Bebek Gelişimi

Bebeğimin konuşması için neler yapmalıyım?

Her bebek için konuşma yaşı gelişimine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Ortalama olarak 8. ve 18. aylarda konuşmaya başlayan bebekler, genellikle sözcükleri telaffuz ederken alıştırma yaparlar. “Baba gel, onu al” gibi ikili ve net cümleler kurmaya ise 18. aydan sonra başlamaktadırlar.

Bebeklerde konuşma, beyin fonksiyonlarının ve düşünme fonksiyonlarını geliştirilmesiyle doğru orantılıdır. Ayrıca bebeğin sosyal becerilerini geliştirmesi de konuşma becerisiyle oluşmaktadır. Konuşma becerileri hızlı gelişim gösteren bebekler sosyal ve akademik yönden başarılı olmaya fazlasıyla yatkındırlar.

Aile içindeki diyaloglar ve bebekle olan diyaloglar bebeklerde konuşmayı olumlu yönde etkileyen faktörlerdir. Bebeğinizin konuşmaya başlamadan önceki vücut diliyle anlatmaya çalıştığı ve onlar için anlam taşıyan sesleri anlamamazlıktan gelmek uygun bir davranış değildir. Fakat konuşmaya hazır hale geldiğinde parmak işaretleriyle gösterdiği isteklerini telaffuz ederek istemesine teşvik etmeniz, istediği cismi verirken ona cimsin ismini tekrar tekrar söylemeniz bebeğinizin konuşma evresinde gelişimini olumlu etkileyecektir. Bebeğinizin konuşmaya başlayarak sizinle daha sağlıklı iletişim kurması için; bebeğinize sıklıkla ismiyle hitap edin ve onunla konuşma süreniz boyunca direk onunla ilgilenin. Bebeğinizin altını değiştirirken ve onu beslerken de yüz yüze diyalog halinde olmalısınız ki beden diliyle iletişiminiz daha sağlıklı olduktan sonra cümleler kurarak iletişim kurmanız mümkün olabilsin.

Bebeğinizle oyun oynarken muhakkak ona anlayabileceği uygun cümlelerden oluşmuş şarkılar söyleyin. Onunla duyabileceği tondan ve duygusal mimiklerinizi de kullanarak oluşturduğunuz diyaloglar bebeklerde konuşmayı ve iletişim kurmayı artıran durumlardır.

Cevabı net olan “Evet” ya da “Hayır” olan sorular sormak yerine, açık uçlu sorular sorarak bebeğinizin cümle kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Yanlış kurduğu cümleler sonucunda, kelimeleri düzeltmek yerine aynı kelimeyi düzelterek onun kelimenin doğru halini öğrenmesine ve telaffuz etmesine destek olabilirsiniz. Yeni öğrenmeye başladıkları için cümlelerinde sıklıkla yanlış kelime duymanız mümkündür ve bu durum sizi üzmesin.

Bebeklerde konuşma evrelerinde sıklıkla duyulacak sorular “Ne?” ve “Neden?” sorularıdır. Bu soruları muhakkak cevaplandırmalı ve bebeğinizin kendi kendine neden – sonuç ilişkisini kurmasına yardımcı olacaksınız. Düşünmeye ve algılamaya başlayan bebeğiniz daha çabuk konuşmaya başladığını görmeniz mümkün olacaktır.

Bebekle konuşmak

Bebekler konuşmaya ne zaman başlar
Bebeğe konuşmayı öğret
Bebekte konuşmayı geliştirme
bebek hangi ayda konuşmaya başlar

bebeğin konuşması için ne yapmalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.