Bebek beslenmesi

Aylara göre bebek beslenmesi

Bebekler için anne sütünün önemi büyük önemli olan ilk 6 ay anne sütünden sonra bebeğinizi nasıl ve hangi besinlerle beslemeniz gerektiğidir. Bebeğinizin iyi gelişebilmesi ve bağışıklık sisteminin ve diğer sistemlerinin sağlam olabilmesi için bebeğinizi yeterli düzeyde besin değerleri içeren yiyeceklerle beslemelisiniz. Bebeklerin IQ seviyelerinin yüksek tutulabilmesi için mucizevi bir yiyecek olan anne sütü ile beslenmelerine ilk 6 ay %100 devam edilmelidir. Ardından bebeklerinize farklı yiyeceklerle besleyebilir bunların yanı sıra 2 yaşına kadar arada anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz.

Bebeklerin aylık beslenmesi;
6. ayda bebek beslenmesi;
bebeklerin demir gereksinimleri artacağı için pekmez ve yumurta sarısı ile beslenmesi oldukça idealdir. Bunun yanı sıra bebeğinizin başta C vitamini ihtiyacını karşılamak için meyve suyu ile de beslemelisiniz. Öncelikli meyve suyu tercihi elma suyu olmalıdır. Daha az alerjenlik etkisi olduğu için elma suyu bebeklere ilk verilecek olan meyve suyudur. Bunun yanı sıra devam mamaları da bebeğinizin günlük temel besin ihtiyaçlarına cevap verecek kadar zengin içeriklidir.

7. ayda bebek beslenmesi; 6 aylık bebeklerin beslenmesine ek olarak püre ve yarı katı besinlerle bebeklerin ağız reflekslerinin geliştirilmesi sağlanır. Bebeklerin bu tarz besinlere doğru zamanda geçirilmesi oldukça önemlidir. Çünkü eğer ağız refleksleri gelişmezse bebeğiniz katı besinlerle beslenmek istemeyecektir. Gerekli olan yiyeceklerle beslenemediği içinde gelişiminde sorun olacaktır. Bu ay içerisinde verilmesi gereken yiyecekler; pirinç unu, pirinç, tavuk eti, az yağlı ve en az iki kere çekilmiş kıyma, sebze püresi, meyve püresi ve sebzeli çorbalardır.

8. ayda bebek beslenmesi; bu ay içersinde bebeğinize verdiğiniz yiyecekleri biraz daha katılaştırıp ve zenginleştirebilirsiniz. Kıymalı ve sebzeli püre hale getirilmiş yemekler, yumurtanın bütünü, pastörize edilmiş peynir, tahıl ve kuru bakliyatlarla yapılmış püre yemekler bu ay içerisinde bebeklerinize ek gıda olarak verebileceğiniz yiyeceklerdir.

12. ayda bebek beslenmesi; bebeklerinizin artık 1 yaşından sonra sizinle masaya oturmasına izin verebilirsiniz. Baharatsız ve uygun pişirme yöntemleri ile pişirilmiş olan yiyeceklerle bebeğinizin sağlıklı olarak beslenmesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerinize 1 yaşından itibaren tuz tüketimine ve inek sütü içimine başlatabilirsiniz. Bebeklerinizin yeterli iyotlar alabilmesi için yemeklerine piştikten sonra tuz ilavesi yapmalısınız.

1 ve 2 yaşındaki bebekler için beslenme; balık ve yumurta beyazına 1 yaşından sonra başlanmalıdır. Çünkü bunlar alerjen yiyecekler kümesinde yer almaktadır. Bebeğinizin bu tarz alerjenlerden uzak durabilmesi için 1 yaşından sonra bu çeşit yiyeceklere başlanmalıdır. Bebeklerinizin sizinle aynı masada oturuyor olmasının faydası ise sizi örnek alarak yiyeceklere alışkanlık sağlamalarıdır. Bebeğinize bu yaşlarda günlük olarak; 2 su bardağı süt ya da yoğurt, 2 dilim kadar dilim peynir, 90 gram kadar et ya da balık, 4 porsiyon kadar ekmek, makarna ve çorba gibi tahıl içeren yiyecekler ve 4 porsiyon kadar sebze ve meyve içerikli yiyecekler yemesi önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.