Bebek Gelişimi

Bebeklerde emekleme ve diğer gelişim süreçleri

Minik bebekler ilk iki aylarından itibaren kendi başlarının kontrolünü yapabilmektedir. Başı ve gövdesini kontrol etmeye başlayan bebekler için artık tek başlarına kafalarını destek olmadan istedikleri yere çevirebilirler. Yüzüstü yatma durumlarında ise başlarını yerden kaldırabilecek seviyeye gelebilirler. Başını uzun süre dik tutabilse de her şey 6. aydan itibaren daha uzun süreli ve iyi olacaktır. 3. aydan itibaren ise bebekler; sağ ve sol taraflarına doğru dönme işlemini gerçekleştirebilir. 4. aydan sonra her iki taraflarına rahatlıklar dönerler. 5. Ay sonrasında yüz üstü durumdan sağa ya da sola doğru karın hizalarına kadar dönebilmektedirler. Tüm bu dönmenin tamamlanması ise 6. Ayda yuvarlanma evresine geçerek başarı ile sonlanır.

Bebeklerinizin kemikleri ve omurgası ilk doğduğu anda sert ve oturmuş olmadığı için onları oturma konusunda asla zorlamamalısınız. Bebekler 3 ve 4. aylarından itibaren yarı oturur pozisyonda yatabilirken; 5. ayda destek sayesinde dik oturmaya başlarlar. 6. aydan hemen sonra ise desteksiz ve tek başlarına oturabilirler. El hareketlerinin gelişmesi için de ikinci aya kadar beklemelisiniz. 2. ay içerisinde cisimleri kısa süreliğine tutup ellerini yumruk yaparlar. 3. ayda ise ellerini daima açık tutar, 4. ayda iki eli ile cisimleri yakalarlar. 5. aydan itibaren ise bir elinden diğerine doğru cisimleri aktarabilirler. Bunların yanı sıra oyun oynarken uzanabileceği her şeye elleri ile hamle yaparak onları yakalamaya çalışır. 9. aydan itibaren ellerinin üzerine ve diz kapaklarının üzerine durmaya başlayabilir ve bu sayede emekleyebilirler.

Emekleme ise bebeklerin ortalama olarak 5. aylarından itibaren sürekli durdukları yüzüstü pozisyondan kurtulmaya ve vücutlarını kaldırmak istemeleri ile ortaya çıkar. Yüzmeye benzer hareketler yapan bebekler kimi zaman gitmek istedikleri kişi, nesne ve yere doğru hamle yapar. Bazı bebekler ise emeklemeden önce tırtıl gibi kafalarını yere dayayıp popolarını kaldırarak ilerlerler. 6. aydan sonra iyice yürümeyi ve hareket etmeyi kafasına koyan bebekler dirsekleri ile kendi vücutlarını çekerek bir nevi emeklemeye başlamış olurlar. 8. ayda tam anlamı ile emeklemeye başlayan bebekler için 9. ay oldukça normal bir emekleme dönemidir. Bebeğinizi asla geç kaldı diye düşünerek yürüme ve emeklemeye zorlamayın. Sizden destek alarak ayaklarının üzerinde durabiliyor olması kendi vücudunu taşıyabilecek dengeye sahip olduğu anlamına gelememektedir.

Ailelerin bu kadar ısrarcı olması bazen bebeklerin yürümelerini geciktirebilmektedir. Bu nedenle ilgisini çeken cisimleri uzanabilecekleri mesafelere yerleştirerek bebeklerinizin emeklemesi için başlangıç yapmalarına yardımcı olabilirsiniz. 11 ve 12. aydan itibaren ise bebeklerinizi göz önünde tutmalısınız. Sürekli eşyalara ve koltuklara tırmanan bebekleriniz ufak kazalar yaşayabilir ve canı acıyabilir. Tüm bunların doğuracağı sonuçları önceden kontrol altına almak için evinizi bebeğinizin hareket etmesine göre düzenleyip güvenlik önlemleri almalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.