Bebek Gelişimi

Bebeklerde aşı ve hastalıklardan korunma

Her ailenin endişelendiği şey bebeğine nasıl aşı yaptıracağı ve canının ne kadar acıyacağı konusudur. Bu aşıları yaptırmayıp bebeğinizin her hastalık mikrobundan etkilenerek sürekli bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve hasta olduğunu görmek daha gönül rahatlatıcı bir şey değildir. Bu nedenle bebelerinizin sadece bir anlığına canının yanmasına göz yummalı ve onları sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek için aşıların yanı sıra sizden elinizden gelen korumayı yapmalısınız.

Sonbaharın gelmesiyle başlayan soğuklar kış mevsimiyle iyice artmaya başlar. Hastalıklardan korunmak için öncelikle ellerin temizliğine dikkat etmelisiniz. Ellerin temiz tutulması sayesinde virüsler ve bakteriler bizden uzak duracaktır. Dolayısıyla her an bebeği ile temas içinde olan anne babalarda ellerini daima temiz tutmalı ve bebeklerine o şekilde bakım yapmalıdır. Ev temizliği de bebekler için oldukça önemlidir. Sık kullanılan alanlar düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.

Grip hastalığının en önemli sebeplerinden birisi de mikrobunu taşıyan kalabalık ortamla aynı havayı solumaktır. Bebeklerin vücut dirençlerinin daha düşük olması nedeni ile özellikle kalabalık ortamlardan uzak tutmak en sağlıklısı olacaktır. Evde sigara içen ebeveynler ve misafirler de bebeklerinizin soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarına yakalanmasına neden olacaktır. Hasta kişilerden bebeklerinizi uzak tutmalı ve onların hastalık virüslerinin bebeklerinize de bulaşacağını bilmelisiniz. Bebeklerinizin bağışıklık sistemleri ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeleri sonucunda grip gibi hastalıklara karşı savunma sağlayacaktır. Mikroplara karşı birçok antikor içeren anne sütü bebeklerde direnci arttırıcı etkiye sahiptir.

Bebek hastalıkları ve dönemleri;

Kızamık; viral bir hastalık olan bu hastalığa kış ve ilkbahar dönemlerinde daha çok rastlanmaktadır. Aşı olmamış ve daha önce de hastalığı geçirip bağışıklık kazanmamış olan bebek ve yetişkinlerde görülebilmektedir. Yaklaşık olarak 12 gün kadar olan kuluçka süresi sonrasında hastalığın belirtileri; burun akıntısı, gözlerde sulanma, öksürük ve yüksek ateştir. Hastalığın süresi de 10 gün kadardır. Aşı ile sağlıklı bir korunma sağlanabilir.

Kızamıkçık; solunum yolu ile buluşan virüse bağlı bir hastalıktır. Kış ve ilkbahar dönemlerinde görülür. Kuluçka evresi yaklaşık olarak 20 gündür. Basit belirtileri olsa da; ateş, lenf bezi şişlikleri ve pembe vücut döküntüleri görülmektedir. Hastalıktan aşı ile korunma sağlanabilirken hastalığı daha önce geçirmemiş olan her birey hastalığa yakalanma riski altındadır.

Boğmaca; bakteri kökenli olan bu hastalık kış ve ilkbaharda görülmektedir. Bebeklerde en çok rastlanan hastalıklardan biri olan boğmaca; 10 gün kuluçka ve ortalama 6 hafta hastalık süresine sahiptir. Ortamın havasının nemlendirilmesi ve hastaya oksijen takviyesi ile hastalığın etkileri hafifletilemeye çalışılırken büyük koruyucu unsur tabi ki aşıdır.

Suçiçeği; suçiçeği virüsü solunum ve temas ile geçebilen bir hastalığa neden olmaktadır. 1-2 hafta arasında kuluçka evresine sahip olan bu hastalık için 1 ile 3 hafta arasında da hastalık devam etmektedir. Ateş, iştahsızlık ve halsizliğin yanı sıra ilerleyen dönemlerde de sulu sivilceli kaşıntılı döküntüler oluşmaktadır. 1 yaşından büyük olan bebekler suçiçeği aşısı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.