.
  2. Tartı aletinin yanısıra boy ölçüm çizelgesi de taşımak gerekir
  3. İki ölçümü birden yapmak zor olabilir. Boy ölçmede ölçüm hataları sık olarak yapılır
  4. Boy ve ağırlığı ölçmek için iki kişi gerekebilir Ek iş yükü olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.